Smakosze.pl Porady Kucharka zdradziła sekretny patent na uratowanie zbyt tłustego gulaszu. Wystarczy 1 produkt
canva/dulezidar

Kucharka zdradziła sekretny patent na uratowanie zbyt tłustego gulaszu. Wystarczy 1 produkt

30 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ugotowałaś gulasz mięsny na obiad, jednak wyszedł bardzo tłusty, przez co stracił smak? Kucharka zdradziła patent na pozbycie się nadmiaru tłuszczu z dania przy pomocy chochli do zupy i kostek lodu. Tłuszcz dosłownie zbierany jest z powierzchni potraw.

Gulasz jest niezwykle pożywnym, smacznym i aromatycznym daniem. Gulasz możemy przygotować wyłącznie z wieprzowiny i wołowiny, możemy dodać do niego również warzywa, np. paprykę, marchewkę, pomidory. Gulasz smakuje rewelacyjnie z kaszą, świeżym chlebem, kluskami na parze oraz z plackami ziemniaczanymi.

Niekiedy jednak mimo starań gulasz wychodzi bardzo tłusty, tłuszcz jest niezbędny w mięsnej potrawie, ale jego nadmiar źle wpływa na smak i całą strukturę dania. Poznaj prosty patent kucharki na szybkie pozbycie się tłuszczu z mięsnego gulaszu, to najszybsza i najskuteczniejsza metoda.

Gulasz to nie tylko mięso i warzywa. To przede wszystkim przyprawy, dzięki którym danie nabiera wyraźnego smaku i aromatu. Do gulaszu dodaj również solidną porcję cebuli i czosnek, dzięki którym danie będzie smakować rewelacyjnie.

Jak uratować zbyt tłusty gulasz? Prosty trik z kostkami lodu nie ma sobie równych

Do zdjęcia nadmiaru tłuszczu z gulaszu potrzebujesz metalowej chochli do zupy, kostek lodu i ręcznika papierowego. Lód włóż do chochli, następnie włóż ją do garnka z gulaszem, ale nie zamaczaj. Chochla ma delikatnie dotykać powierzchni dania.

W ten sposób tłuszcz dosłownie przyklei się do łyżki, a Ty zbierzesz go szybko przy pomocy ręcznika papierowego. Czynność powtarzaj, aż cały tłuszcz zniknie z powierzchni gulaszu. To skuteczny i sprawdzony trik najlepszych kucharek.

Czym doprawić gulasz? Mięsne danie będzie smakować fantastycznie

Do mięsnego gulaszu koniecznie dodaj solidną porcję cebuli i kilka ząbków czosnku. Cebula smażona, następnie duszona doskonale zagęści sos i doda daniu wyraźnego smaku. W gulaszu nie może zabraknąć również liści laurowych i ziela angielskiego.

Gulasz dopraw słodką i ostrą papryką mieloną, suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Inne przyprawy są zbędne. Suszone zioła doskonale komponują się z czerwonym mięsem, dodając mu smaku, charakteru i aromatu.

Czym zagęścić gulasz? Poznaj przepis na wyśmienity gulasz wołowo- wieprzowy , sekret tkwi w marynacie.

Gulasz
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy