Smakosze.pl
Ziemniaki po szwedzku

canva/Oleksandr Prokopenko

Kultowe pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu

4 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Ziemniaki po szwedzku, na całym świecie znane jako ziemniaki hasselback, są jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Nacięte kartofle są nadziane czosnkiem, masłem, świeżym rozmarynem, a w niektórych wersjach także boczkiem. Wspaniale komponują się z daniami jako dodatek, lecz równie dobrze można jeść je jako samodzielny posiłek.

Ziemniaki po szwedzku wyróżniają się nie tylko ciekawym i mocno ziołowym smakiem - największe wrażenie bez dwóch zdań robi sam wygląd warzywa. Nie do końca przecięte plastry wywołują w końcu zachwyt, a także gromadzą znacznie więcej smaku niż ziemniaki w całości.

Najczęściej nazywa się je ziemniakami hasselback z języka szwedzekiego "Hasselbackspotatis". Są stosunkowo świeżą formą podawania ziemniaków, gdyż opracował je w 1953 roku uczący się kuchennego fachu Leif Elisson w restauracji Hasselbacken.

Przepis na ziemniaki po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

  • 1 łyżka masła

  • pieprz

  • świeże gałązki rozmarynu

Zacznij od nastawienia piekarnika na 250 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczotką o miękkim włosiu. Uważaj, aby nie zniszczyć skórki. Ostrym nożem zrób nacięcia w taki sposób, aby nie przeciąć ich do końca.

Kotlety schabowe

Prosty sposób Kuronia na idealne kotlety schabowe. Jeden krok ma szczególne znaczenie

CZYTAJ DALEJ

Do naczynia żaroodpornego wlej 1 łyżkę oliwy, włóż rozgniecione ząbki czosnku oraz ziemniaki. Posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem i dokładnie całość wymieszaj. Wstaw naczynie z przykrywką do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Po tym czasie, nie wyłączając piekarnika, posmaruj ziemniaki masłem i posyp je świeżym rozmarynem. Ponownie wrzuć je do piekarnika nacięciami do spodu i piecz kolejne 30 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaczki. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne placki ziemniaczane z serem.

Ziemniaki po szwedzku

Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500, Getty Images


Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >