Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Kotlety schabowe są częstym wyborem obiadowym w polskich domach. Najlepiej smakują, gdy są soczyste i chrupiące. Takie właśnie wam wyjdą, gdy zamarynujecie je w kefirze. Wymieszajcie nabiał z cebulą i pozostawcie mięso w tej mieszance przez dobę. Będzie tak delikatne, jak nigdy wcześniej.
Przyrządzenie dobrych kotletów schabowych wymaga zastosowania marynaty. Podpowiadaliśmy wam już jak sporządzić ją z majonezu i musztardy czy ketchupu. Tym razem proponujemy zupełnie inne podejście. Cebula i kefir nadadzą mięsu miękkości i aromatu. Spróbujecie?
Przepis na kotlety schabowe marynowane w kefirze
Składniki na kotlety:
1 kg schabu bez kości
3 jajka
50 ml mleka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na marynatę:
500 ml kefiru
3 nieduże cebule
1 łyżka czosnku granulowanego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy ją w pióra. Do dużej miski wlewamy kefir. Dodajemy do niego pokrojone warzywo i wsypujemy przyprawy. Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
Rozbijamy je tłuczkiem, a następnie umieszczamy w naczyniu z marynatą. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją do lodówki na całą dobę.
Do głębokiego talerza wbijamy jaja i dodajemy do nich mleko. Łączymy składniki przy pomocy widelca. W osobnym naczyniu umieszczamy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso zanurzamy w masie jajeczne i obtaczamy w bułce i układamy na patelni. Smażymy, aż będzie rumiane z obu stron.
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kultowe kluski szaraki w dudownej okrasie z boczku. Każda babcia je pochwali
Sekretna, babcina receptura na boską pomidorówkę. Smaku nadaje niezwykły składnik
Źródło: gotujmy