Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.03.2022 11:41

Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

pieczarki
canva/A_Lein

Pewnie nie raz zastanawialiście się, czy można jeść surowe pieczarki? Dlatego rozwiewamy dziś wszelkie wątpliwości. Ta informacja z pewnością zaskoczy wielu Polaków, bo pieczarki można jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej. Sprawdźcie, jednak na co zwrócić uwagę, by te grzyby były bezpieczne dla waszego zdrowia.

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby hodowlane. Często po nie sięgamy, bo są łatwo dostępne przez cały rok. Mają też niewygórowaną cenę. Pieczarki chętnie dusimy w śmietanie, dodajemy do zup, sosów i mięs. Robimy też z ich dodatkiem zapiekanki i nawet tutaj wiele osób ma obawy, czy na pewno są dopieczone.

Na szczęście możemy was uspokoić — pieczarki można jeść na surowo. Wielu z was z pewnością będzie zaskoczonych tą informacją, bo przecież grzyby leśne trzeba wcześniej ugotować, udusić czy długo smażyć. Na czym więc polega różnica?

Czy można jeść surowe pieczarki?

Ogólnie mamy przekonanie, że grzyby można jeść tylko po wcześniejszej obróbce termicznej. I rzeczywiście tak jest, jeśli chodzi o grzyby leśne. Zawierają one dużo chityny, czyli nietrawionego przez nas cukru, który ulega częściowemu rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury.

Jednak pieczarki zawierają o wiele mniej tego cukru, dlatego można je jeść nawet na surowo. Nie grozi nam bowiem zatrucie. Ważne jest jednak, by nie przesadzać z ilością pieczarek zjadanych na surowo. Wtedy bowiem możemy czuć niestrawność lub dyskomfort na żołądku.

Surowych pieczarek z całą pewnością nie powinno się jednak podawać dzieciom, osobom starszym i z problemami układu trawiennego. Mogą bowiem być zbyt ciężkie dla ich żołądka.

Dlaczego jednak warto przetworzyć pieczarki?

Zawarta w pieczarkach chityna po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu staje się lepiej przyswajalna dla naszego układu pokarmowego. Takie pieczarki będą więc lżej strawne i nie będą drażniły ścian żołądka.

Co więcej, pieczarki poddane obróbce termicznej zawierają więcej antyoksydantów. Te antyrakowe związki są bowiem aktywowane przez wysoką temperaturę.

Ponad wszystko podsmażone pieczarki są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Dlatego lepiej jednak poddać je duszeniu, smażeniu lub pieczeniu. Można je też dodać do potraw gotowanych albo zamarynować.

Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na dania z pieczarek. Sprawdź, jak zrobić szybką zupę pieczarkową, a także, w jaki sposób przygotować jajka faszerowane pieczarkami.

sałatka z pieczarkami
sałatka z pieczarkami

Źródło zdjęcia: canva/taden

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie, haps Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby Dieta