Smakosze.pl Produkty Jak uprawiać porzeczki w ogrodzie?
pixabay/ulleo

Jak uprawiać porzeczki w ogrodzie?

14 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Porzeczki to jedne z najpopularniejszych letnich owoców. Możemy jeść je na surowo lub zrobić z nich pyszne przetwory m.in. soki, dżemy i nalewki. Masz je w swoim ogródku? Sprawdź, w jaki sposób należy o nie odpowiednio dbać.

Jak uprawiać porzeczki w swoim ogródku?

Na początek mamy doskonałą wiadomość. Niezależnie od swojej odmiany porzeczki mają niewygórowane wymagania glebowe . Doskonale czują się na praktycznie każdym rodzaju podłoża, z wyjątkiem gleb wapiennych.

Warto zadbać, aby ich gleba była lekko kwaśna ( o odczynie pH 6,0 - 6,7), żyzna i przepuszczalna. Przed posadzeniem ich krzaczków najlepiej przekop dół do głębokości 40 cm z kompostem.

Stanowisko porzeczek musi być słoneczne i ciepłe . Jednak te krzewy zaaklimatyzują się także w półcienistym miejscu . Do najważniejszego zabiegu pielęgnacyjnego należy podcinanie pędów porzeczek. Gwarancję obfitych zbiorów dają jedynie te krzewy, które są poprawnie kształtowane.

Ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi są również: nawożenie, nawadnianie i odchwaszczanie podłoża wokół podłoża porzeczek. Doskonałym nawozem dla porzeczek może być m.in. obornik lub kompost .

W niektórych sytuacjach warto jednak sięgnąć po wieloskładnikowe nawozy mineralne . Szczególnie gdy uprawiamy białe i czerwone porzeczki , ponieważ ogromne znaczenie dla ich rozwoju ma potas . Rośliny te mogą również cierpieć na niedobór magnezu i żelaza. W jaki sposób wykorzystamy porzeczki w kuchni?

Jak wykorzystać porzeczki w kuchni?

Porzeczki to niepozorne owoce, które kojarzą się z latem. Możemy jeść je same lub poddać je odpowiedniej obróbce termicznej. Doskonale smakują w formie kompotu, dżemu, nalewki lub wina.

Owoce te mogą być również smacznym składnikiem sałatek owocowych. Doskonale sprawdzą się również w formie sosu do mięs lub pasztetu .  Warto kombinować, a my z pewnością "podrzucimy" Wam niejedną inspirację!

Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o właściwościach agrestu oraz podawaliśmy niezwykły sposób na obfite zbiory pomidorów .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: e ogródek/ gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy