Co zrobić na obiad? Może delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej? Możecie je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają delikatne, chude mięso, a poza tym moc warzyw. Pracę przy gołąbkach warto sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia sparzyć liście kapusty i zrobić farsz, drugiego uformować gołąbki i je upiec lub ugotować.
Gołąbki są niezwykle smacznym daniem. Nic dziwnego, wszak łączą w sobie kilka składników, które doskonale ze sobą harmonizują. Zwykle farsz do gołąbków robi się z mielonej wieprzowiny i ryżu. Jednak Anna Lewandowska stawia na mięso z indyka, a zamiast ryżu dodaje warzywa. Zresztą sami zobaczcie.
Kruchy i soczysty schab pieczony w całości. Jego sekretem jest 1 składnik
CZYTAJ DALEJDelikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Składniki:
główka kapusty białej lub włoskiej
ok. 50 dag mielonego mięsa z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 jajko
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wykrój głąb, podziel na pojedyncze liście, usuń zgrubiałe kawałki, gotuj je na parze ok. 6 minut.
Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, startą marchewkę i jajko. Farsz wymieszaj, dopraw.
Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki gotuj na parze przez ok. 30 minut.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: pomidory wlej do rondelka, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Duś, aż się rozgotują, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą, a także, jak zrobić gołąbki z tartymi ziemniakami i boczkiem.
mielone mięso
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: hpba