Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tych 2 dodatków nie może zabraknąć w pierogach ruskich. Każda kucharka o nich pamięta

Tych 2 dodatków nie może zabraknąć w pierogach ruskich. Każda kucharka o nich pamięta

Pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem
canva/woyzzeck

Pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem będą przyjemną odmianą od klasycznej wersji dania. Często pomijane, wyraziste dodatki znakomicie podkreślają smak ziemniaków i twarogu i sprawiają, że potrawa jest niesamowicie aromatyczna. Musicie spróbować.

Sycące pierogi ruskie będą doskonałe zarówno na obiad, jak i wczesną, ciepłą kolację. Pyszna odsłona ze wzbogaconym o czosnek i rozmaryn ziemniaczano-serowym farsz z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest pełna charakteru i warta skosztowania.

Przepis na pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem

Składniki na ciasto:

  • około 200 g mąki

  • 60 ml oleju rzepakowego

  • 150 ml ciepłej wody

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 200 g twarogu półtłustego

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 większa cebula

  • 1/2 łyżki rozdrobnionych listków rozmarynu

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem?

Na czystym blacie lub stolnicy formujemy kopczyk z przesianej mąki pszennej i robimy w nim dołek. Wlewamy do niego olej, a następnie stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zagarniając porcje mąki do środka i mieszając składniki.

Wyrabiamy ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej kuli. Odkładamy je, by trochę odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 mm.

Szklanką wycinamy krążki i wypełniamy je nadzieniem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą np. ze smażoną cebulką.

Jak przygotować farsz na pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem?

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Możemy też wykorzystać wcześniej przyrządzone warzywo np. z poprzedniego obiadu. Ostudzone bulwy mielimy w maszynce wraz z twarogiem.

Cebule obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Łączymy ją z ziemniakami i serem, a następnie wrzucamy posiekany rozmaryn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite pierogi. Szczególnie polecamy roślinną wersję pierogów ruskich — również możecie do nich dodać czosnek i rozmaryn. Być może skusi was też sycąca odsłona z soczewicą — jest wyśmienita.

Pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem są znakomite
canva/wawritto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: