Smakosze.pl Porady Jak zaparzyć kawę bez ekspresu? 3 sposoby na niezwykle aromatyczny napój
Canva / carlosalvarez

Jak zaparzyć kawę bez ekspresu? 3 sposoby na niezwykle aromatyczny napój

7 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Aby zaparzyć aromatyczną kawę, nie musisz posiadać własnego ekspresu. Istnieją inne metody na przygotowanie aromatycznego naparu. Na rynku znaleźć można proste i niedrogie sprzęty, które ułatwiają parzenie. Być może warto zainwestować w jedno z nich?

Kawa parzona w ekspresie ma wyjątkowy smak i aromat. Niestety koszt ekspresu, a także miejsce, które zajmuje on w kuchni może stanowić przeszkodę do jego nabycia. Przedstawiamy znacznie tańsze i bardziej poręczne patenty na parzenie wyjątkowej kawy.

Jakie są proste urządzenia do parzenia kawy?

Coraz popularniejszym i często spotykanym patentem na zaparzenie kawy jest użycie tzw. kawiarki . Ten niewielki metalowy dzbanuszek występuje w wielu rozmiarach, dzięki czemu z łatwością można go używać także w podróży. Jak parzy się kawę w kawiarce ?

Kawiarka w procesie parzenia kawy wykorzystuje ciśnienie . Do dolnej jej części wlewamy wodę , a nad nią umieszczamy sitko ze zmieloną kawą . Po podgrzaniu, c iśnienie wypycha wodę przez zmieloną kawę , a gotowy napar gromadzi się w w górnym dzbanuszku . Taka kawa jest bardzo esencjonalna , a przy tym pozbawiona niesmacznych fusów .

Kolejnym prostym, ale niezwykle pomysłowym urządzeniem do parzenia kawy jest zaparzacz tłokowy , zwany również French Press . Jest to nic innego, jak cylindryczne naczynie z zamontowanym na tłoku niewielkim sitkiem . Jak parzyć kawę z jego pomocą?

Na dno zaparzacza wsypuje się dość grubo zmielone ziarna kawy i zalewa je gorącą wodą. Po ok. 4-5 minutach od zalania , na dzbanek nakłada się pokrywkę i jednostajnym ruchem przyciska się tłok . Sito umiejscowione na jego końcu zapobiega wlewaniu fusów do filiżanki .

Jak zaparzyć kawę bez żadnych specjalistycznych urządzeń?

Jeśli nie chcesz inwestować w urządzenia do parzenia kawy, pozostaje jeszcze jedna sprawdzona technika . Sposób ten został wynaleziony już w XV w. i ma się świetnie do dziś . Mowa o parzeniu kawy po turecku .

Do parzenia kawy po turecku potrzebne jest niewielkie naczynie o wąskiej szyjce , wyposażone w rączkę ( tzw. dżezwa ). Ziarna użytej kawy powinny być zmielone na miał i w dotyku przypominać mąkę. Co ciekawe, taką kawę parzy się od razu z cukrem .

Aby zaparzyć kawę po turecku, do na naczynia wsyp zmielone ziarna z dodatkiem cukru i zalej całość wodą . Następnie dżezwę trzymaj nad ogniem, do momentu pojawienia się pianki . Zdejmij wtedy naczynie z kuchenki, aby nie pozwolić wodzie na wrzenie , a następnie powtórz podgrzewanie trzykrotnie . Po opadnięciu fusów aromatyczna kawa gotowa jest do podania .

Dodaj do kawy nietypowy składnik i ciesz się jej rozgrzewającymi właściwościami . Niezwykle smakowita kawa doskonale sprawdzi się jako deser .

Canva / russaquarius
Canva / russaquarius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy