Smakosze.pl Porady Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały
canva/ Dmitrii Ivanov

Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały

8 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Miewasz rano problem z twardym masłem? Jeden prosty trik pomoże Ci bez problemu rozsmarować je na pieczywie. Wystarczy ogrzać porcję tłuszczu ciepłym naczyniem. Sprawdź dokładnie, jak przeprowadzić ten proces, by masło nie rozpuściło się, a było jedynie miękkie.

Masło jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od margaryny. Ma jednak jedną wadę - po wstawieniu do lodówki robi się twarde i nie posmarujemy nim kromki chleba. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób wstawia całą kostkę do mikrofali. To nie jest dobry pomysł, ponieważ produkt po kilku sekundach jest zupełnie roztopiony.

Niektórzy nie wstawiają masła do lodówki, żeby nie stwardniało. Ta metoda przyczynia się jednak do namnażania się bakterii. Masło nie może być przechowywane w temperaturze pokojowej, ponieważ psuje się o wiele szybciej, a jest przecież drogie. Jak zmiękczyć masło? Wypróbuj rewelacyjny sposób z miską i wrzątkiem.

Twarde masło możesz również zetrzeć na tarce do warzyw i sera. Wiórki będą miękkie i szybko rozprowadzisz je na kromce świeżego pieczywa. Jeśli na maśle zauważysz zmianę koloru lub zacznie intensywnie pachnieć, koniecznie wyrzuć produkt. To znak, że się zepsuło.

Jak zmiękczyć masło bez mikrofali? Wystarczy 5 minut

Zapomnij o wstawianiu kostki masła do mikrofali. Masło się roztopi i nie posmarujesz nim kromki chleba. Do zmiękczenia masła w kilka minut potrzebujesz miski z grubego szkła lub ceramiki i wrzątku.

Masło wyjmij z lodówki, postaw na blacie. Zagotuj wrzątek, następnie wlej do miski i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie wylej wodę, a nagrzanym naczyniem przykryj masło. Po 2 minutach będzie miękkie.

Jak przechowywać masło? Po czym rozpoznać, że jest zepsute?

Masło najlepiej przechowuj w masielnicy lub w pojemniku na żywność. Nie zostawiaj masła na noc na blacie kuchennym, żeby rano było miękkie. Ten sposób szybko może doprowadzić do zepsucia się tłuszczu.

Masło przechowuj w lodówce. Możesz wyjąć je 2-3 godziny wcześniej, żeby zmiękło, ale nigdy nie na cały dzień lub całą noc. Jeśli masło będzie miało ciemniejszy kolor, będzie intensywnie pachnieć lub kiedy pojawi się na nim pleśń, masło koniecznie wyrzuć.

Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów, czy pączków? Sprawdź również, c o zrobić, żeby sernik zawsze wychodził puszysty i nie opadał.

jak zmiękczyć masło
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy