Jak szybko rozmrozić masło?
Mocno zmrożone masło potrafi być zmorą każdego, kto wstaje rano i spieszy się załatwiać swoje sprawy, lecz nie może przygotować śniadania. Dlatego w tym artykule prezentujemy trzy szybkie i proste metody na rozmrożenie kostki masła w kilka chwil. Już nigdy więcej nie będziesz musiał męczyć się z twardym kawałkiem masła, który przy próbie rozsmarowania na kromce, rwie ją.
Masło, zaraz obok chleba lub innego pieczywa, jest najważniejszym elementem każdej kanapki. Dzięki niemu smakują one znacznie lepiej, a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znacznie łatwiej są przyswajane przez organizm człowieka.
Niestety, jeśli zapomniało się o wystawieniu go z lodówki przed pójściem spać, rano czeka nas męcząca walka z wysmarowaniem kanapki masłem. Na szczęście istnieją banalne domowe metody, aby poradzić sobie z tym problemem.
Rozmrażanie masła kubkiem z ciepłym napojem
Świeżo zaparzona kawa lub herbata to nieodłączny element porannych rytuałów milionów Polaków, dlatego takie rozwiązanie jest wręcz intuicyjne - nie potrzeba do niego bowiem niczego więcej poza kubkiem i spodkiem.
Do kubka należy wlać gorący napój (zwykła wrząca woda również się sprawdzi), a na jego wierzchu umieszcza się spodek z porcją masła, które chce się rozmrozić. Wysoka temperatura przeniknie przez spodeczek do kostki i ta zmięknie w kilka minut.
Sauna dla masła
Nazwa tej metody może być myląca i sprawiająca wrażenie skomplikowanej, jednak w praktyce jest niewiele trudniejsza od pierwszego sposobu. Do jej wykonania będzie potrzebna miska o grubych ściankach, spodek oraz wrząca woda.
Do miski wlewa się wrzącą wodę i czeka, aż ceramika zgromadzi w sobie jak najwięcej energii cieplnej. Następnie kładzie się ją na spodku z masłem do góry dnem w taki sposób, aby przykryć tłuszcz. Temperatura szybko rozmrozi nawet najtwardsze masło.
Włóż masło do mikrofalówki
Zdecydowanie najszybszą opcją jest użycie mikrofalówki, która doskonale sprawdza się do rozmrażania najróżniejszych produktów spożywczych. Trzeba jednak uważać, aby nie ogrzewać masła zbyt długo, ponieważ łatwo może się całkowicie rozpuścić.
Do mikrofali ustawionej na średnią moc wkłada się talerzyk z masłem i nastawia minutnik na kilkanaście sekund. Po każdym cyklu ogrzewania przekłada się kostkę w taki sposób, aby dotykała bokiem powierzchnie naczynia. Czynność wystarczy powtarzać przez 2-3 minuty, żeby móc cieszyć się miękkim masłem.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego warto dodawać masło do kawy. Ten tekst zdradza przepis na domowe masło z maselnicy.
Źródło zdjęcia: canva/congerdesign, pixabay
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps