Smakosze.pl

canva/ kuppa_rock

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Ziarna kawy potrzebują odpowiedniej temperatury wody, dzięki czemu "mała czarna" ma rewelacyjny, wyraźny smak i doskonały aromat. Dowiedz się, jaka temperatura wody jest najlepsza do zaparzenia najlepszej kawy.

Niezależnie od tego, czy wolisz łagodniejszą robustę, czy bardziej wyraźną, lekko kwaśną arabicę, parzenie kawy wymaga odpowiedniego przygotowania. Zwykle mielone już ziarna zalewamy wrzątkiem, jednak to poważny błąd, przez który nie możemy cieszyć się pełnią smaku pobudzającego napoju.

Gorąco polecam jednak parzenie kawy przy pomocy filtra lub kawiarki. Kawa po przygotowaniu pozbawiona jest fusów, przez co ma genialny smak. Kawę powinniśmy zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem?

Zalewanie kawy wrzącą wodą skutecznie zabija związki aromatyczne w ziarnach. Kawa jest gorzka i cierpka. Ulubiony, pobudzający napój powinniśmy parzyć zachowując temperaturę między 88 a 94 stopnie C.

Ekspresy ciśnieniowe mają ustawioną odpowiednią temperaturę wody, aby wydobyć z ziaren cały aromat. W przypadku zalewania kawy, zagotujmy wodę i zaczekajmy 2-3 minuty, aby delikatnie przestygła. Ziarna spokojnie się zaparzą, a kawa będzie smaczna i pełna aromatu.

Jeśli przygotowujesz kawę z kawiarki, sprawdzaj temperaturę przy pomocy kuchennego termometru, aby nie zagotować, nie przypalić i nie przeciągnąć czasu parzenia napoju.

Kawa parzona w filiżance

Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak wyklarować mętny rosół? Zdradzamy najlepsze patenty

  • Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu

  • Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Źródło: tommycafe.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >