Smakosze.pl

canva/Tatiana Volgutova

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Botwinka właśnie zaczyna się pojawiać w warzywniakach. Z tych pysznych młodych buraczków z liśćmi przyrządzić można wyborną zupę. Z przepisem Jakuba Kuronia danie zrobicie szybko, a wyjdzie wyśmienite. Kucharz stosuje prosty patent — krojenie warzyw korzeniowych w drobną kostkę. Dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji. Spróbujcie koniecznie.

Botwinka najlepiej smakuje w maju i czerwcu. Bogate w liczne składniki odżywcze warzywo można podać w formie chłodnika litewskiego , jak i pysznej zupy na ciepło. Dziś zdradzamy, jak zupę przygotowuje Jakub Kuroń. Kucharz stawia na pokrojone warzywa i stopniowe gotowanie botwinki, dzięki czemu smak dania nabiera głębi. Musicie spróbować.

Przepis na wyśmienitą botwinkę według Jakuba Kuronia

Składniki:
  • 2 skrzydełka oraz szyja z kurczaka

  • 1,5 litra wody

  • 1 większy pęczek botwiny wraz z buraczkami

  • 2 nieduże marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • ćwiartka selera

  • 1 niewielka cebula

  • 3-4 średnie ziemniaki

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 100 g śmietanki 30% (opcjonalnie)

  • posiekany koperek do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Botwinkę starannie myjemy i kroimy — buraczki w plasterki, a łodygi na kawałki o długości 0,5 cm. Liście siekamy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wkładamy mięso oraz warzywa, a następnie wlewamy wodę. Gotujemy przez kwadrans na małym ogniu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka. Gotujemy przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie na oleju z masłem podsmażamy cebulę oraz pokrojone w plastry buraczki. Dodajemy je do garnka, a po kolejnych 5 minutach wrzucamy łodygi. Gdy minie jeszcze 5 minut, dodajemy liście oraz sok z cytryny.

Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec danie łączymy ze śmietaną i koperkiem, jeśli ich używamy. Smacznym dodatkiem będzie też jajko na twardo.

Botwinka najlepiej smakuje w maju i w czerwcu
Botwinka najlepiej smakuje w maju i w czerwcu

Źródło zdjęcia: canva/Michel VIARD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >