Smakosze.pl

canva/ddsign_stock

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Przetwory na zimę to nie tylko ogórki kiszone, czy marynowane grzyby. To również nasze, polskie owoce, które wygrzane w letnim słońcu, mają fenomenalny smak. Koniecznie przygotuj więc czereśnie w syropie, to prosty przepis bez gotowania i drylowania owoców, to smak dzieciństwa.

Świeże, tyle, co zerwane z drzewa czereśnie to smak mojego dzieciństwa, podobnie jak kompot z tych owoców i przetwory w postaci czereśni zalanych słodkim syropem. Do tej pory uwielbiam zimą dodać owoce do herbaty, zrobić z nich kompot, czy wyjeść łyżeczką pół słoiczka.

Czereśnie bez drylowania, wyłącznie zalane syropem z wody i cukru to błyskawiczny sposób na zatrzymanie obłędnego smaku na cały rok. Pamiętaj jednak, aby czereśnie wkładać do wyparzonych słoików, a po zakręceniu wieczek koniecznie pasteryzuj przez kilka minut.

Dzięki pasteryzacji czereśnie będą idealnie soczyste, świeże i pyszne aż do następnego sezonu. Moja babcia, oprócz tradycyjnych przetworów, dżemów i czereśni w syropie, robiła również sok z aronii , sok z malin.

Syropem z wody i cukru zalewała również świeże truskawki, które później były świetną bazą do kompotu, czy zupy owocowej z makaronem . Słodką zupę pochłaniałam w dzieciństwie w hurtowych ilościach. Koniecznie przygotuj owocową swojemu dziecku, będzie zachwycone.

Przepis na czereśnie w syropie na zimę

Składniki:

  • 1 kg czereśni

  • 400 g cukru

  • 1 l wody

Jak zrobić czereśnie w syropie na zimę?

Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i gotuj około 10 minut od momentu wrzenia, aby cukier dobrze się rozpuścił.

Czereśnie umyj, oderwij ogonki i włóż do wyparzonych słoików, następnie zalej gorącym syropem. Słoki pasteryzuj przez 5 minut, odstaw w suche i chłodne miejsce i ciesz się ich wyjątkowym smakiem zimą.

Czereśnie w syropie

Źródło zdjęcia: canva/ jordachelr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]