Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie

Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie

Puszyste naleśniki na kefirze
canva/Ja_Het

Naleśniki są dobrym pomysłem na śniadanie. Przygotujcie je z dodatkiem kefiru, a będą smakowały wyjątkowo dobrze. Ciasto wychodzi delikatne i niezwykle elastyczne — wprost idealne do nadziewania. Przekonajcie się sami.

Te naleśniki polubią zarówno amatorzy słodkości — dla których nie ma nic lepszego niż rarytas podany z serem jak i fani wytrawnych dań, których z pewnością skusiło już przyrządzenie naleśników z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Kefir sprawi, że będą rozpływały się w ustach i nie rozpadną się niezależnie od użytego farszu. Spróbujecie?

Przepis na smaczne naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki wody

  • 400 g kefiru

  • 1 płaska łyżka cukru (opcjonalnie)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy kefir, wodę, jaja, olej, sól i cukier, jeśli go używamy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Możemy w tym celu użyć miksera. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Patelnię rozgrzewamy i delikatnie pokrywamy odrobiną oleju. Wylewamy porcje ciasta i smażymy na niedużym ogniu.

Naleśnik obracamy, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się małe pęcherzyki powietrza. Podgrzewamy go jeszcze przez mniej więcej minute, a następnie odkładamy na talerz.

Smażenie prowadzimy do wyczerpania się masy. Uzyskamy około 9 naleśników. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Naleśniki będą smaczne na słodko
Naleśniki będą smaczne na słodko

Źródło zdjęcia: canva/peterzsuzsa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: idealneciasta

Zapraszamy na nasz Instagram