Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety ziemniaczane bez zawijania. Prosto i przepysznie

Krokiety ziemniaczane bez zawijania. Prosto i przepysznie

Krokiety ziemniaczane bez zawijania
canva/sal61

Krokiety są smacznym i lubianym daniem. Ich przyrządzenie nie będzie wymagało wiele zachodu, jeśli ciasto wykonamy z ziemniaków. Masę przygotujemy w kilka chwil, a uformowanie jej nie sprawi wam większych problemów. Zawijanie nie będzie już konieczne. Sprawdźcie ten przepis.

Tradycyjnie krokiety przygotowuje się z usmażonego ciasta naleśnikowego, które wypełnia się farszem. Nie zawsze jednak mamy dość czasu, by przygotować tak złożone danie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić krokiety z pieczarek i jaj na twardo. Tym razem zdradzimy jak do przyrządzenia tej potrawy wykorzystać ugotowane ziemniaki.

Przepis na krokiety ziemniaczane z aromatycznym farszem

Z podanych proporcji produktów wyjdzie wam 12 dużych krokietów.

Składniki na farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 500 g pieczarek

  • 100 g sera żółtego

  • 1 duża cebula

  • 1 szklanka wody

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na krokiety:

  • 1 średnie jajo

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie farszu:

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dodatkiem wody. Studzimy ją i odciskamy nadmiar płynu. Szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się nieco zeszkli, wrzucamy pieczarki. Dusimy przez około 20 minut, a następnie dodajemy kapustę.

Smażymy jeszcze przez 10 minut. Następnie odstawiamy patelnię na bok, by farsz trochę przestygł. Dodajemy starty na tarce żółty ser i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i doprawiamy, jeśli trzeba.

Przygotowanie krokietów:

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski. Umieszczamy je w misce i dodajemy skrobię, mąkę, jajo oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy masę, najlepiej dłońmi. Powinna być plastyczna niczym plastelina.

Jeśli wydaje się rzadka, warto dosypać jeszcze trochę mąki lub skrobi. Z gotowej masy formujemy krokiety. W tym celu do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, a obok stawiamy naczynie z masą i miskę z farszem.

Łyżką nabieramy sporą ilość ciasta z ziemniaków. Powinna nam z niej z łatwością wyjść kula wielkości sporego orzecha włoskiego. Masę rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na nią nieco farszu. Następnie kształtujemy ją tak, aby zamknąć nadzienie wewnątrz nieco spłaszczonego owalu.

Krokieta obtaczamy w bułce tartej i układamy na półmisku. Czynności powtarzamy, aż skończy się masa ziemniaczana. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej. Układamy na niej krokiety tak, aby miały wokół siebie nieco przestrzeni.

Smażymy je na niedużym ogniu przez około 10 minut z każdej strony. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podajemy. Smacznego.

Krokiety z kapustą  i pieczarkami są pyszne
Krokiety z kapustą i pieczarkami są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/TheMalni

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram