Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można mrozić wędlinę w plasterkach? Jest 1 warunek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.04.2025 06:00

Czy można mrozić wędlinę w plasterkach? Jest 1 warunek

talerz wędlin
Fot. Canva

Mrożenie gotowych produktów spożywczych to temat, o którym przypominamy sobie zawsze po świętach. Ale to świetnie – powinniśmy to robić jak najczęściej, żeby uniknąć marnowania żywności. Oto jak poprawnie zamrozić pokrojone wędliny.

Mrożenie produktów po świętach

Lista produktów, które można mrozić, jest zawsze dłuższa niż nam się wydaje. Znajdują się na niej zupy, sosy, nawet przyprawy (jak np. chrzan), które możemy odłożyć do zamrażarki, by wrócić do nich później. I choć najczęściej mrozimy produkty większymi porcjami, czasem dobrze też zamrozić mniejsze kąski.

Tak jest właśnie z wędlinami. Oczywiście łatwiej wyobrazić sobie szynkę zamrożoną w całości, ale może okazać się, że to wcale nie najlepsze rozwiązanie. Trzeba by ją bowiem później długo rozmrażać, narażając na utratę struktury.

mrożone mięso

Przenigdy nie wyrzucaj skorupek z jaj. Rozsyp w ogrodzie, a pozbędziesz się najgorszego szkodnika

Jak zamrażać wędliny w plasterkach?

Jak więc zamrażać resztki z talerzy wędlin, które w święta przeważnie pełnią funkcję przystawek? To łatwe, jednak trzeba pamiętać o ważnych zasadach. Oto wskazówki, jak zamrażać wędliny w plasterkach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Po pierwsze – żeby przygotować się na tę ewentualność, od razu stawiajmy na wysokiej jakości produkty. Wędliny o krótkim składzie i dużej zawartości mięsa poddadzą się łatwo zamrożeniu. Ale jeśli produkt budzi nasze wątpliwości już na starcie – robi się wilgotny, śliski itp. – raczej nic z niego nie będzie: po rozmrożeniu straci strukturę.

plastry wędlin

Mrozimy wędliny po świętach

Po drugie – jak ognia unikamy mrożenia wędlin tak, jak przychodzą ze sklepu, w paczkach, a zwłaszcza w woreczkach foliowych. Nie każdy plastikowy produkt jest przebadany pod kątem tego, jak znosi niskie temperatury (podobnie jak i wysokie). Nie gotowalibyśmy mięsa w folii, prawda? A zatem, także go tak nie zamrażajmy.

Przy okazji rozpakowywania mięsa z torebek, rozdzielmy jego plastry. Łatwo to zrobić przed wstawieniem do zamrażarki, tymczasem rozdzielanie zamrożonych jest prawie niewykonalne. Z tego też powodu warto podzielić wędlinę na porcje do rozmrożenia na raz.

pokrojone wędliny

Mrozimy plasterki pojedynczo

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zamrażanie plasterków przedzielonych papierem do pieczenia. Każdy plasterek przekładamy warstewką papieru, a dopiero wszystkie razem zamykamy do pojemnika albo zawijamy w folię kuchenną. Wtedy łatwo oddzielać porcje, których potrzebujemy.

Przy tym wszystkim należy pamiętać też o podstawowej zasadzie: jak najszybciej zamrażać, jak najwolniej rozmrażać. W ten sposób woda w wędlinie nie łączy się w duże grudki, które naruszyłyby strukturę produktu. Możemy więc liczyć, że po rozmrożeniu potrawa będzie równie apetyczna jak przed.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłą białą kiełbasę i doskonałą surówkę.

mięso w zamrażarce