Smakosze.pl

canva/dene398, Getty Images

Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis

20 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Już niedługo mnóstwo Polaków wybierze się na majówkowy długi weekend z zamiarem relaksu i grillowania. Na ruszt najczęściej wykłada się przy takiej okazji soczystą karkówkę. Dzisiaj pokażemy Wam, jak przygotować najlepszą karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej. Receptura jest prosta, łatwa w wykonaniu i bardzo efektowna.

Karkówka z grilla jest swojego rodzajem symbolem dla ogromnej liczby fanów majówkowego grillowania. Skwierczące na ruszcie mięso, z którego wytapia się pięknie pachnący tłuszcz to przyjemność sama w sobie.

Jeśli chcesz, żeby mięso nabrało wyjątkowego smaku i zaskakującej soczystości, poświęć trochę czasu na marynowanie. Przyjmuje się, że minimalnie mięso powinno leżeć w marynacie 8 godzin - najlepiej smakuje jednak po przynajmniej 24 godzinach.

Przepis na karkówkę w musztardowo-miodowej marynacie

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 4 łyżki miodu

  • 3 łyżki musztardy

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki rozmarynu

  • pieprz

  • sól

Zacznij od oczyszczenia mięsa. Odetnij z niego wszelkie żyłki, ścięgna, tkankę łączną oraz nadmiar tłuszczu. Następnie pokrój ją na kotlety o równej grubości 2,5 cm. Każdy delikatnie rozbij.

Przełóż pokrojone mięso do dużej, szklanej miski. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Dodaj do niego musztardę, miód, olej, słodką paprykę, ostrą paprykę, rozmaryn, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie, dobrze wmasowując marynatę w kotlety.

Zakryj miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na minimalnie 8 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed gotowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu karkówka wyjdzie idealnie.

Teraz pozostaje jedynie usmażyć ją na ruszcie. Warto chwilę trzymać ją bezpośrednio nad rozgrzanymi węglami, aby powstała na jej powierzchni przyjemna karmelizacja, po czym przełożyć do chłodniejszego punktu rusztu, gdzie powoli ugotuje się w środku. Jeśli chcesz zrobić ją na patelni lub w piekarniku, nic nie stoi na przeszkodzie. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na pieczoną karkówkę. W tym tekście  zdradzamy sposób na karkówkę z cebulą.

Karkówka na grillu

Źródło zdjęcia: canva/morisfoto, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]