Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czym doprawiać pomidory, żeby nie były kwaśne? Postaw na nieoczywistą przyprawę

Czym doprawiać pomidory, żeby nie były kwaśne? Postaw na nieoczywistą przyprawę

Czym doprawiać pomidory?
canva/pixelshot

W kuchni bardzo często sięgamy po pomidory. To pyszne warzywo czasami jest jednak nieco kwaśne. Znamy sposoby, by nadać mu słodyczy i charakteru. Jest jeden składnik, na którego dodanie byście nie wpadli, a z pomidorami komponuje się fantastycznie. Spróbujcie do sosu wsypać cynamonu i sprawdźcie, co się stanie.

Pomidory komponują się z wieloma pysznymi przyprawami. Poza klasykami takimi jak sól, pieprz czy czosnek, istnieje szereg mniej oczywistych dodatków. Najdziwniejszym może wydawać się cynamon. Polecamy wam jednak spróbować — naszym zdaniem pokochacie ten duet.

Przyprawy, które warto dodać do pomidorów

Czy wsypanie cynamonu do sosu pomidorowego to szaleństwo? Na pierwszy rzut oka te dwa składniki do siebie nie pasują. Paradoksalnie jednak ta, kojarzona z deserami, przyprawa doskonale wydobędzie słodycz pomidorów. Co więcej, zmniejszy ona ich kwaskowatość. Z cynamonem wasze danie zyska na smaku i nabierze niepowtarzalnego aromatu.

Kolejnym — nie tak już szokującym — postępowaniem jest mieszanie pomidorów z oregano lub bazylią. Taka masa pomidorowa będzie pysznie smakować z makaronem, zapiekankami serowymi czy pizzą. Może też stanowić bazę do przyrządzenia oryginalnej ziołowej pomidorowej.

Zamiast tych ziół, wsypcie mieszankę sprzedawaną pod nazwą zioła prowansalskie, a smak będzie jeszcze głębszy. W miksie oprócz oregano i bazylii znajdziecie rozmaryn, tymianek, szałwię lekarską, miętę pieprzową, cząber ogrodowy i majeranek. Jest w czym wybierać, gdyby naszła was ochota na samodzielne przygotowanie ziołowego proszku.

Smak pomidorów podkreśli też papryka. Wariant słodki pozytywnie wpłynie na walory warzywa. Z kolei, jeśli wybierzecie paprykę wędzoną, wasz sos pomidorowy będzie miał w głęboki, pełen umami posmak. Podobnie zadziała dodatek sosu sojowego.

Jeżeli lubicie ostrość, możecie postawić na chilli. Dla fanów kuchni azjatyckiej ciekawym i smacznym dodatkiem będzie aromatyczna, słodko-ostra papryka gochugaru — charakterystyczny składnik tradycyjnej koreańskiej kiszonki z kapusty pekińskiej. W przeciwieństwie do klasycznego chilli ma ona w sobie wiele słodyczy, idealnie komponującej się ze smakiem pomidorów.

Kwasowość warzywa można też ukryć, dodając do niego słodkich produktów. Poza cukrem czy miodem do dyspozycji mamy syrop klonowy, gorzką czekoladę czy śliwki. Dodadzą one słodyczy i ciekawego posmaku. Przyjemnych nut dołoży też marchewka, dynia, kalarepa czy jabłko. Pozostaje życzyć owocnych eksperymentów.

Pomidory na desce
Istnieje wiele sposobów, by wydobyć słodycz pomidorów

Źródło zdjęcia: canva/Inventori

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Zapraszamy na nasz Instagram