Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa
![Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa](https://images.iberion.media/images/1920/1clj_MX_4_HG_At_TRHV_Jk_DLP_8g_Projekt_bez_tytulu_53_179aebed27.jpg)
Przetwory na zimę to nie tylko ogórki kiszone, czy marynowane grzyby. To również nasze, polskie owoce, które wygrzane w letnim słońcu, mają fenomenalny smak. Koniecznie przygotuj więc czereśnie w syropie, to prosty przepis bez gotowania i drylowania owoców, to smak dzieciństwa.
Świeże, tyle, co zerwane z drzewa czereśnie to smak mojego dzieciństwa, podobnie jak kompot z tych owoców i przetwory w postaci czereśni zalanych słodkim syropem. Do tej pory uwielbiam zimą dodać owoce do herbaty, zrobić z nich kompot, czy wyjeść łyżeczką pół słoiczka.
Czereśnie bez drylowania, wyłącznie zalane syropem z wody i cukru to błyskawiczny sposób na zatrzymanie obłędnego smaku na cały rok. Pamiętaj jednak, aby czereśnie wkładać do wyparzonych słoików, a po zakręceniu wieczek koniecznie pasteryzuj przez kilka minut.
Dzięki pasteryzacji czereśnie będą idealnie soczyste, świeże i pyszne aż do następnego sezonu. Moja babcia, oprócz tradycyjnych przetworów, dżemów i czereśni w syropie, robiła również sok z aronii, sok z malin.
Syropem z wody i cukru zalewała również świeże truskawki, które później były świetną bazą do kompotu, czy zupy owocowej z makaronem. Słodką zupę pochłaniałam w dzieciństwie w hurtowych ilościach. Koniecznie przygotuj owocową swojemu dziecku, będzie zachwycone.
Przepis na czereśnie w syropie na zimę
Składniki:
1 kg czereśni
400 g cukru
1 l wody
Jak zrobić czereśnie w syropie na zimę?
Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i gotuj około 10 minut od momentu wrzenia, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Czereśnie umyj, oderwij ogonki i włóż do wyparzonych słoików, następnie zalej gorącym syropem. Słoki pasteryzuj przez 5 minut, odstaw w suche i chłodne miejsce i ciesz się ich wyjątkowym smakiem zimą.
![Czereśnie w syropie](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1WrgGgNyGaugDvG6I0S0Ig/4421b5dc5db6d33a6a33bb8edc53d4b5/Projekt_bez_tytu__u__54_.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/ jordachelr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: przyslijprzepis.pl
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![wjechał samochodem do Doliny Chochołowskiej](https://images.iberion.media/images/origin/wjechal_samochodem_do_Doliny_Chocholowskiej_421b130a35.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Ewa Zajączkowska-Hernik](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Zajaczkowska_Hernik_pokazala_kuchnie_fot_You_Tube_e90139d5e9.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![dieta](https://images.iberion.media/images/origin/dieta_0230450df6.png)
![TGV](https://images.iberion.media/images/origin/111_66bf0dc1b2.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Wojsko](https://images.iberion.media/images/origin/wojsko_fot_MON_adam_burakowski_EN_fa305a8fcb.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)