Smakosze.pl Porady Jak uratować przesoloną zupę? Mamy najlepsze patenty
canva/gbh007

Jak uratować przesoloną zupę? Mamy najlepsze patenty

27 lutego 2022

Wsypaliście za dużo soli do zupy? Nie wylewajcie jej. Wystarczy wrzucić do garnka woreczek ryżu i gotować danie przez 10 minut, by pozbyć się nadmiaru przyprawy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić.

Dodanie zbyt dużej ilości soli do zupy zdarzyć się może każdemu. O ile nadmiar nie jest bardzo duży, danie można uratować. Wystarczą produkty, które z pewnością znajdują się w niejednej kuchni takie jak ryż czy ziemniak.

Jak uratować przesoloną zupę?

Jeżeli zupa jest mocno przesolona, a wy nie macie pod ręką ryżu, nic straconego. Podobnie zadziała wrzucenie do garnka obranego surowego ziemniaka. Sposób ten stosowały już nasze babcie. Ziemniak dobrze wchłonie sól, jeśli umieścimy go w całość na około 10 minut. Potem należy go wyjąć i wyrzucić.

Z solą poradzi sobie też jabłko. Zadziała ono bardzo podobnie jak ziemniak. Owoc trzeba tylko pokroić na ćwiartki przed włożeniem, a po dziesięciu minutach problem powinien zniknąć. Użyte do odsolenia zupy kawałki należy oczywiście wyrzucić, by zupa nie nabrała jabłkowego posmaku.

Jeżeli nie zależy wam, by wasza zupa była wegańska, dobrym pomysłem jest też dodanie do wywaru białka jaja kurzego. Ścinając się, białko zwiąże zawartą w posiłku sól. Już ilość zawarta w dwóch jajach wystarczy, aby przesolona zupa stała się jedynie niemiłym wspomnieniem.

Co jeszcze będzie skuteczne?

Gdy zupa jest tylko nieznacznie przesolona, dobrym rozwiązaniem będzie dodanie do niej przegotowanej wody. W ten sposób smak będzie rozkładany na większą objętość. Należy tylko pamiętać, by zwiększyć ilość pozostałych przypraw. W przeciwnym wypadku danie stanie się mdłe.

Sprawdźcie inne kulinarne patenty. W tym artykule piszemy o tym, jak sprawić by r osół był złocisty . Ten natomiast poświęcony jest doprawianiu pomidorów . Zdradzamy w nim jak sprawić, by kwasowość warzywa nie była wyczuwalna.

Dodanie ryżu uratuje przesoloną zupę
Dodanie ryżu uratuje przesoloną zupę

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy