Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.03.2022 01:00

Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Anna Lewandowska, gołąbki
Piotr Molecki/East News, canva/jabiru

Co zrobić na obiad? Może delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej? Możecie je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają delikatne, chude mięso, a poza tym moc warzyw. Pracę przy gołąbkach warto sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia sparzyć liście kapusty i zrobić farsz, drugiego uformować gołąbki i je upiec lub ugotować.

Gołąbki są niezwykle smacznym daniem. Nic dziwnego, wszak łączą w sobie kilka składników, które doskonale ze sobą harmonizują. Zwykle farsz do gołąbków robi się z mielonej wieprzowiny i ryżu. Jednak Anna Lewandowska stawia na mięso z indyka, a zamiast ryżu dodaje warzywa. Zresztą sami zobaczcie.

Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:

  • główka kapusty białej lub włoskiej

  • ok. 50 dag mielonego mięsa z indyka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 jajko

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wykrój głąb, podziel na pojedyncze liście, usuń zgrubiałe kawałki, gotuj je na parze ok. 6 minut.

Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, startą marchewkę i jajko. Farsz wymieszaj, dopraw.

Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki gotuj na parze przez ok. 30 minut.

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: pomidory wlej do rondelka, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Duś, aż się rozgotują, wymieszaj z posiekanym koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą, a także, jak zrobić gołąbki z tartymi ziemniakami i boczkiem.

mielone mięso
mielone mięso

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram