Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj go do porannej kawy. Szczególnie jesienią docenisz jego korzyści

Zetrzyj go do porannej kawy. Szczególnie jesienią docenisz jego korzyści

Kawa z imbirem
canva/Taveesaksri

Kawa z dodatkiem imbiru przyjemnie rozgrzewa i pobudza. Dodanie odrobiny świeżo startego ostrego korzenia do naparu sprawia, że jego smak nabiera charakteru, a przy okazji dostarczamy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?

Po imbir często sięgamy podczas przeziębienia. Warto jednak włączyć go do swojej diety na stałe. Wyrazisty składnik nie tylko wzmacnia odporność i pomaga w walce z chorobą, ale też znakomicie wpływa na metabolizm, rozgrzewając nas i przyspieszając trawienie.

Z właściwości przyprawy skorzystają zarówno osoby na diecie, jak i wszyscy, którzy lubią przyjemny, lekko gryzący smak wyrazistego korzenia. W kombinacji z pełnym pobudzającej kofeiny czarnym naparem uzyskamy świetny środek do zwalczania bólu, przeziębienia i zmęczenia.

Przepis na pyszną kawę z imbirem

Składniki na 2 porcje:

  • 500 ml kawy zaparzonej dowolną metodą

  • 4-6 cm kawałek imbiru

  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

  • pół szklanki mleka (opcjonalnie)

Jak zrobić kawę z imbirem? Prosty sposób na rozgrzewający napar

Zaczynamy od zaparzenia kawy. Możemy wykorzystać przedłużone wodą espresso, czarną kawę przelewową lub nawet kawę rozpuszczalną. W dwóch kubkach umieszczamy obrany i pokrojony w plasterki imbir — do każdego trafić powinny 3-4 kawałki korzenia.

Wlewamy kawę i łączymy każdą z porcji z łyżeczką miodu lub syropu. Na koniec napój dekorujemy spienionym mlekiem, jeśli mamy na to ochotę. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcemy by kawa była jeszcze bardziej aromatyczna, możemy zagotować zmielone ziarna w garnuszku z dodatkiem startego na tarce imbiru. Przed podaniem należy napar odcedzić przez sito z gazą lub na filtrze.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych patentów na kawy bogate w składniki odżywcze. Polecamy aromatyczną wersję z kardamonem. Być może też skusi was pachnącą cynamonem kawa szarlotka.

Kawa z imbirem jest znakomita
canva/Adam Smigielski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: