Smakosze.pl Porady Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
canva/CCat82

Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

7 marca 2022

Pieczona biała kiełbasa jest rarytasem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Przyrządzając ją w ten sposób, pamiętajcie, by ułożyć wyrób ciasno w naczyniu. Dzięki temu prostemu trikowi kiełbasa pozostanie soczysta.

Białą kiełbasę w piekarniku można przygotować na dwa równie smaczne sposoby. Jeżeli więc znudziła wam się już w wersji gotowanej koniecznie dowiedzcie się jak łatwo i szybko uzyskacie naprawdę dobre pieczone kiełbasy.

Podsmażana i pieczona biała kiełbasa

Jeżeli kiełbasę wcześniej obsmażymy na patelni, jej przygotowanie w piekarniku będzie niemalże ekspresowe. Wystarczy, że wyrób będziemy trzymać w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Kiełbasę warto ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym, co zapobiegnie jej nadmiernemu przesuszeniu. Można też po prostu ułożyć ją na kratce. Wtedy jednak należy pod spodem umieścić blachę z wodą. Zapobiegnie to ubrudzeniu piekarnika.

Biała kiełbasa marynowana

Jeżeli zależy nam, by nie dodawać niepotrzebnie tłuszczu do kiełbasy, można ją upiec, pomijając smażenie. Warto jednak natrzeć ją czosnkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. W przyprawach marynujmy wyrób przynajmniej przez pół godziny.

Pieczenie tak przyrządzonej kiełbasy prowadzić trzeba w nieco niższej temperaturze, a kiełbaski bezwzględnie należy posmarować olejem przez włożeniem do piekarnika. Smaczne powinny być po 40 minutach przy grzaniu nastawionym na 170 stopni Celsjusza.

Pamiętajmy, by kiełbaski od czasu do czasu nakłuć widelcem, by uwolnić namiar wody oraz tłuszczu. Nie zaszkodzi zwiększenie temperatury pod koniec pieczenia. Wtedy kiełbaski ładnie się zrumienią.

Białą kiełbasę warto podsmażyć przed pieczeniem
Białą kiełbasę warto podsmażyć przed pieczeniem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy