Polska, biała kiełbasa z piekarnika z cebulką - prosty przepis
Jeśli biała kiełbasa, to żurek. Ale nie tylko. Biała kiełbasa doskonale nadaje się też do pieczenia. Zwłaszcza w towarzystwie cebuli i chmielowego trunku. Zobaczcie jak przygotować idealną na obiad lub kolację białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie.
Z kiełbasy można wyczarować kilka pożywnych dań. Nawet z białej kiełbasy. Robi się je łatwo i szybko. W końcu kiełbasa to nic innego jak zapakowana w osłonkę porcja mielonego, doprawionego mięsa. Takie danie najlepiej smakuje z dobrym chlebem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na polską, białą kiełbasę z piekarnika z cebulką i piwem
Składniki:
4 białe, surowe kiełbaski
2 cebule
1/2 szklanki jasnego piwa
olej do smażenia
sól
na marynatę:
2 łyżki oleju
łyżeczka ostrej musztardy
majeranek
sól
Przygotowanie białej kiełbasy z piekarnika
Cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Dopraw solą, przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
Kiełbaski opłucz, ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką. Ułóż na warstwie cebuli. Całość polej piwem.
Wymieszaj składniki marynaty. Posmaruj nią kiełbasę i cebulę. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 30 min w 180 st. C. Potem zdejmij folię i piecz kiełbasę, aż się przyrumieni.
W czasie pieczenia kiełbasę można polewać z wytworzonym sosem. Dzięki temu nie wyschnie i szybciej się przyrumieni.
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia-domowa