Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd
Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Czy gazujące ogórki są szkodliwe? Wiele pytań tego typu pojawia się na forach kulinarnych. Dowiedz się, co oznacza biały nalot na ogórkach, dlaczego ogórki mętnieją i często gazują w słoiku, a także jakich ogórków kiszonych nie powinniśmy jeść.
Ogórki kiszone to chyba najlepsze przetwory, jakie robimy na zimę. Kwaśne, chrupiące, soczyste, są idealnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, sałatek, zimnej płyty. Kromka chleba z pasztetem lub smalcem z pokrojonym kiszonym ogórkiem to rewelacyjne połączenie.
Z ogórków ugotujemy również pyszną zupę ogórkową. Smak kiszonek doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa, moim ulubionym połączeniem są kotlety mielone, duszona wołowina, żeberka wieprzowe. Delikatne, soczyste mięso doskonale smakuje w towarzystwie kwaśnych i równie soczystych przetworów.
Ogórki kiszone smak zyskują w procesie fermentacji. Czasem pojawia się w nich mętna woda, biały nalot, gazowanie po otwarciu, a czasem ogórki rozpadają się w rękach i brzydko pachną. Sprawdź, co powinno nas zaniepokoić.
Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem?
Biały nalot w słoiku z kiszonymi ogórkami to nic innego, jak kwas mlekowy i jest naturalnym efektem procesu fermentacji kiszonek. Kwas ten ma zbawienny wpływ na nasz organizm.
Ogórki kiszone z nalotem możemy więc spokojnie jeść. Są tak samo smaczne i zdrowe. Kwas mlekowy wzmacnia odporność, ułatwia trawienie, a także reguluje pracę jelit i odbudowuję naturalną florę bakteryjną np. po antybiotykoterapii.
Biały nalot czasem zmienia kolor na zielonkawy, również jest to zupełnie normalne zjawisko, które zachodzi po wymieszaniu się kwasu mlekowego z czosnkiem i innymi przyprawami, które są w słoiku z ogórkami.
Czy można jeść ogórki kiszone, które gazują po otwarciu słoika?
Często, gdy otworzymy słoik z ogórkami, na wierzchu pojawia się gaz i bąbelki. Gaz wytwarza się podczas procesu fermentacji i również jest zupełnie normalnym zjawiskiem.
Ogórki, które gazują, są mętne i mają biały lub zielonkawy nalot, spokojnie możemy jeść, wyznacznikiem ich świeżości jest przede wszystkim zapach i struktura warzyw.
Kiedy ogórki kiszone są zepsute?
Kiedy po otwarciu słoika z ogórkami zauważymy na wierzchu zbity kożuch, oznacza to, że powstała pleść, więc wszystkie ogórki koniecznie trzeba wyrzucić, a słoik dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Ogórki kiszone nie nadają się również do spożycia, kiedy brzydko pachną lub rozpadają się, kiedy chcemy nabić je na widelec. Rozpoczęły się w nich niestety procesy gnilne i takimi ogórkami możemy się bardzo poważnie zatruć.
Źródło zdjęcia: canva/ bit245
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: rodzice.pl, zywienie.abczdrowie.pl