Jak należy przechowywać ziemniaki? Przestrzegaj tych warunków, a długo pozostaną jędrne i smaczne
Ziemniaki są podstawą naszej kuchni, bo są niezbędne do przygotowywania wielu dań. Dlatego zawsze warto mieć ich mały zapas. Oczywiście jeśli chodzi o jesień i zimę, zapas może być większy, jeśli tylko mamy na niego miejsce. Dziś powiemy Wam, co zrobić, by mimo upływu czasu bulwy były jędrne i pełne smaku.
Poprawne przechowywanie ziemniaków pozwoli przedłużyć ich świeżość. Warzywa trzymane w odpowiednich warunkach mogą przetrwać nawet całą zimę. Warto wiedzieć, co korzystnie wpłynie na jakość tego produktu.
Jak przechowywać ziemniaki? Cztery czynniki są niezwykle istotne
Istnieje wiele praktyk, które źle wpływają na trwałość zakupionych ziemniaków. Zebraliśmy podstawowe informacje dotyczące przechowywania bulw, dzięki którym kupione przez was warzywa będą smaczne przez dłuższy czas.
1. Odpowiednia temperatura otoczenia ma znaczenie
Dla ziemniaków optimum to 5–7 stopni Celsjusza. Trzymane w tej temperaturze bulwy będą świeże nawet przez pół roku. Takie warunki zazwyczaj panują w piwniczce. Jeżeli nie posiadacie takiego pomieszczenia, trzymajcie warzywo w szafce kuchennej z dala od źródeł ciepła.
W takich warunkach wytrzymają kilka tygodni. Będzie to jednak zdecydowanie lepszy pomysł niż wkładanie ziemniaków do lodówki. W urządzeniu temperatura jest zbyt niska i sprzyja utracie walorów smakowych warzywa.
2. Wilgotność jest istotna
Ziemniaki przechowywane w zbyt wilgotnym otoczeniu będą szybko pleśnieć. Optymalny poziom wody w powietrzu wynosi 75–80%. Niższe wartości też będą miały niekorzystny wpływ — warzywo będzie więdnąć.
3. Dostęp powietrza nie może być ograniczony
Ziemniaki powinny być przechowywane w opakowaniach, które nie utrudniają wentylacji. Najgorszym z możliwych wyborów jest torba foliowa, w której warzywa narażone są na gromadzenie się wilgoci. Opakowanie powinno mieć otwory. Dobrze sprawdzi się np. bawełniany czy jutowy worek.
4. Ziemniaki trzeba chronić przed światłem
Bulwy zawsze przechowujemy w ciemnym miejscu. Dzięki temu nie będą zieleniały i kiełkowały. Unikajmy zatem trzymania ziemniaków na kuchennym blacie.
Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy patent na pieczony szwedzki rarytas, czyli ziemniaki Hasselback . Będą idealne do każdego obiadu. Wypróbujcie też niezawodny przepis Roberta Makłowicza na frytki belgijski e.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
-
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: przepisy