Jak uprawiać porzeczki w ogrodzie?
Porzeczki to jedne z najpopularniejszych letnich owoców. Możemy jeść je na surowo lub zrobić z nich pyszne przetwory m.in. soki, dżemy i nalewki. Masz je w swoim ogródku? Sprawdź, w jaki sposób należy o nie odpowiednio dbać.
Jak uprawiać porzeczki w swoim ogródku?
Na początek mamy doskonałą wiadomość. Niezależnie od swojej odmiany porzeczki mają niewygórowane wymagania glebowe . Doskonale czują się na praktycznie każdym rodzaju podłoża, z wyjątkiem gleb wapiennych.
Warto zadbać, aby ich gleba była lekko kwaśna ( o odczynie pH 6,0 - 6,7), żyzna i przepuszczalna. Przed posadzeniem ich krzaczków najlepiej przekop dół do głębokości 40 cm z kompostem.
Stanowisko porzeczek musi być słoneczne i ciepłe . Jednak te krzewy zaaklimatyzują się także w półcienistym miejscu . Do najważniejszego zabiegu pielęgnacyjnego należy podcinanie pędów porzeczek. Gwarancję obfitych zbiorów dają jedynie te krzewy, które są poprawnie kształtowane.
Ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi są również: nawożenie, nawadnianie i odchwaszczanie podłoża wokół podłoża porzeczek. Doskonałym nawozem dla porzeczek może być m.in. obornik lub kompost .
W niektórych sytuacjach warto jednak sięgnąć po wieloskładnikowe nawozy mineralne . Szczególnie gdy uprawiamy białe i czerwone porzeczki , ponieważ ogromne znaczenie dla ich rozwoju ma potas . Rośliny te mogą również cierpieć na niedobór magnezu i żelaza. W jaki sposób wykorzystamy porzeczki w kuchni?
Jak wykorzystać porzeczki w kuchni?
Porzeczki to niepozorne owoce, które kojarzą się z latem. Możemy jeść je same lub poddać je odpowiedniej obróbce termicznej. Doskonale smakują w formie kompotu, dżemu, nalewki lub wina.
Owoce te mogą być również smacznym składnikiem sałatek owocowych. Doskonale sprawdzą się również w formie sosu do mięs lub pasztetu . Warto kombinować, a my z pewnością "podrzucimy" Wam niejedną inspirację!
Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o właściwościach agrestu oraz podawaliśmy niezwykły sposób na obfite zbiory pomidorów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: e ogródek/ gotujmy