Jak zrobić idealnie kremową mizerię?
Ogórki ze śmietaną są jednym z prostszych dodatków do obiadu. Wystarczy odpowiednio przygotować ogórki i połączyć je z delikatny sosem. Dodajcie do śmietany trochę cukru pudru, a wasza mizeria tylko na tym zyska. Tak kremowej sałatki jeszcze nie jedliście. Podpowiadamy jak ją wykonać.
Pisaliśmy już o najgorszym błędzie, jaki można popełnić podczas przyrządzania mizerii. Zdradzaliśmy też jak zrobić ten specjał z dodatkiem cebuli. Tym razem prezentujemy wam sposób, dzięki któremu przygotujecie niezwykle kremową wersję klasycznej ogórkowej sałatki. Spróbujecie?
Przepis na niezwykle kremową mizerię z ogórków
Składniki:
500 g świeżych ogórków
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki soku z cytryny
garść koperku
1 łyżeczka soli
szczypta cukru pudru
pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, odcinamy końce i obieramy je. Każdego z nich kroimy na cienkie plasterki. Następnie posypujemy je solą i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie puszczą sok. Mieszamy je ponownie i pozbywamy się nadmiaru płynu, delikatne odciskając warzywa.
W miseczce umieszczamy śmietanę, sok z cytryny i cukier puder. Starannie łączymy składniki ze sobą, a następne dodajemy posiekany koperek. Tak przygotowany sos mieszamy z ogórkami i doprawiamy pieprzem. Sałatkę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Podajemy do obiadu.
Wskazówki:
Jeśli ogórki są grube i mają spore nasiona, warto je usunąć. Wystarczy, że pokroimy ogórki na ćwiartki i wydrążamy przestrzenie z pestkami.
Sok z cytryny można zastąpić octem jabłkowym. Najlepiej dodać go nieco mniej niż cytryny, by sos nie wyszedł zbyt kwaśny.
Jeśli chcecie, by sałatka była wegańska, użyjcie gęstej śmietanki kokosowej. W smaku jest bardzo podobna do klasycznej śmietany i sprawdzi się tu doskonale.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje