Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Naleśniki są dobrym pomysłem na śniadanie. Przygotujcie je z dodatkiem kefiru, a będą smakowały wyjątkowo dobrze. Ciasto wychodzi delikatne i niezwykle elastyczne — wprost idealne do nadziewania. Przekonajcie się sami.
Te naleśniki polubią zarówno amatorzy słodkości — dla których nie ma nic lepszego niż rarytas podany z serem — jak i fani wytrawnych dań, których z pewnością skusiło już przyrządzenie naleśników z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Kefir sprawi, że będą rozpływały się w ustach i nie rozpadną się niezależnie od użytego farszu. Spróbujecie?
Przepis na smaczne naleśniki na kefirze
Składniki:
2 jaja
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
400 g kefiru
1 płaska łyżka cukru (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy kefir, wodę, jaja, olej, sól i cukier, jeśli go używamy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Możemy w tym celu użyć miksera. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Patelnię rozgrzewamy i delikatnie pokrywamy odrobiną oleju. Wylewamy porcje ciasta i smażymy na niedużym ogniu.
Naleśnik obracamy, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się małe pęcherzyki powietrza. Podgrzewamy go jeszcze przez mniej więcej minute, a następnie odkładamy na talerz.
Smażenie prowadzimy do wyczerpania się masy. Uzyskamy około 9 naleśników. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/peterzsuzsa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: idealneciasta