Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto dodać masło do kawy?
Adam Moskal
Adam Moskal 03.10.2021 02:00

Dlaczego warto dodać masło do kawy?

Kawa z masłem
canva/pixelshot

Kawa z masłem, znana również pod nazwą "bulletproof coffee", czyli kawa kuloodporna, jest nowym trendem. Dzięki takiemu połączeniu napój przyspiesza metabolizm, a także wydłuża uczucie sytości. Co więcej, jest również bardzo smaczna.

Kawa z masłem może wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak zarówno w smaku, jak i działaniu, jest bardzo korzystna.

Popularność zdobyła dzięki pewnemu blogerowi i przedsiębiorcy, Dave'a Aspreya, który w 2004 roku odwiedził tybet, gdzie zakochał się w lokalnej herbacie z masłem i mlekiem jaka. Od tego czasu zamienił herbatę na kawę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Korzyści z picia kawy z masłem

Asprey twierdzi, że regularne picie takiej kawy daje zastrzyk energii, poprawia koncentrację i inne funkcje poznawcze, a także zmniejsza łaknienie i poprawia procesy metaboliczne w organizmie.

Duża dawka kofeiny pozwala również zmniejszyć uczucie zmęczenia, dlatego sprawdza się głównie dla sportowców oraz osób wykonujących ciężką pracę umysłową.

Niektórzy jednak obawiają się dużej dawki tłuszczy w jednej porcji. Dlatego osoby z chorobami serca lub nadwagą powinny przedyskutować możliwość picia napoju z lekarzem, lub dietetykiem.

Jak przygotować kawę kuloodporną?

Składniki:

  • 250 ml świeżo zaparzonej kawy

  • 2 łyżki masła bez soli

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • cynamon

  • gałka muszkatołowa

Gorącą kawę wlej do blendera, dodaj do niej masło, olej kokosowy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Następnie zmiksuj całość, aż tłuszcze połączą się z wodą w procesie emulgacji.

Oczywiście nie można dodawać żadnego cukru, miodu czy innych słodzików, ponieważ korzyści płynące z właściwości tego napoju zostałyby utracone bezpowrotnie.

Kawa z masłem

Źródło: canva/Rimma_Bondarenko, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cafessima.pl