Smakosze.pl
jajka sadzone

canva/studioist

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

18 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jest pora śniadania, więc powiemy wam, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu. Zdradzimy dwa najlepsze sposoby na zrobienie tej potrawy bez dodatku masła, czy oleju. Dzięki tym patentom jajka sadzone będą o wiele zdrowsze i nie stracą nic na smaku. A robi się je równie szybko, jak tradycyjne.

Jajka sadzone często jemy na śniadanie, ale też w porze obiadowej. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy je wybić na patelnię z odrobiną tłuszczu i smażyć do czasu, aż odpowiednio się zetną. Jednak jak się okazuje, nie trzeba ich smażyć, bo można je też ugotować.

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Różnica między smażeniem jest zasadnicza. Smażymy na tłuszczu, gotujemy w wodzie. Tłuszcz osiąga wyższe temperatury, więc szybciej przyrządza się na nim potrawy. Jednak sam w sobie jest kaloryczny, a przyrządzone na nim produkty są ciężej strawne niż gotowane. Dlatego starajmy się jak najczęściej gotować, a jak najrzadziej smażyć.

2 sposoby na jajka sadzone bez tłuszczu

Składniki:

  • 2 jajka

  • woda

  • sól, pieprz

Przygotowanie

1 sposób

Na patelnię wlej tyle wody, by było jej na wysokość ok. 1/2 cm. Potem podgrzewaj ją do czasu, aż woda się zagotuje.

Na patelnię z gotującą się wodą wybij jajka i gotuj je na średnim ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko osiągnie pożądaną dla was konsystencję.

Jajka możesz też gotować pod przykryciem, bo przyspieszy nieco proces ich ścinania się. Przed podaniem jajka oprósz solą i pieprzem.

2 sposób

Jajka wybij na talerzyk i ustaw go na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewaj całość do czasu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną jeszcze płynne.

Gotowe jajka oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz je też posypać posiekanym koperkiem.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajka sadzone w papryce, a także na jajka sadzone z piekarnika.

jajko sadzone

jajko sadzone

Źródło zdjęcia: canva/kunertus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: paulinakrajewska, doradcasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >