Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
Ugotowałeś zupę, która jest zdecydowanie za słona? Nie wylewaj jej, mamy kilka skutecznych sposobów na uratowanie przesolonej zupy. Wystarczy dodać jednej z wymienionych produktów do gotującego się wywaru, aby po 10 minutach otrzymać pyszną zupę. Jak uratować przesoloną zupę?
Najlepszemu kucharzowi zdarzy się przesolić zupę. Sól znacznie poprawia smak potraw, jednak jej nadmiar bardzo przeszkadza i sprawia, że danie staje się niejadalne. Są jednak produkty, które skutecznie wiążą sól, sprawiając, że zupa stanie się pyszna i delikatna.
Do gotującej się zupy dodaj jabłko, ziemniaka, ryż, białka z jajek lub skórki z chleba. Każdy z tych produktów na pewno masz w domu, a dzięki ich właściwościom już po 10 minutach zupa będzie uratowana.
Jeśli przesoliłeś rosół, dobrym sposobem będzie odlanie 1/3 zupy. Część rosołu zamroź i wykorzystaj np. jako bazę do sosu. Do reszty zupy w garnku dodaj marchew, korzeń i natkę pietruszki i wlej wodę, następnie gotuj, aż warzywa zmiękną i dopraw, pomijając sól.
Jabłko rewelacyjnym sposobem na przesoloną zupę
Do gotującej się zupy dodaj pokrojone w ćwiartki jabłko. Po dziesięciu minutach danie będzie pozbawione słonego smaku, a owoc również nie będzie wyczuwalny w zupie.
Jabłko możesz więc dodać do każdego rodzaju zupy, od pomidorowej po rosół, ogórkową, krupnik i wiele innych. Po 10 minutach wyjmij ćwiartki jabłka i ciesz się wyśmienitym smakiem przygotowanej potrawy.
Co oprócz jabłka pomoże pozbyć się słonego smaku?
Surowy ziemniak
Oprócz ćwiartek jabłka świetnie sprawdzi się również surowy ziemniak. Do zupy włóż obranego, ale niepokrojonego ziemniaka i gotuj około 10 minut. To jednej z najstarszych sposobów na przesolone danie.
Woreczek ryżu
Woreczek nieugotowanego ryżu równie dobrze wchłonie nadmiar soli z wywaru, nie zmieniając przy tym smaku zupy. Do gotującej się potrawy włóż ryż i gotuj około 10 minut, następnie wyjmij woreczek.
Białka z jajek
Białka kurze dodane do zupy skutecznie pozbędą się nadmiaru soli. Wystarczy, że do wywaru dodasz 2 białka i gotuj, aż całkowicie się zetną, wiążąc tym samym sól. Zupę przecedź lub zbierz jajka łyżką cedzakową.
Skórka chleba
Do gotującej się zupy włóż kilka skórek chleba i podgotuj, aż zrobią się miękkie i wyjmij. Chleb świetnie wchłania sól, zupa po chwili będzie uratowana.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
-
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie
-
Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego
Źródło: winiary.pl, akademiasmaku.pl