Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Ten sposób jest najłatwiejszy
W przygotowaniu gołąbków najwięcej czasu zajmuje sparzenie kapusty. Czynność ta jest niezbędna, ponieważ zmiękcza liście na tyle, by były elastyczne i dały się formować. Nasze babcie parzyły kapustę w garnku z gorącą wodą. Jednak o wiele lepszym sposobem jest wykorzystanie mikrofalówki i mleka.
Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest o wiele lepszy sposób
Gołąbki są zawsze doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Soczysty, aromatyczny farsz zapieczony lub gotowany w kapuście smakuje obłędnie. Niezależnie od tego, czy wolimy gołąbki z ryżem i mięsem, czy kaszą lub innymi dodatkami, zawsze musimy odpowiednio przygotować kapustę.
Kapustę na gołąbki musimy sparzyć. Tradycyjnie całą główkę gotujemy w gorącej wodzie. Gotowanie wiąże się jednak z pilnowaniem i osuszaniem liści. Malo kto wie, że są na to o wiele łatwiejsze i szybsze sposoby, a jeden z nich jest absolutnym faworytem.
Kapustę na gołąbki błyskawicznie sparzymy w mikrofalówce. Zajmie nam to 15 minut. Dobrym pomysłem jest również piekarnik, a nawet zamrażarka. Kapusta z piekarnika będzie gotowa po 30 minutach. Z zamrażarki po całej dobie.
Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate-Polska na YouTube.
Kapustę na gołąbki zmiękczysz w mikrofalówce
Z kapusty wytnij głąb w taki sposób, aby nie uszkodzić całej główki. W powstałe wgłębienie wlej 300 ml mleka. Kapustę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do mikrofalówki. Urządzenie ustaw na najwyższą moc grzania na 15 minut.
Po tym czasie wyjmij kapustę z mikrofalówki i rozetnij folię. Całe mleko wyparowało, a kapusta jest idealnie miękka. Liście są jędrne, ale elastyczne.
Jak jeszcze zmiękczyć kapustę na gołąbki?
Kapustę możesz również zmiękczyć w piekarniku. Całą główkę włóż w rękaw do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie kapusta będzie miękka.
Mało kto wie, że kapustę na gołąbki można zmiękczyć także w zamrażarce. Główkę kapusty owiń folią spożywczą i wstaw do urządzenia na całą dobę. Następnego dnia liście będą gotowe do zawijania farszu.
Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił zupełnie inną wersję gołąbków . Kultowe danie w nowej odsłonie zachwyci każdego. Co zrobić, żeby farsz nie był suchy? Poznaj prosty trik.