Smakosze.pl
Puszyste naleśniki na maślance

canva/nschatzi

Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Puszyste i delikatne naleśniki są marzeniem każdego smakosza. Dodając do ciasta szklankę maślanki, uzyskacie pożądany efekt. Tak smacznego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.

Naleśniki na maślance zaskoczą was lekkością. Sprawdźcie kolejny niezawodny przepis na wyśmienite i zapadające w pamięć słodkie smakołyki. Przyrządzicie je dosłownie w chwilę, a znikną jeszcze szybciej. Skusicie się?

Zdrowa, dodająca energii nocna owsianka

Zdrowa, dodająca energii nocna owsianka. Zrób wieczorem, a rankiem czeka cię gotowe śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne naleśniki na maślance

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 średnie jaja

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

W misce umieszczamy maślankę i dodajemy do niej jajka. Mieszamy składniki trzepaczką. Następnie dodajemy wodę, cukier wanilinowy i przesianą przez sito mąkę.

Wszystko starannie łączymy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Patelnię pokrywamy niewielką ilością oleju.

Gdy się rozgrzeje, rozprowadzamy ciasto naleśnikowe. Smażymy z obu stron na złoto. Powtarzamy czynności, aż masa się wyczerpie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Po więcej pomysłów na nietypowe naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. smaczny przepis na naleśniki budyniowe, a także niezawodną recepturę opartą o dodatek piwa.

Wyjątkowe puszyste naleśniki

Wyjątkowe puszyste naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >