Smakosze.pl
Żurek w klasycznej odsłonie

Canva / Slawomir Fajer

Jak zrobić idealny, tradycyjny żurek?

21 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Żurek jest zupą, obok której ciężko przejść obojętnie. W specjale widocznym na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o dodatku w postaci jajka. Klasyczny żurek nie może się bez niego obejść. Przepis na kultową zupę jest bardzo prosty.

Smakowity żurek niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W tradycyjnej odsłonie dania koniecznie musi znaleźć się jajko oraz kiełbasa.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kultowy żurek z jajkiem i kiełbasą

Nie da się ukryć, że żurek uchodzi za jedno z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Oczywiście można go przygotować na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wegetariańskie wydanie uwielbianej zupy.

Dziś sięgniemy po żurek w tradycyjnej odsłonie. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Oczywiście w żurku nie może zabraknąć jajka i kiełbasy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 ml zakwasu na żur

  • 2,5 l bulionu

  • 400 g kiełbasy

  • 300 g boczku wędzonego

  • 4 jajka

  • 2 suszone borowiki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 45 ml śmietany 18%

  • 6 ziemniaków

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • majeranek

Projekt bez tytułu (19)

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na przepyszny żurek

Borowiki namaczamy w wodzie tak, by stały się miękkie. Kiełbasę oraz boczek zalewamy bulionem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na tę bazę pod zupy. Całość wzbogacamy o liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Namoczone grzyby kroimy w paski i dodajemy do wywaru. Mieszankę gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec dodajemy sól oraz ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle.

Z zupy wyławiamy kiełbasę i boczek. Kroimy je w kostkę. Następnie podsmażamy razem z cebulą i majerankiem. Wywar wzbogacamy o zakwas oraz podsmażone wędliny. Na koniec żurek zabielamy śmietaną. Serwujemy go z dodatkiem jajek na twardo.

Żurek z jajkiem

Żurek z jajkiem

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Calzonella

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >