Robert Makłowicz poucza Polaków jak prawidłowo gotować parówki
Parówki są jednym z najpopularniejszych wyrobów mięsnych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Robert Makłowicz został zapytany o to, jak należy przyrządzać parówki. Jego odpowiedź może zaskoczyć wiele osób.
Robert Makłowicz rozwiewa kulinarne zagwozdki
Z pewnością Robert Makłowicz jest osobą, przed którą kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Niedawno wspominaliśmy o tym, że dziennikarz otrzymał wyjątkowe odznaczenie. Dziś przyjrzymy się jego sposobowi na gotowanie parówek.
Robert Makłowicz aktualnie prowadzi swój kanał na YouTube. Jego kulinarne poczynania obserwuje wielu widzów. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ mistrz kuchni prezentuje w nim rozmaite przepisy, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca.
Niedawno dziennikarz odpowiadał na pytania swoich fanów. Rzecz jasna nie mogło zabraknąć tematu kulinariów. Niektórzy pytali o to, jakich rodzajów ziemniaków używać do poszczególnych dań. Inni byli ciekawi tego, gdzie Robert Makłowicz jadł najlepszy kebab. Jeden z internautów poruszył kwestię gotowania parówek.
Dziennikarz zapytany o to, jak należy gotować parówki, udzielił odpowiedzi, która może wywołać nie lada zaskoczenie. Okazuje się, że większość smakoszy robi to w nieprawidłowy sposób. Jak Robert Makłowicz odpowiedział na to pytanie?
(Jakub Kossakowski / Materiały własne)
Dziennikarz wyjaśnia, jak przyrządzać parówki
No nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki. Jak się je gotuje długo, to one pękają. Przynajmniej te dobre — wyjaśnił Robert Makłowicz, podczas transmisji na YouTube.
Wskazówka Roberta Makłowicza jest niezwykle cenna. Przygotowanie parówek w taki sposób po prostu je podgrzeje i nie wpłynie negatywnie na ich konsystencje i smak. Warto o niej pamiętać, kiedy najdzie nas ochota na ten mięsny specjał.
Parówki oczywiście można przyrządzić w inne sposoby. Dobrze sprawdza się, chociażby zawinięcie ich w ser oraz ciasto francuskie i upieczenie. Taka przekąska dobrze sprawdza się na spotkaniach z najbliższymi. Wystarczy tylko zaserwować je z różnymi sosami.
Oczywiście najlepiej wybierać parówki o dobrym składzie. W przeciwnym wypadku obróbka cieplna może uwolnić z nich potencjalnie szkodliwe substancje. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów. Warto obejrzeć całe nagranie, na którym Robert Makłowicz odpowiada na pytania widzów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / Robert Makłowicz