Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.03.2022 09:32

Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś

kotlety schabowe
canva/Jan Mach

Dziś zapraszamy na obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Gwarantujemy, że lepszych nie jadłeś. Ich przygotowanie jest bardzo proste — wystarczy, że wymieszasz dwa popularne sosy i zanurzysz w nich mięso. Kotlety zyskają na smaku i soczystości.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi kotletów schabowych. Zachęcają bowiem wyglądem, urzekają też smakiem. A jeszcze lepsze będą, gdy mięso zamarynujesz wcześniej w ketchupie i musztardzie. Te dwa popularne sosy dodadzą kotletom wyraźnego smaku, a także zwiększą ich soczystość. Poznaj dokładny przepis na ten specjał.

Obłędnie soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 1 jajko

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięso rozbij równomiernie, z dwóch stron kuchennym tłuczkiem. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jajko wybij do miseczki. Dodaj musztardę, ketchup i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszaj.

Kotlety zanurz najpierw w przygotowanej mieszance sosów, a potem obtocz z dwóch stron w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie rumiane. Więcej inspiracji na kotlety schabowe znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, jak przygotować kotlety schabowe w panierce bez jajka, a także, jak zrobić schabowy po góralsku.

schab
schab

Źródło zdjęcia: canva/Lcc54613

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram