Smakosze.pl Porady Jak robić kawę, żeby nie miała fusów? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/nitrub

Jak robić kawę, żeby nie miała fusów? Wyjaśniamy krok po kroku

18 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz dosyć kawy z drobinkami? Sprawdź, jak robić kawę, żeby nie miała fusów. Wyjaśniamy krok po kroku i zdradzamy kilka ważnych zasad, dzięki którym pozbędziesz się tego problemu. Podpowiemy też, na co zwrócić uwagę, by nawet bez ekspresu przygotować smaczny i aromatyczny napar.

Coraz popularniejsze ekspresy do kawy wyparły już nieco tradycyjnie parzoną kawę. Jednak niektórym kawa sypana po prostu smakuje. Niektórzy parzą ją w ten sposób, bo w kuchni nie mają miejsca na ekspres, albo piją kawę tak rzadko, że nie opłaca im się inwestować w specjalny sprzęt.

Jednak i w ten tradycyjny sposób można zaparzyć kawę, która będzie pełna smaku i aromatu. Oby tylko nie miała fusów, które są wyczuwalne na języku, bo to mało przyjemne doznanie. Sprawdźcie, jak się pozbyć tego problemu.

Jak zaparzyć smaczną kawę bez fusów?

Jeśli chcesz przygotować filiżankę kawy sypanej, wsyp do niej 3 łyżeczki zmielonej kawy, zalej ją gorącą wodą o temp. 95 st. C i pozostaw na 4 minuty. Po tym czasie zbierz łyżeczką fusy zebrane na powierzchni kawy i wyrzuć je. Gdy teraz delikatnie zamieszasz wierzchnią warstwę kawy fusy, które pozostały przy brzegu naczynia, opadną na dno.

Do zaparzenia porcji kawy w filiżance lub kubku możesz też użyć specjalnego, papierowego filtra. Włóż go do kubka, wsyp do niego odpowiednią ilość mielonej kawy i zalej dobrze gorącą wodą. W ten sposób fusy pozostaną na filtrze, a do naczynia przedostanie się tylko smak i aromat kawy uwolniony przez gorącą wodę. By zaparzyć jeszcze lepszą kawę, możesz użyć ceramicznego zaparzacza filtrowego i to do niego włożyć papierowy filtr.

Jeśli parzysz zwykle większą ilość kawy, możesz zaopatrzyć się w dzbanek z opuszczanym filtrem, czyli tzw. French Press. Jak go użyć? Wsyp do dzbanka kawę, zalej ją gorącą wodą i pozostaw do zaparzenia. Po kilku minutach opuść filtr, który zatrzyma fusy na dnie, a ty będziesz mógł nalać czystą kawę do filiżanek. Do tego sposobu parzenia najlepiej używać grubiej zmielonej kawy.

To jest ważne dla smaku kawy

Dla uzyskania odpowiedniego smaku kawy istotne jest kilka czynników. Po pierwsze jakość samej kawy. Wiadomo przecież, że ze słabej jakości surowca nie powstanie doskonały produkt. Jeśli więc marzycie o smacznej kawie, możecie sięgnąć po wyższej jakości kawy speciality lub premium.

Ważne jest też, by kawa została zmielona tuż przed zaparzeniem lub stosunkowo niedawno. Inaczej nie będzie miała pożądanego aromatu. Warto też zwrócić uwagę na to, by kawa nie była zmielona zbyt drobno. To wpływa nie tylko na dokładność oddzielenia fusów, ale też i na smak oraz aromat naparu.

Do zaparzania kawy używaj wody filtrowanej. Nie zalewaj zmielonej kawy wrzątkiem, ale gorącą wodą o temperaturze ok. 95 st. C. Kawę parz 4 minuty i pij lekko przestudzoną. Z naszej strony dowiesz się też, o jakiej porze najlepiej pić kawę . Poznasz też wady i zalety kawy sypanej i mielonej .

kawa
kawa

Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uniwersytetkawy, przyjacielekawy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy