Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polska, biała kiełbasa z piekarnika z cebulką - prosty przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:09

Polska, biała kiełbasa z piekarnika z cebulką - prosty przepis

Biała kiełbasa
canva/Bartosz Luczak

Jeśli biała kiełbasa, to żurek. Ale nie tylko. Biała kiełbasa doskonale nadaje się też do pieczenia. Zwłaszcza w towarzystwie cebuli i chmielowego trunku. Zobaczcie jak przygotować idealną na obiad lub kolację białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie.

Z kiełbasy można wyczarować kilka pożywnych dań. Nawet z białej kiełbasy. Robi się je łatwo i szybko. W końcu kiełbasa to nic innego jak zapakowana w osłonkę porcja mielonego, doprawionego mięsa. Takie danie najlepiej smakuje z dobrym chlebem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na polską, białą kiełbasę z piekarnika z cebulką i piwem

Składniki:

  • 4 białe, surowe kiełbaski

  • 2 cebule

  • 1/2 szklanki jasnego piwa

  • olej do smażenia

  • sól

na marynatę:

  • 2 łyżki oleju

  • łyżeczka ostrej musztardy

  • majeranek

  • sól

Przygotowanie białej kiełbasy z piekarnika

Cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Dopraw solą, przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.

Kiełbaski opłucz, ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką. Ułóż na warstwie cebuli. Całość polej piwem.

Wymieszaj składniki marynaty. Posmaruj nią kiełbasę i cebulę. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 30 min w 180 st. C. Potem zdejmij folię i piecz kiełbasę, aż się przyrumieni.

W czasie pieczenia kiełbasę można polewać z wytworzonym sosem. Dzięki temu nie wyschnie i szybciej się przyrumieni.

biała kiełbasa
biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram