Smakosze.pl
Biała kiełbasa

canva/Bartosz Luczak

Polska, biała kiełbasa z piekarnika z cebulką - prosty przepis

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli biała kiełbasa, to żurek. Ale nie tylko. Biała kiełbasa doskonale nadaje się też do pieczenia. Zwłaszcza w towarzystwie cebuli i chmielowego trunku. Zobaczcie jak przygotować idealną na obiad lub kolację białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie.

Z kiełbasy można wyczarować kilka pożywnych dań. Nawet z białej kiełbasy. Robi się je łatwo i szybko. W końcu kiełbasa to nic innego jak zapakowana w osłonkę porcja mielonego, doprawionego mięsa. Takie danie najlepiej smakuje z dobrym chlebem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na polską, białą kiełbasę z piekarnika z cebulką i piwem

Składniki:

  • 4 białe, surowe kiełbaski

  • 2 cebule

  • 1/2 szklanki jasnego piwa

  • olej do smażenia

  • sól

na marynatę:

  • 2 łyżki oleju

  • łyżeczka ostrej musztardy

  • majeranek

  • sól

Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie białej kiełbasy z piekarnika

Cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Dopraw solą, przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.

Kiełbaski opłucz, ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką. Ułóż na warstwie cebuli. Całość polej piwem.

Wymieszaj składniki marynaty. Posmaruj nią kiełbasę i cebulę. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 30 min w 180 st. C. Potem zdejmij folię i piecz kiełbasę, aż się przyrumieni.

W czasie pieczenia kiełbasę można polewać z wytworzonym sosem. Dzięki temu nie wyschnie i szybciej się przyrumieni.

biała kiełbasa

biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >