Smakosze.pl Porady Jak wybrać idealną białą kiełbasę na Wielkanoc? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/Aneta_Gu

Jak wybrać idealną białą kiełbasę na Wielkanoc? Wyjaśniamy krok po kroku

17 marca 2022

Dobra biała kiełbasa musi składać się z odpowiedniej ilości mięsa najwyższej jakości. Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z faktu, że intensywnie różowe zabarwienie wyrobu nie świadczy o dobrym wykonaniu tradycyjnego wielkanocnego produktu. Takie kiełbasy zostały wzbogacone o konserwanty, których celem jest wydłużenie ich świeżości.

Biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem wielkanocnego żurku . Wielu z nas poda ją też na obiad np. zapieczoną z cebulką . Aby świąteczne dania zachwyciły smakiem, należy wybrać wysokiej jakości produkt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbaski.

Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?

Wybór dobrej białej kiełbasy wcale nie jest prost y. Gotowe produkty bardzo często bogate są w konserwanty mające przedłużyć ich świeżość czy poprawić konsystencję. Szukając odpowiedniego materiału do przyrządzenia dań wielkanocnych, warto kierować się kolorem mięsa.

Biała kiełbasa o szarawym zabarwieniu jest dokładnie tym produktem, którego potrzebujemy. Taki wygląd świadczy o wysokiej zawartości mięsa. Wystrzegać powinniśmy się z kolei intensywnie różowych kiełbas. Ten kolor jest oznaką wzbogacenia wyrobu o sztuczne dodatki.

Uważajmy również na kiełbasę o intensywnie białym kolorze. Czasami taka barwa wynika z dużej zawartości szynki w produkcie. O wiele częściej niestety jest ona wynikiem wykorzystania dużej ilości tłustych kawałków, co też nie jest pożądane.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Bardzo istotnym parametrem dobrze przyrządzonej białej kiełbasy jest jej konsystencja. Wyrób po rozkrojeniu powinien się rozwarstwiać. Tylko taka struktura zagwarantuje nam, wysoką jakość wyrobu i smak.

Produkt o zwartym i gładkim wnętrzu najprawdopodobniej wzbogacony został o dodatki i nie nada naszym potrawom pożądanych cech. Rozkrojenie kiełbasy pozwoli nam też rozstrzygnąć, czy przyczyną koloru białego jest dodatek szynki, czy też zawarty w niej tłuszcz.

Biała kiełbasa z patelni jest pyszna
Biała kiełbasa z patelni jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/Farhad Ibrahimzade

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy