Jedyny, wyjątkowy, oryginalny przepis na bigos z pieczarek od siostry Anastazji
Klasyczny bigos wymaga wielu godzin, a niekiedy nawet dni, żeby osiągnął odpowiedni poziom smaku i aromatu. Na szczęście istnieje znacznie szybszy sposób na jego przygotowanie, który został opracowany przez siostrę Anastazję. Jej bigos z pieczarek potrzebuje jedynie kilku chwil gotowania, a efekt zachwyca aromatem oraz konsystencją.
Powoli zapasy kiszonej kapusty znikają ze spiżarni Polaków, co może przeszkodzić podczas gotowania bigosu. Jeśli naszła cię na niego ochota, lecz zabrakło ci kilku słoików, nie przejmuj się. Siostra Anastazja wymyśliła przepis, dzięki któremu bigos zrobisz bez kapusty.
Głównym składnikiem poniższej wersji bigosu są pieczarki oraz resztki pieczonej wieprzowiny z dnia poprzedniego. Receptura siostry Anastazji pozwala na wykorzystanie pozostałości po wcześniejszych obiadach, co ułatwia ograniczenie marnowania dobrej żywności.
Przepis na bigos z pieczarek
Składniki:
700 g pieczarek
400 g mięsa wieprzowego pieczonego
1 cebula
1 papryka
200 g boczku
1 puszka groszku
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki pszennej
olej
sól
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz
Zacznij od umycia pieczarek pod bieżącą wodą, a następnie obierz je ze skórki. Odetnij ogonki od kapeluszy. Pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć do niego grzyby. Podsmażaj, aż woda całkowicie odparuje.
Paprykę umyj wodą, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni po grzybach. Do dużego garnka wrzuć pieczarki, podsmażoną cebulę, paprykę, pokrojoną wieprzowinę i przecier pomidorowy. Zalej wszystko szklanką wody i postaw na gazie.
Do garnka po 15 minutach wrzuć odcedzony groszek, majeranek, tymianek, świeżo mielony czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotuj bigos przez 30 minut. Pod koniec wlej mąkę rozrobioną z wodą, zagotuj i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kultowy paprykarz szczeciński. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.
Źródło zdjęcia: canva/cislander, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: "Wielka księga specjałów siostry Anastazji" wyd. WAM