Chrupiące frytki według Makłowicza - lepsze niż z restauracji
Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane z zewnątrz i delikatne w środku frytki belgijskie. Robert Makłowicz zdradził swoim fanom jak je przygotować. Jego przepis opiera się o patent, dzięki któremu frytki wyjdą chrupiące, a tłuszcz nie wniknie do ich wnętrza. Wystarczy, że zanurzymy je na chwilę w roztworze cukru.
Niejednokrotnie zdradzaliśmy wam przepisy na pyszne dania Roberta Makłowicza. Ostatnio dzieliliśmy się recepturami na krokiety z jarzyn oraz pierogi z suszonymi śliwkami. Dziś proponujemy wam pyszne frytki belgijskie. Do ich przyrządzenia warto wybrać mączyste ziemniaki typu C. Dzięki wysokiej zawartości skrobi nie rozpadną się one podczas pieczenia.
Przepis na wyśmienite frytki belgijskie Roberta Makłowicza
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka cukru
zimna woda
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w nieco grubsze słupki. Do dużej wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Odstawiamy je na około 10-15 minut, a następnie dokładnie odcedzamy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wrzucamy do niego porcję frytek, zmniejszamy lekko ogień i smażymy ziemniaki przez kilka minut, aż na ich powierzchni utworzy się skorupka. Staną się one wtedy lekko żółte lub białawe.
Wyjmujemy nasze frytki i odsączamy je na ręczniku papierowym. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smażymy ziemniaki, aż staną się rumiane.
Wyjmujemy je i ponownie odsączamy, by szybko usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z porcją majonezu lub jako dodatek do kotletów czy smażonej ryby. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/barmalini
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy