Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Co zrobić na obiad? Może delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej? Możecie je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają delikatne, chude mięso, a poza tym moc warzyw. Pracę przy gołąbkach warto sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia sparzyć liście kapusty i zrobić farsz, drugiego uformować gołąbki i je upiec lub ugotować.
Gołąbki są niezwykle smacznym daniem. Nic dziwnego, wszak łączą w sobie kilka składników, które doskonale ze sobą harmonizują. Zwykle farsz do gołąbków robi się z mielonej wieprzowiny i ryżu. Jednak Anna Lewandowska stawia na mięso z indyka, a zamiast ryżu dodaje warzywa. Zresztą sami zobaczcie.
Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Składniki:
główka kapusty białej lub włoskiej
ok. 50 dag mielonego mięsa z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 jajko
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wykrój głąb, podziel na pojedyncze liście, usuń zgrubiałe kawałki, gotuj je na parze ok. 6 minut.
Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, startą marchewkę i jajko. Farsz wymieszaj, dopraw.
Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki gotuj na parze przez ok. 30 minut.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: pomidory wlej do rondelka, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Duś, aż się rozgotują, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą, a także, jak zrobić gołąbki z tartymi ziemniakami i boczkiem.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: hpba