Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odświętna, deserowa kawa. Uwielbiany produkt uszlachetni jej smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.11.2022 09:44

Odświętna, deserowa kawa. Uwielbiany produkt uszlachetni jej smak

Odświętna, deserowa kawa. Uwielbiany produkt uszlachetni jej smak
canva/shixugang z Pixabay

Kawa deserowa jest słodką, jesienną wersją tradycyjnego napoju. Espresso, kilka kostek czekolady, cynamon i kakao stanowią rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Kawę przygotuj na ulubionym mleku i udekoruj bitą śmietaną lub mleczną pianką, będzie przepyszna.

Jesienią i zimą, kiedy dni są pochmurne, krótkie i zimne, zamieniam klasyczną, czarną kawę na rozgrzewający i aromatyczny deser. Uwielbiam kawę i słodycze, kawa deserowa jest więc moim faworytem. Do kawy z czekoladą dodaję również cynamon, kakao i bitą śmietanę lub piankę z mleka.

Czekolady nie rozpuszczam w kąpieli wodnej, a dodaję do mleka, w ten sposób uzyskuję fantastyczny smak. Mocne espresso, mleko z czekoladą, aromatyczne przyprawy i słodkie dodatki to doskonały deser na jesienne i zimowe dni. Taka kawa nie dość, że świetnie pobudza, tak gwarantuje jeszcze solidną dawkę pozytywnej energii.

Do kawy deserowej wykorzystaj ulubioną czekoladę i mleko. Gorąco polecam czekoladę deserową, która jest nieco łagodniejsza od gorzkiej, nie jest jednak tak słodka jak mleczna. W przepisie znajduje się tradycyjne mleko krowie. Możesz jednak zamienić je na mleko bez laktozy, mleko migdałowe, sojowe, kokosowe.

Aromatyczna kawa z czekoladą i cynamonem

Składniki na 1 porcję:

  • podwójne espresso

  • pół szklanki mleka

  • 2-3 kostki ulubionej czekolady

  • cynamon i kakao do posypania

  • bita śmietana lub spienione mleko do dekoracji (opcjonalnie)

Jak przyrządzić deserową kawę? Popularny napój zamieni się w pyszny deser

Mleko wlej do rondelka, wrzuć kostki czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Mleko wlej do wysokiej szklanki z grubego szkła lub do większego kubka. Następnie dodaj zaparzoną kawę i całość oprósz delikatnie cynamonem i kakao.

Jeśli masz ochotę na jeszcze słodszy deser, kawę udekoruj bitą śmietaną i ponownie oprósz cynamonem i kakao, będzie przepyszna.

Na jesień i zimę doskonale sprawdzi się również gorąca czekolada, smakuje jak z najlepszej pijalni. Jeśli masz ochotę na kawę z niecodziennym składnikiem- tu poznasz przepis na pumpkin spice latte.

Kawa
canva/xMarshall

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: