Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa
Przetwory na zimę to nie tylko ogórki kiszone, czy marynowane grzyby. To również nasze, polskie owoce, które wygrzane w letnim słońcu, mają fenomenalny smak. Koniecznie przygotuj więc czereśnie w syropie, to prosty przepis bez gotowania i drylowania owoców, to smak dzieciństwa.
Świeże, tyle, co zerwane z drzewa czereśnie to smak mojego dzieciństwa, podobnie jak kompot z tych owoców i przetwory w postaci czereśni zalanych słodkim syropem. Do tej pory uwielbiam zimą dodać owoce do herbaty, zrobić z nich kompot, czy wyjeść łyżeczką pół słoiczka.
Czereśnie bez drylowania, wyłącznie zalane syropem z wody i cukru to błyskawiczny sposób na zatrzymanie obłędnego smaku na cały rok. Pamiętaj jednak, aby czereśnie wkładać do wyparzonych słoików, a po zakręceniu wieczek koniecznie pasteryzuj przez kilka minut.
Dzięki pasteryzacji czereśnie będą idealnie soczyste, świeże i pyszne aż do następnego sezonu. Moja babcia, oprócz tradycyjnych przetworów, dżemów i czereśni w syropie, robiła również sok z aronii, sok z malin.
Syropem z wody i cukru zalewała również świeże truskawki, które później były świetną bazą do kompotu, czy zupy owocowej z makaronem. Słodką zupę pochłaniałam w dzieciństwie w hurtowych ilościach. Koniecznie przygotuj owocową swojemu dziecku, będzie zachwycone.
Przepis na czereśnie w syropie na zimę
Składniki:
1 kg czereśni
400 g cukru
1 l wody
Jak zrobić czereśnie w syropie na zimę?
Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i gotuj około 10 minut od momentu wrzenia, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Czereśnie umyj, oderwij ogonki i włóż do wyparzonych słoików, następnie zalej gorącym syropem. Słoki pasteryzuj przez 5 minut, odstaw w suche i chłodne miejsce i ciesz się ich wyjątkowym smakiem zimą.
Źródło zdjęcia: canva/ jordachelr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: przyslijprzepis.pl