Jak rozpoznać, że zakwas na żurek jest zepsuty? Rozwiewamy wątpliwości
Domowy zakwas na żurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowany w przygotowaniu i każdy może się za niego zabrać. Aby mieć pewność, że w czasie fermentacji zakwas się nie zepsuł, wystarczy go dokładnie obejrzeć. Oznaką gnicia jest brązowa skorupka i pleśń na powierzchni, a także nieprzyjemny zapach. Niżej wyjawiamy najprostszy sposób na pyszny zakwas.
Prawidłowo hodowany zakwas charakteryzuje się zapachem podobnym do kiszonych ogórków, z tym że mocniejszym. Aromat alkoholu czy acetonu, który ma silnie wyczuwalne gorzkie nuty, jest oznaką zepsucia.
Dodatkowym wyznacznikiem dobrego zakwasu jest jego stan. Jeżeli cały czas produkuje gaz, a na jego powierzchni unosi się piana, nadaje się do wykorzystania.
Przepis na domowy zakwas
Składniki:
-
200 g mąki żytniej
-
600 ml ciepłej, przegotowanej wody
-
3 ząbki czosnku
-
10 ziaren pieprzu
-
3 liście laurowe
-
3 ziela angielskie
Do słoika lub kamionkowego naczynia wsyp mąkę, zalej ją wodą i dokładnie wymieszaj. Ważne, aby całkowicie pozbyć się grudek. W innym wypadku zakwas może źle fermentować.
Następnie dodaj przyprawy i zgniecione ząbki czosnku. Naczynie przykryj dobrze czystą ściereczką. Obwiąż ją gumką, aby materiał nie zleciał przypadkiem z naczynia. Postaw je w ciepłym i ciemnym miejscu.
Pozostaw go w nim przez około 5 dni, codziennie pamiętając o przemieszaniu zakwasu czystą łyżką. Najlepiej, aby była wykonana z drewna. Po tym czasie zakwas będzie gotowy i można gotować z jego pomocą pyszny wielkanocny żurek.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/fired1991, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
-
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: przepisy; rodzice