Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem
Gulasz jest popularnym daniem, które występuje w rozmaitych wersjach. Niezależnie jednak od wybranych dodatków, bazę gulaszu stanowią soczyste mięsne kawałki w pysznym gęstym sosie. Idealną gęstość sosu możemy uzyskać za pomocą redukcji wody lub poprzez dodatek gęstej, tłustej śmietany.
Kluczową kwestią dla końcowego efektu naszego gulaszu jest dobór składników do jego przygotowania. Gulasz ugotowany na mięsie czerwonym będzie dużo bardziej treściwy, niż jego drobiowy odpowiednik. Również smak gulaszu wołowego czy jagnięcego jest zupełnie odmienny od smaku gulaszu z indyka czy kurczaka.
Niebanalny wpływ na gulasz ma także dodatek warzyw. Duża ilość papryki, cebuli czy ziemniaków ubogaci tę potrawę. Dodatkowo długo duszone warzywa niejako rozpadają się w sosie. Gulasz z dużą ilością warzyw będzie więc bardziej gęsty, niż ten z mniejszą ich zawartością. Co jednak zrobić, kiedy sam dobór składników nie daje nam zadowalającego efektu?
Zagęszczanie gulaszu śmietaną
Do zagęszczenia gulasz idealnie nadaje się gęsta kwaśna śmietana. Poza samą konsystencją, ma również wpływ na smak całego dania oraz powoduje, że jest ono bardziej aksamitne. Przy zagęszczaniu śmietaną należy uważać, aby ta nie zważyła się.
Śmietany nie wlewamy bezpośrednio do garnka z gulaszem. Taką śmietaną należy wcześniej zahartować, czyli wymieszać ją dokładnie z niewielką ilością gorącego sosu. Dopiero tak przygotowaną śmietanę możemy dodać do potrawy.
Jeśli zależy nam na konkretnym zagęszczeniu gulaszu, do zahartowanej śmietany możemy dodać łyżkę maki. Po dokładnym jej rozprowadzeniu, wlewamy całość do garnka i zagotowujemy, cały czas mieszając.
Jak zagęścić gulasz, nie dodając żadnych dodatkowych składników
Najprostszym, ale nieco czasochłonnym sposobem na zagęszczenie gulaszu jest jego redukcja. Oznacza to, że gulasz trzymamy na ogniu wystarczającą ilość czasu, aby odparował z niego nadmiar wody. Taki gulasz powinien gotować się na wolnym ogniu bez przykrycia.
Odparowanie wody z gulaszu ma pewien haczyk. Im mniej wody znajduje się w potrawie, tym ta jest bardziej intensywna w smaku. Dotyczy to także soli dodanej do naszego dania- bardziej zagęszczony sos będzie miał większe jej stężenie. Z tego powodu solenie do smaku należy zostawić na sam koniec gotowania, kiedy konsystencja sosu jest już dla nas odpowiednia. Zobacz, od czego zależy miękkość mięsa w gulaszu. Dla zwolenników diety bezmięsnej mamy propozycją na pyszny gulasz ziemniaczany.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj