Smakosze.pl Porady Jak prawidłowo gotować parówki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
canva/bofotolux

Jak prawidłowo gotować parówki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

21 lutego 2022

Wrzucasz parówki do zimnej wody i gotujesz? Większość Polaków właśnie tak przyrządza parówki. Niestety nie jest to najlepsza metoda. Mięsny rarytas należy wkładać od razu do wrzątku i podgrzewać tylko przez chwilę. Dopiero wówczas parówki będą smaczne i nie pękną.

Na temat poprawnego przygotowania parówek wypowiadał się nawet Robert Makłowicz. Element klasycznego angielskiego śniadania potrafi być wyjątkowo smaczny. Zwłaszcza gdy wybierzemy produkt dobrej jakości i oprzemy się pokusie długiego gotowania wyrobu.

Jak poprawnie ugotować parówki?

Przede wszystkim należy je wcześniej wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pękną przy wkładaniu do wrzątku , a my unikniemy ogrzewania pękniętych kiełbasek, które skutkowałoby zarówno utratą ich apetycznego wyglądu, jak i smaku.

Jeżeli wybrane przez nas parówki nie są jakości premium, warto także usunąć plastikową osłonkę. Jej obecność także może przyczynić się do pękania wyrobu. Jeśli przygotowujemy rarytas z naturalną otoczką, problem ten raczej nie wystąpi, a flaczek możemy zjeść.

Istotny jest też czas gotowania. Długie podgrzewanie nie będzie służyło parówkom. Wystarczy je tylko ogrzać, zanurzając na chwilę we wrzątku. Możemy również zrezygnować z obróbki termicznej — produkt jest przystosowany do spożycia na zimno.

Dlaczego nie powinno się przegotowywać parówek?

Parówki bardzo często zawierają sole peklujące. Związki te w wysokiej temperaturze ulegają rozkładowi na substancje potencjalnie szkodliwe. Im dłużej więc będziemy je gotować, tym większe ryzyko utraty zdrowia ponosimy.

Z tego względu dostosujmy czas ogrzewania parówek do ich wielkości. Małe egzemplarze wystarczy trzymać we wrzątku przez 3 minuty. Większe sztuki oraz serdelki będą ciepłe po mniej więcej pięciu minutach.

Parówki trzeba dobrze przygotować, by nam nie zaszkodziły
Parówki trzeba dobrze przygotować, by nam nie zaszkodziły

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy