Smakosze.pl Porady Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Ten sposób jest najłatwiejszy
screen z filmu pochodzi z kanału Cookrate - Polska na YouTube

Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Ten sposób jest najłatwiejszy

16 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

W przygotowaniu gołąbków najwięcej czasu zajmuje sparzenie kapusty. Czynność ta jest niezbędna, ponieważ zmiękcza liście na tyle, by były elastyczne i dały się formować. Nasze babcie parzyły kapustę w garnku z gorącą wodą. Jednak o wiele lepszym sposobem jest wykorzystanie mikrofalówki i mleka.

Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest o wiele lepszy sposób

Gołąbki są zawsze doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Soczysty, aromatyczny farsz zapieczony lub gotowany w kapuście smakuje obłędnie. Niezależnie od tego, czy wolimy gołąbki z ryżem i mięsem, czy kaszą lub innymi dodatkami, zawsze musimy odpowiednio przygotować kapustę.

Kapustę na gołąbki musimy sparzyć. Tradycyjnie całą główkę gotujemy w gorącej wodzie. Gotowanie wiąże się jednak z pilnowaniem i osuszaniem liści. Malo kto wie, że są na to o wiele łatwiejsze i szybsze sposoby, a jeden z nich jest absolutnym faworytem.

Kapustę na gołąbki błyskawicznie sparzymy w mikrofalówce.  Zajmie nam to 15 minut. Dobrym pomysłem jest również piekarnik, a nawet zamrażarka. Kapusta z piekarnika będzie gotowa po 30 minutach. Z zamrażarki po całej dobie.

Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate-Polska na YouTube.

Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcie

Kapustę na gołąbki zmiękczysz w mikrofalówce

Z kapusty wytnij głąb w taki sposób, aby nie uszkodzić całej główki. W powstałe wgłębienie wlej 300 ml mleka. Kapustę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do mikrofalówki. Urządzenie ustaw na najwyższą moc grzania na 15 minut.

Po tym czasie wyjmij kapustę z mikrofalówki i rozetnij folię. Całe mleko wyparowało, a kapusta jest idealnie miękka. Liście są jędrne, ale elastyczne.

Jak jeszcze zmiękczyć kapustę na gołąbki?

Kapustę możesz również zmiękczyć w piekarniku. Całą główkę włóż w rękaw do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie kapusta będzie miękka.

Mało kto wie, że kapustę na gołąbki można zmiękczyć także w zamrażarce. Główkę kapusty owiń folią spożywczą i wstaw do urządzenia na całą dobę. Następnego dnia liście będą gotowe do zawijania farszu.

Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił zupełnie inną wersję gołąbków . Kultowe danie w nowej odsłonie zachwyci każdego. Co zrobić, żeby farsz nie był suchy? Poznaj prosty trik.

kapusta na gołąbki.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Cookrate - Polska na YouTube
Wrzucił do miski chleb i wstawił do mikrofalówki. Nie uwierzysz co mu wyszło
Ceny jak z 2021 roku. Biedronka ruszyła z pełną parą, to się nazywa okazja
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy