Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.05.2022 10:02

Obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Obłędnie kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
canva/iaroshenko

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Przygotuj obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardzo soczyste. Poznaj przepis na najlepsze smażone kotlety schabowe, każdy będzie prosił o dokładkę.

Schabowe w chrupiącej panierce to danie, które uwielbiamy wszyscy. Tradycyjne kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy namoczysz je w mleku i ulubionej musztardzie i odstawisz na całą noc. Następnego dnia przygotuj panierkę i usmaż je na oleju lub maśle klarowanym, będą idealnie soczyste i pełne smaku.

Kotlety schabowe podaj z ziemniakami ugotowanymi, frytkami lub purée ziemniaczanym. Rewelacyjnym dodatkiem do mięsa jest kapusta zasmażana z kminkiem, ogórki kiszone i fasolka szparagowa- tu poznasz przepis na fasolkę w wersji fit bez bułki tartej, jest przepyszna.

Problem z odklejającą się panierką? Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Mąka pszenna dodana do kotletów sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, a panierka będzie dobrze trzymać się schabu i nie odklei się podczas smażenia.

Przepis na kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • szklanka mleka

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe?

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety i przełóż do miski. Musztardę wymieszaj z mlekiem i wlej do wieprzowiny, całość wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia osusz mięso, oprósz je solą i pieprzem.

Kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Surowy schab bez kości

Źródło zdjęcia: canva/ JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl