Jak wykorzystać łupiny po cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty
Łupiny z cebuli zazwyczaj trafiają do kosza na śmieci. Wyrzucając je, wiele tracimy. Są one bowiem jeszcze pełne smaku oraz wartości odżywczych i zdecydowanie warto je wykorzystać przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, w czym będą pomocne.
Łupiny z cebuli często są pomijane w kulinariach. Skupiamy się na cebuli — wyrazistym i pełnym charakteru warzywie, które można dodać do wielu wspaniałych potraw m.in. wątróbki czy jajecznicy . Tymczasem z tego prostego komponentu możemy zrobić jeszcze użytek. Podpowiadamy jak go skutecznie zastosować.
Smaczny bulion i chleby z łupinami cebuli
Jednym z najprostszych zastosowań cebulowej skórki jest użycie jej do wzbogacenia smaku bulionu. Wystarczy dorzucić części warzywa do garnka. Podczas gotowania zmiękną, więc będziemy mogli je pokroić i zjeść. Możemy też oczywiście usunąć je z zupy i wykorzystać czysty wywar.
Jeśli akurat nie przygotowujecie żadnej zupy nic straconego. Łupiny cebuli możecie włożyć do woreczka strunowego i zamrozić. Warto wraz z nimi kolekcjonować inne warzywne skórki czy końcówki. Gdy woreczek się wypełni, z powodzeniem ugotujecie pyszną bazę do wielu dań.
Niektórzy wykorzystują też cebulową łupinę w formie wysuszonej, mieląc ją i uzupełniając nią ciasto na chleb. W ten sposób wypiek nabiera ciekawego aromatu i nieco pikantnego posmaku. Jeżeli lubicie nietypowe śniadaniowe wypieki, spróbujcie.
Łupiny z cebuli do barwienia jajek i włosów
Skórki z cebuli sprawdzą się też przy wielkanocnych przygotowaniach. Wystarczy zagotować je wraz z jajkami, by uzyskać piękne kraszanki. Kolor skorupki będzie się różnił, zależnie od rodzaju cebuli, który wybierzemy.
Korzystając z obierek z cebuli żółtej, możemy także nadać swoim włosom miedzianego zabarwienia. Wystarczy gotować skórki przez kwadrans i ostudzić. Taka mikstura sprawdzi się też jako środek przeciw skurczom czy wzmacniający eliksir do popijania w trakcie przeziębienia.
Źródło zdjęcia: canva/vora
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
-
Jak zrobić kultowego Coleslawa? Surówkę z KFC zna niemal każdy Polak
-
Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło: dompelenpomyslow, ohme, newsy.gotujmy