Co dodać do rosołu, by miał złocisty kolor?
Wydawać by się mogło, że rosół jest banalnie prostą zupą, która nie wymaga praktycznie żadnej wiedzy - mnóstwo ludzi twierdzi, że wystarczy wrzucić wszystkie składniki do wrzątku i gotować je przez kilka godzin. Prawda jest niestety zupełnie inna.
W celu przyrządzenia smacznego i klarownego rosołu należy trzymać się dość rygorystycznych zasad. Jedną z nich jest podsmażenie mięsa przed wrzuceniem do wody, co pozwala zwiększyć intensywność smaku i dodać daniu więcej koloru.
Jak przygotować złoty rosół?
Kluczowym elementem do uzyskania złotego koloru jest świeża kurkuma. Korzeń kurkumy pochodzi z tej samej rodziny co imbir, dlatego jest do niego bardzo podobny. Kilka plasterków wkrojonych do wywaru, a całość szybko wypełni się piękną złotą barwą.
Kurkuma pobudza układ trawienny do efektywniejszej pracy i pozwala na większą produkcję żółci. Przyprawa działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Uznawana jest za bardzo silny antyoksydant, który bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.
Źródło: gbh007, Getty Images
Przepis na złoty rosół
Składniki:
kilogram mięsa z kury
1 szyja indycza
korpus indyczy
3 marchewki
3 pietruszki
3 cebule
kawałek pora
1 łyżeczka lubczyku
1/4 selera
kilka plastrów świeżej kurkumy
3 ząbki czosnku
odrobina imbiru
2 liście laurowe
5 kulek ziarna angielskiego
sól
pieprz
natka pietruszki
Zacznij od szybkiego podsmażenia mięsa na brązowy kolor. Włóż je do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Wylej wodę po 15 minutach gotowania, ponownie wlej świeży płyn i postaw na gazie. Gotuj mięso przez godzinę, pamiętając o wyławianiu szumowin.
Cebule opiecz nad palnikiem, a resztę warzyw dokładnie umyj i obierz ze skórki. Dodaj je do wywaru, wraz z obraną i pokrojoną kurkumą, imbirem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, lubczykiem, czosnkiem. Gotuj rosół przez 2-3 godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie wyłów wszystko z wywaru. Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj ją z kawałkami mięsa, marchewki, garścią natki pietruszki i makaronem jajecznym. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl