Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co dodać do rosołu, by miał złocisty kolor?
Adam Moskal
Adam Moskal 01.06.2021 02:00

Co dodać do rosołu, by miał złocisty kolor?

Rosół z dodatkiem kurkumy
Canva.com / photovs

Wydawać by się mogło, że rosół jest banalnie prostą zupą, która nie wymaga praktycznie żadnej wiedzy - mnóstwo ludzi twierdzi, że wystarczy wrzucić wszystkie składniki do wrzątku i gotować je przez kilka godzin. Prawda jest niestety zupełnie inna. 

W celu przyrządzenia smacznego i klarownego rosołu należy trzymać się dość rygorystycznych zasad. Jedną z nich jest podsmażenie mięsa przed wrzuceniem do wody, co pozwala zwiększyć intensywność smaku i dodać daniu więcej koloru.

Jak przygotować złoty rosół?

Kluczowym elementem do uzyskania złotego koloru jest świeża kurkuma. Korzeń kurkumy pochodzi z tej samej rodziny co imbir, dlatego jest do niego bardzo podobny. Kilka plasterków wkrojonych do wywaru, a całość szybko wypełni się piękną złotą barwą. 

Kurkuma pobudza układ trawienny do efektywniejszej pracy i pozwala na większą produkcję żółci. Przyprawa działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Uznawana jest za bardzo silny antyoksydant, który bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: gbh007, Getty Images

Przepis na złoty rosół

Składniki: 

  • kilogram mięsa z kury

  • 1 szyja indycza

  • korpus indyczy

  • 3 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 3 cebule

  • kawałek pora

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1/4 selera

  • kilka plastrów świeżej kurkumy

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina imbiru

  • 2 liście laurowe

  • 5 kulek ziarna angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od szybkiego podsmażenia mięsa na brązowy kolor. Włóż je do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Wylej wodę po 15 minutach gotowania, ponownie wlej świeży płyn i postaw na gazie. Gotuj mięso przez godzinę, pamiętając o wyławianiu szumowin. 

Cebule opiecz nad palnikiem, a resztę warzyw dokładnie umyj i obierz ze skórki. Dodaj je do wywaru, wraz z obraną i pokrojoną kurkumą, imbirem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, lubczykiem, czosnkiem. Gotuj rosół przez 2-3 godziny na wolnym ogniu. 

Po tym czasie wyłów wszystko z wywaru. Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj ją z kawałkami mięsa, marchewki, garścią natki pietruszki i makaronem jajecznym. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram