Smakosze.pl
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie

canva/ kuppa_rock

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Ziarna kawy potrzebują odpowiedniej temperatury wody, dzięki czemu "mała czarna" ma rewelacyjny, wyraźny smak i doskonały aromat. Dowiedz się, jaka temperatura wody jest najlepsza do zaparzenia najlepszej kawy.

Niezależnie od tego, czy wolisz łagodniejszą robustę, czy bardziej wyraźną, lekko kwaśną arabicę, parzenie kawy wymaga odpowiedniego przygotowania. Zwykle mielone już ziarna zalewamy wrzątkiem, jednak to poważny błąd, przez który nie możemy cieszyć się pełnią smaku pobudzającego napoju.

Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem

Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem. Każdy będzie prosił o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Gorąco polecam jednak parzenie kawy przy pomocy filtra lub kawiarki. Kawa po przygotowaniu pozbawiona jest fusów, przez co ma genialny smak. Kawę powinniśmy zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem?

Zalewanie kawy wrzącą wodą skutecznie zabija związki aromatyczne w ziarnach. Kawa jest gorzka i cierpka. Ulubiony, pobudzający napój powinniśmy parzyć zachowując temperaturę między 88 a 94 stopnie C.

Ekspresy ciśnieniowe mają ustawioną odpowiednią temperaturę wody, aby wydobyć z ziaren cały aromat. W przypadku zalewania kawy, zagotujmy wodę i zaczekajmy 2-3 minuty, aby delikatnie przestygła. Ziarna spokojnie się zaparzą, a kawa będzie smaczna i pełna aromatu.

Jeśli przygotowujesz kawę z kawiarki, sprawdzaj temperaturę przy pomocy kuchennego termometru, aby nie zagotować, nie przypalić i nie przeciągnąć czasu parzenia napoju.

Kawa parzona w filiżance

Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak wyklarować mętny rosół? Zdradzamy najlepsze patenty

  • Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu

  • Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Źródło: tommycafe.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >