Tych 2 dodatków nie może zabraknąć w pierogach ruskich. Każda kucharka o nich pamięta
Pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem będą przyjemną odmianą od klasycznej wersji dania. Często pomijane, wyraziste dodatki znakomicie podkreślają smak ziemniaków i twarogu i sprawiają, że potrawa jest niesamowicie aromatyczna. Musicie spróbować.
Sycące pierogi ruskie będą doskonałe zarówno na obiad, jak i wczesną, ciepłą kolację. Pyszna odsłona ze wzbogaconym o czosnek i rozmaryn ziemniaczano-serowym farsz z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest pełna charakteru i warta skosztowania.
Przepis na pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem
Składniki na ciasto:
około 200 g mąki
60 ml oleju rzepakowego
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
200 g twarogu półtłustego
ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
1 większa cebula
1/2 łyżki rozdrobnionych listków rozmarynu
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem?
Na czystym blacie lub stolnicy formujemy kopczyk z przesianej mąki pszennej i robimy w nim dołek. Wlewamy do niego olej, a następnie stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zagarniając porcje mąki do środka i mieszając składniki.
Wyrabiamy ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej kuli. Odkładamy je, by trochę odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 mm.
Szklanką wycinamy krążki i wypełniamy je nadzieniem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą np. ze smażoną cebulką.
Jak przygotować farsz na pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem?
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Możemy też wykorzystać wcześniej przyrządzone warzywo np. z poprzedniego obiadu. Ostudzone bulwy mielimy w maszynce wraz z twarogiem.
Cebule obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Łączymy ją z ziemniakami i serem, a następnie wrzucamy posiekany rozmaryn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite pierogi. Szczególnie polecamy roślinną wersję pierogów ruskich — również możecie do nich dodać czosnek i rozmaryn. Być może skusi was też sycąca odsłona z soczewicą — jest wyśmienita.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama