Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Makaron, który pozostał po ostatnim obiedzie, nie musi się zmarnować. Wystarczy kilka dodatków, by przyrządzić z niego smaczne kotlety. Sprawdzony patent na resztkowe danie spodoba się każdemu. Sprawdźcie koniecznie.
Kotlety z makaronu są doskonałym daniem, które pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce kawałki warzyw i wędlin. Przyrządzicie je bardzo szybko, a smak pozytywnie was zaskoczy. Już nigdy nic się nie zmarnuje.
Przepis na smaczne kotlety z makaronu
Składniki:
1 porcja dowolnego ugotowanego makaronu
pół czerwonej papryki
1 nieduża cebula
4 plastry wędliny lub kawałek kiełbasy
4 łyżki tartego żółtego sera
2 jaja
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowany makaron rozdrabniamy. Cebulę obieramy z łupiny. Kroimy ją w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryką, którą uprzednio starannie myjemy. Oba warzywa podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
Gdy nieco zmiękną, dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę i chwilę jeszcze smażymy. Studzimy zawartość patelni i mieszamy ją z makaronem oraz startym na tarce serem żółtym. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka wymieszane z natką pietruszki i przyprawami.
Wszystko dokładnie łączymy. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Zrumieniamy je z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z wybranym sosem. Smacznego.
Po inne smaczne przepisy na kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. doskonały patent na schabowe w panierce bez jajka oraz niezawodną recepturę na klasyczne mielone z dodatkiem czosnku.
Źródło zdjęcia: canva/timbudd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: beszamel.se