Smakosze.pl

canva/studioist

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

18 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jest pora śniadania, więc powiemy wam, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu. Zdradzimy dwa najlepsze sposoby na zrobienie tej potrawy bez dodatku masła, czy oleju. Dzięki tym patentom jajka sadzone będą o wiele zdrowsze i nie stracą nic na smaku. A robi się je równie szybko, jak tradycyjne.

Jajka sadzone często jemy na śniadanie, ale też w porze obiadowej. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy je wybić na patelnię z odrobiną tłuszczu i smażyć do czasu, aż odpowiednio się zetną. Jednak jak się okazuje, nie trzeba ich smażyć, bo można je też ugotować.

Różnica między smażeniem jest zasadnicza. Smażymy na tłuszczu, gotujemy w wodzie. Tłuszcz osiąga wyższe temperatury, więc szybciej przyrządza się na nim potrawy. Jednak sam w sobie jest kaloryczny, a przyrządzone na nim produkty są ciężej strawne niż gotowane. Dlatego starajmy się jak najczęściej gotować, a jak najrzadziej smażyć.

2 sposoby na jajka sadzone bez tłuszczu

Składniki:

  • 2 jajka

  • woda

  • sól, pieprz

Przygotowanie

1 sposób

Na patelnię wlej tyle wody, by było jej na wysokość ok. 1/2 cm. Potem podgrzewaj ją do czasu, aż woda się zagotuje.

Na patelnię z gotującą się wodą wybij jajka i gotuj je na średnim ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko osiągnie pożądaną dla was konsystencję.

Jajka możesz też gotować pod przykryciem, bo przyspieszy nieco proces ich ścinania się. Przed podaniem jajka oprósz solą i pieprzem.

2 sposób

Jajka wybij na talerzyk i ustaw go na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewaj całość do czasu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną jeszcze płynne.

Gotowe jajka oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz je też posypać posiekanym koperkiem.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajka sadzone w papryce , a także na jajka sadzone z piekarnika .

jajko sadzone
jajko sadzone

Źródło zdjęcia: canva/kunertus Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: paulinakrajewska, doradcasmaku

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Czytaj więcej >

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]