Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać łupiny po cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty
canva/Difydave

Jak wykorzystać łupiny po cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty

12 marca 2022

Łupiny z cebuli zazwyczaj trafiają do kosza na śmieci. Wyrzucając je, wiele tracimy. Są one bowiem jeszcze pełne smaku oraz wartości odżywczych i zdecydowanie warto je wykorzystać przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, w czym będą pomocne.

Łupiny z cebuli często są pomijane w kulinariach. Skupiamy się na cebuli — wyrazistym i pełnym charakteru warzywie, które można dodać do wielu wspaniałych potraw m.in. wątróbki czy jajecznicy . Tymczasem z tego prostego komponentu możemy zrobić jeszcze użytek. Podpowiadamy jak go skutecznie zastosować.

Smaczny bulion i chleby z łupinami cebuli

Jednym z najprostszych zastosowań cebulowej skórki jest użycie jej do wzbogacenia smaku bulionu. Wystarczy dorzucić części warzywa do garnka. Podczas gotowania zmiękną, więc będziemy mogli je pokroić i zjeść. Możemy też oczywiście usunąć je z zupy i wykorzystać czysty wywar.

Jeśli akurat nie przygotowujecie żadnej zupy nic straconego. Łupiny cebuli możecie włożyć do woreczka strunowego i zamrozić. Warto wraz z nimi kolekcjonować inne warzywne skórki czy końcówki. Gdy woreczek się wypełni, z powodzeniem ugotujecie pyszną bazę do wielu dań.

Niektórzy wykorzystują też cebulową łupinę w formie wysuszonej, mieląc ją i uzupełniając nią ciasto na chleb. W ten sposób wypiek nabiera ciekawego aromatu i nieco pikantnego posmaku. Jeżeli lubicie nietypowe śniadaniowe wypieki, spróbujcie.

Łupiny z cebuli do barwienia jajek i włosów

Skórki z cebuli sprawdzą się też przy wielkanocnych przygotowaniach. Wystarczy zagotować je wraz z jajkami, by uzyskać piękne kraszanki. Kolor skorupki będzie się różnił, zależnie od rodzaju cebuli, który wybierzemy.

Korzystając z obierek z cebuli żółtej, możemy także nadać swoim włosom miedzianego zabarwienia. Wystarczy gotować skórki przez kwadrans i ostudzić. Taka mikstura sprawdzi się też jako środek przeciw skurczom czy wzmacniający eliksir do popijania w trakcie przeziębienia.

Łupina cebuli posłuży do ozdobienia jaj na Wielkanoc
Łupina cebuli posłuży do ozdobienia jaj na Wielkanoc

Źródło zdjęcia: canva/vora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dompelenpomyslow, ohme, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy