Smakosze.pl Porady Jak uratować za słony bigos? Znamy najskuteczniejsze triki
canva/Dar1930, Getty Images

Jak uratować za słony bigos? Znamy najskuteczniejsze triki

28 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Z pewnością wielu Polaków zgodzi się ze stwierdzeniem, że bigos należy do trzonu polskiej sztuki kulinarnej. Długo gotowany nabiera tak głębokiego smaku i aromatu, że jeden talerz to za mało, aby poczuć spełnienie. Takie uwielbienie dla potrawy sprawia, że strach przed przesoleniem może napsuć wiele krwi. Dlatego zdradzamy patenty, aby uratować zbyt słony gar bigosu - do takiego zadania nadaje się, chociażby zwykły kartofel.

Bigos gotowany jest z reguły w czasie większych świąt, kiedy wielogodzinną pracą w kuchni zajmują się tysiące smakoszy. Dlatego strata odczuwana po odkryciu, że dodało się za dużo soli, potrafi być ogromna.

Na szczęście sprytni kucharze przewidzieli takie problemy i wymyślili proste sposoby na uratowanie nawet całego garnka z daniem. Niżej wyjawiamy wszystkie szczegóły.

Do bigosu wrzuć ziemniaka

Gospodynie domowe doskonale znają trik z surowym ziemniakiem, który wrzuca się do gotującej się zupy. Dzięki niemu doświadczone kucharki niejednokrotnie mogły ukryć przed światem swoją wpadkę z przesoleniem zupy.

Te same właściwości bulwy, które odpowiadają za wyciąganie nadmiaru przyprawy z wywaru, działają w kontekście bigosu. Jedyne co należy zrobić to umyć warzywo, obrać je ze skórki i wrzucić do naczynia z posiłkiem.

Podczas gotowania ziemniak wchłonie część soli znajdującej się w potrawie. Przed podaniem wyjmij go z bigosu. Jeśli jedna bulwa nie naprawiła smaku, bądź efekt nie jest dla ciebie wystarczający, powtórz czynność.

Za dużo soli? Dodaj więcej kapusty

Nieco prostsze rozwiązanie, które jest również częściej stosowane, polega na poszatkowaniu surowej kapusty w cienkie paseczki i dodaniu ich do za słonego bigosu. Razem z nią dolewa się jeszcze przecieru lub passaty pomidorowej.

Większa ilość składników w bigosie nadaje mu objętości, co bezpośrednio przekłada się na zmniejszeniu zawartości soli w pojedynczej porcji. Koniecznie pamiętaj, aby przecier lub passata nie były doprawione solą.

W najbardziej kryzysowych scenariuszach, gdy żadna z metod nie działa, niestety trzeba pogodzić się ze stratą i odpuścić jedzenie. Poziom zasolenia bigosu jest wtedy tak wielki, że trzeba zaczynać gotowanie od początku.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Projekt bez tytułu - 2022-02-28T124235.527

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy