Smakosze.pl
Surówka coleslaw

canva/etorres69, Getty Images

Jak zrobić kultowego Coleslawa? Surówkę z KFC zna niemal każdy Polak

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Praktycznie wszyscy Polacy doskonale znają kultową surówkę coleslaw, która została rozsławiona, między innymi dzięki sieci restauracji KFC. Teraz nie musisz zamawiać smażonego kurczaka, aby spróbować tego pysznego dodatku. Niżej zdradzamy przepis, dzięki któremu zrobisz surówkę z wielką łatwością.

Surówka coleslaw znana jest na całym świecie i najczęściej podawana jest do mięsnych obiadów. W takim zestawieniu słodko-kwaśna surówka po prostu spisuje się najlepiej.

gołąbki

Zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze

CZYTAJ DALEJ

Pamiętaj, aby wszystkie składniki były jak najlepszej jakości oraz pierwszej świeżości. Najwięcej smaku pochodzi od majonezu, więc warto wykorzystać najlepszą markę, lub zrobić go własnoręcznie.

Przepis na surówkę coleslaw z KFC

Składniki:

  • pół główki białej kapusty

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 200 g majonezu

  • 1 cytryna

  • 2 łyżki cukru pudru

  • sól

  • pieprz

Zacznij od zdjęcia wierzchnich liści z kapusty, umycia jej i wycięcia głąba. Poszatkuj ją na cienkie paseczki - najwygodniej zrobić to przy użyciu mandoliny do warzyw. Umieść kapustę w misce, posyp ją odrobiną soli i odstaw na 15 minut.

Marchewki dokładnie wypłucz w bieżącej wodzie, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz ze skórki i poszatkuj w cienkie paseczki. Dla złagodzenia ostrości, można przelać ją wrzątkiem na sitku.

W małej miseczce umieść majonez, sok z połówki cytryny, sól, pieprz i cukier puder. Wymieszaj sos. Z kapusty odlej zebraną na dnie wodę, wrzuć ją do miski, dodaj marchewkę, cebulę i sos. Wymieszaj jeszcze raz i schowaj do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą.  Ten tekst wyjaśnia sposób na zupę ogórkową z nietypowym dodatkiem jajka na twardo.

Coleslaw

Źródło zdjęcia: canva/magnez2, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >