Smakosze.pl
Anna Lewandowska, gołąbki

Piotr Molecki/East News, canva/jabiru

Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Co zrobić na obiad? Może delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej? Możecie je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają delikatne, chude mięso, a poza tym moc warzyw. Pracę przy gołąbkach warto sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia sparzyć liście kapusty i zrobić farsz, drugiego uformować gołąbki i je upiec lub ugotować.

Gołąbki są niezwykle smacznym daniem. Nic dziwnego, wszak łączą w sobie kilka składników, które doskonale ze sobą harmonizują. Zwykle farsz do gołąbków robi się z mielonej wieprzowiny i ryżu. Jednak Anna Lewandowska stawia na mięso z indyka, a zamiast ryżu dodaje warzywa. Zresztą sami zobaczcie.

Schab pieczony

Kruchy i soczysty schab pieczony w całości. Jego sekretem jest 1 składnik

CZYTAJ DALEJ

Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:

  • główka kapusty białej lub włoskiej

  • ok. 50 dag mielonego mięsa z indyka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 jajko

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wykrój głąb, podziel na pojedyncze liście, usuń zgrubiałe kawałki, gotuj je na parze ok. 6 minut.

Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, startą marchewkę i jajko. Farsz wymieszaj, dopraw.

Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki gotuj na parze przez ok. 30 minut.

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: pomidory wlej do rondelka, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Duś, aż się rozgotują, wymieszaj z posiekanym koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą, a także, jak zrobić gołąbki z tartymi ziemniakami i boczkiem.

mielone mięso

mielone mięso

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >