Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd
Smażysz lub pieczesz parówki? Popełniasz ogromny błąd, który może kosztować Cię utratę zdrowia. Znany kucharz tłumaczy, jak gotować parówki i co się dzieje, kiedy kiełbaski poddamy długiej obróbce termicznej w temperaturze ponad 130 stopni C.
Piotr Ogiński jest kucharzem, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube i Instagramie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński zdradza między innymi ciekawostki kulinarne i dzieli się przepisami.
Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec. Nie chodzi wyłącznie o smak, lecz bardziej o nasze zdrowie. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube.
Jeśli kupujemy parówki, zawsze sprawdzajmy ich skład na etykiecie. Kupujmy wyłącznie parówki najwyższej jakości i takie, które zawierają minimum 90% mięsa. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę na ilość konserwantów oraz czy parówki nie są zrobione z mięsa oddzielanego mechanicznie.
Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnia
Podgrzej wodę do 75 stopni C, następnie włóż do garnka parówki i podgrzewaj je dosłownie kilka minut. Kiedy parówki osiągną temperaturę ok. 70 stopni C, są już gotowe do jedzenia.
Parówki gotowane zbyt długo i na zbyt dużym ogniu, tracą smak i zaczynają pękać. Nie wyglądają więc apetycznie. Należy pamiętać, że parówki są produktem gotowym do jedzenia, a podgrzewamy je tylko dlatego, by były smaczniejsze.
Dlaczego nie wolno smażyć i piec parówek?
Kucharz tłumaczył, dlaczego nie wolno smażyć, ani piec parówek. Pod wpływem temperatury powyżej 130 stopni C zaczynają się wytwarzać z nich azotyn. Związki te znajdują się w soli peklowej, która jest wykorzystywana w trakcie produkcji parówek.
Azotyny są groźne dla zdrowia. Przyczyniają się do wielu chorób, w tym nowotworów, dlatego też tak ważne jest odpowiednie przygotowywanie parówek.
Kiedy dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie. Dowiedz się również, dlaczego warto dodać jajko do rosołu . Efekty będą widoczne od razu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wrzuciła do miski 3 produkty. W 5 minut zrobiła boskie pączki, to najlepszy patent
-
Nigdy jej nie wylewaj. Wodę po gotowaniu ziemniaków wykorzystasz na wiele sposobów
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama