Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki – co to za potrawa? Podstawowe informacje

Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, rozpowszechniona dziś na całym świecie – przede wszystkich w granicach Europy Środkowej i Europy Wschodniej, w Stanach Zjednoczonych i rozmaitych społecznościach żydowskich. Gołąbki, w zależności od miejsca występowania, mogą przybierać także inne nazwy (hołubce, holiszki, kohlrouladen czy glubkis), a nawet różnić się nieco sposobem przyrządzenia.

Oryginalnie gołąbki stanowią potrawę półmięsną, gdzie mielone mięso wieprzowe z ryżem lub kaszą zawija się w liście białej kapusty. W zależności od preferencji kucharza, do gołąbków dodać można grzyby, cebulę i szereg przypraw. Choć w tradycyjnym przepisie na gołąbki mówi się o mięsie wieprzowym, to istnieją warianty zakładające zastąpienie go mięsem drobiowym czy baraniną. Na popularności w ostatnich latach zdobywają również gołąbki wegańskie.

W wielu przypadkach gołąbki konsumowane są przy okazji rozmaitych świąt – również w trakcie świąt Bożego Narodzenia, gdzie jednak gołąbki jako potrawa wigilijna pozbawione są mięsa – wynika to z nakazów religijnych. W takim wariancie gołąbki nadziewane są kaszą gryczaną.

Przepis na gołąbki – jak przyrządzić?

Gołąbki zasadniczo nie należą do trudnych w przygotowaniu potraw, a internet oferuje wiele przydatnych przypisów, zaskakujących różnorodnością detali. Możemy jednak przyjąć, że standardowy przepis na gołąbki rozpocznie się od przygotowania farszu. W tym celu mięso wieprzowe należy zmielić i wrzucić do dużej miski. Do niego należy dodać poszatkowaną na drobno, podsmażoną cebulę, łyżeczkę soli i pieprzu, oraz dwie łyżki bułki tartej. W tym momencie powinniśmy posiadać już ugotowany ryż, który również dodajemy do miski. Całość należy wymieszać, by później z otrzymanego w ten sposób farszu uformować niewielkie kotleciki.

Kolejnym krokiem jest zawinięcie wieprzowych kotlecików w liście kapusty i umieszczenie ich w garnku, gdzie będą się gotować. W tym momencie do potrawy można dodać przecieru pomidorowego oraz przypraw, takich jak oregano czy natka pietruszki. Inną formę przyrządzenia tej potrawy stanowią gołąbki z piekarnika.

Gołąbki bez zawijania – przepis

Wizualnie odmienną od tradycyjnej wersją gołąbków są gołąbki bez zawijania – nie różnią się jednak szczególnie smakiem od tych wcześniej opisywanych, bowiem również one zawierają w sobie kapustę.

Zasadniczo jedyną różnicę w takiej formie przygotowania gołąbków stanowi fakt, że zamiast zawijać kotleciki w liście kapusty, rzeczone liście szatkujemy na drobno i dodajemy do mięsa, wcześniej odciskając ją z wody.

Pokaż więcej

goląbki
26.03.2025 10:02 Najlepsze mięso na gołąbki. Łopatka wieprzowa to przeżytek

Popularne mięso z wszechobecnej w naszej kuchni wieprzowiny to, wbrew pozorom, nie najlepszy wybór na gołąbki. Ci, którym przejadło się powszechne oblicze tego klasycznego dania, powinni wprowadzić tę zmianę. Z tymi propozycjami gwarantujemy niezwykły efekt.

Pyszne gołąbki z sosem pomidorowym
23.03.2025 12:37 To najlepsza kapusta na gołąbki, a mało kto używa. Smakują obłędnie

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które zdobyło sympatię wielu osób. Ich przygotowanie wymaga czasu, natomiast efekt końcowy w postaci niesamowitego smaku wynagradza wszystko. Te gołąbki, które wszyscy znamy, są nieziemskie. Co powiecie na to, żeby zrobić je z wykorzystaniem innej kapusty? Koniecznie wypróbujcie.

gołąbki w garnku
15.03.2025 18:56 To najlepsze mięso na gołąbki, mało kto go używa. Ten smak jest obłędny

Gołąbki to klasyka naszej kuchni. Pomimo sporej popularności tego dania nie każdy wie, jakie mięso na gołąbki wybrać. Dlatego poznaj składnik, który jest naszym faworytem, a już nigdy nie będziesz mieć żadnych wątpliwości. 

kiełbasa gołąbkowa
09.03.2025 13:14 Kiełbasa gołąbkowa to prawdziwy hit. Po prostu musisz tego spróbować

Lubisz gołąbki? W takim razie koniecznie musisz spróbować tej domowej kiełbasy. Soczysta karkówka wieprzowa, cebula, ryż i kapusta to doskonałe połączenie. Kiełbasa gołąbkowa jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci wszystkich domowników.

nacinanie kapusty
06.03.2025 08:37 Weź kapustę i natnij w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Tego jeszcze nie grali. Przez proste nacięcie kapusty możesz wyczarować uwielbiane przez Polaków danie. Będzie nieco odmienne w formie, za to idealne w smaku. Domyślasz się już, o którą potrawę chodzi?

Gołąbki
05.03.2025 13:00 Takie gołąbki robię co roku w Środę Popielcową. Nikt nie narzeka, że są bez mięsa

Sposób na obiad w Środę Popielcową? Zamienić zwykłe programowo „ubogie” danie w bezmięsne ubogie danie. Zróbmy to więc z gołąbkami.

gołąbki Okrasy
26.02.2025 12:07 Nikt nie robi takich gołąbków, jak Okrasa. Ten farsz to mistrzostwo świata

Ilu Polaków, tyle przepisów na gołąbki. No dobrze, może to lekka przesada – ale sposobów przygotowania tego klasycznego dania jest faktycznie wiele. Karol Okrasa pokazał swój, bardziej nietypowy niż inne.

Magda Gessler i YouTuber
18.02.2025 16:36 Kupił gołąbki od Gessler za 87 zł. Ledwo skosztował, od razu to wypalił

Od dłuższego czasu bardzo popularne w Internecie jest to, że znani influenserzy próbują i oceniają smak jedzenia z różnych restauracji. Ekspertem w tej dziedzinie jest niewątpliwie youtuber Książulo, który ma ogromną grupę fanów. Znanym z testowania różnorodnych rzeczy jest również autor kanału na YouTube “Sprawdzam Jak”. Tym razem postanowił on spróbować gołąbków od Magdy Gessler. Możecie być zaskoczeni tym, co powiedział. 

obiad z kapusty
16.02.2025 12:57 Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować

Szukasz pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj danie z kapusty a'la gołąbki. Gotowe danie smakuje 100 razy lepiej i każdy będzie prosił o dokładkę. Ten przepis jest hitem i po prostu musisz tego spróbować. 

Pyszne gołąbki umieszczone w dużym naczyniu
15.02.2025 13:17 Zrobiłem na próbę gołąbki po bieszczadzku. Żałuję, że nie znałem tego przepisu wcześniej

Gołąbki to potrawa, która uchodzi w Polsce za tradycyjną. Kto odwiedza nasz kraj, koniecznie musi spróbować pysznych gołąbków w sosie. Wyróżnia je połączenie kapusty i pysznego farszu, czego efektem jest niesamowity smak. Co gdyby zrobić gołąbki bez mięsa? Przedstawiamy Wam przepis na bieszczadzki zawyłec.

Gołąbki i s. Anastazja
08.02.2025 13:06 Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjne

Te bezmięsne gołąbki w sosie pieczarkowym to doskonała alternatywa dla tradycyjnych. Dzięki swojemu głównemu składnikowi są pełne smaku i doskonale radzą sobie bez wkładki zwierzęcego pochodzenia.

zawijanie gołąbków
01.02.2025 13:39 Przestań gotować kapustę na gołąbki. Ten sposób jest 100 razy lepszy

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Odpowiedź brzmi szybko i dobrze. Bez osuszania, bez ciągłego sprawdzania miękkości liści. Przestań więc gotować kapustę w garnku, ponieważ jest o wiele lepszy i znacznie mniej czasochłonny sposób. Liście będą miękkie, elastyczne i idealne do zawijania przygotowanego wcześniej farszu.

gołąbki
30.01.2025 11:43 Hitowe gołąbki przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w aromatycznym farszu

Gołąbki są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Jednak Magda Gessler robi je w wyjątkowy sposób. Jej gołąbki z pęczakiem to poezja smaku. Przepis znanej restauratorki każdy powinien wypróbować. 

kapusta na gołąbki
22.01.2025 16:06 Zapomnij o zwykłym gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

Gołąbki zrobisz jeszcze szybciej. Poznaj sposób na gotowanie kapusty, a przyspieszysz proces przygotowania ulubionego dania. Zwykły garnek i kuchenka pójdzie w odstawkę. Jak więc gotować kapustę?

Ewa Wachowicz i gołąbki
21.01.2025 13:54 Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Hit to mało powiedziane

Ewa Wachowicz pokazała nietypowy sposób na podanie gołąbków. Kucharka zalewa je tradycyjną zupą, dzięki czemu mają smakować wybornie. Sos pomidorowy jest przy niej bez szans. Wypróbuj jej przepis, a gwarantujemy, że się nie zawiedziesz. 

Gołąbki zawijane
19.01.2025 12:59 Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych

Gołąbki to z pewnością danie, które wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Ale warto, bo efekt jest zawsze niesamowity. Ponadto jeśli dołożymy do tego pyszny sos pomidorowy oraz idealnie ugotowane ziemniaczki, to doprowadzimy nasze kubki smakowe do szaleństwa. Ciekawą odskocznią mogą być natomiast troszkę inaczej zrobione gołąbki, które z pewnością również zyskają sympatię. Koniecznie sprawdź jak je zrobić.

gołąbki
14.01.2025 13:38 Zetrzyj na tarce i dodaj do farszu na gołąbki zamiast ryżu. Każdy będzie błagał o dokładkę

Zwykle gołąbki przyrządzamy z mięsem i ryżem. Warto jednak zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i przygotować inny, ale równie pyszny farsz do gołąbków. Ryż zostanie tu zastąpiony pewnym lubianym produktem. Z całą potrawą komponuje się doskonale.

zawijanie gołąbków
03.01.2025 17:01 Te gołąbki biją na głowę tradycyjną wersję. Sekret tkwi nie tylko w farszu

Wyglądają jak zwykłe gołąbki, ale kryją w sobie niezwykły wegetariański farsz. Ten doskonały, nietypowy obiad z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i kuchennych eksperymentów.

kapusta
01.01.2025 17:37 Włóż kapustę do worka i wlej coca -colę. Nic nie zaskoczy Cię tak jak ten patent

Kapusta daje nam wiele możliwości w kuchni. Jednak, co się stanie, gdy włożymy kapustę do worka i zalejemy coca- colą? Warto to sprawdzić, bo wkrótce będziemy się cieszyć smakiem pysznego dania. 

kapusta na gołąbki
20.12.2024 21:00 Zapomnij o wielkim garze z wodą. Tak szybciej sparzysz kapustę do gołąbków

Gołąbki często goszczą w wigilijnym menu. Jak sprawić, aby czas ich przygotowania był nieco krótszy? Zamiast czasochłonnego sparzania kapusty w garze z wodą, postaw na inne patenty. Będą szybsze i równie skuteczne.

gołąbki
16.12.2024 15:04 Na obiad zrobiłam gołąbki z nietypowym farszem. Podam je też na Wigilię

Wigilijne gołąbki są smaczne, ale też nietypowe. Wszystko przez farsz, którym są wypełnione. Nie brakuje w nim grzybów i kaszy gryczanej. Jednak jeden składnik powoduje, że danie robi wrażenie na każdym domowniku. 

kasza i grzyby
06.12.2024 11:51 Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole

Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci. 

gołąbki
23.11.2024 12:48 Gołąbki z tym farszem zaskoczą twoich bliskich. Zrób więcej, będą na Wigilię

Gołąbki na Wigilię zrobimy w prosty sposób. Danie nie zawiera ani grama mięsa, za to wypełnione jest wyjątkowym farszem. Te jarskie gołąbki zachwycą smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. 

gołąbki
19.11.2024 15:17 Gołąbki robię według przepisu babci. Dzięki tym dwóm składnikom są jeszcze smaczniejsze

Oto przepis na doskonałe gołąbki. Są jeszcze zdrowsze i jeszcze bardziej sycące od tych, które jadamy na codzień. Wymiana niektórych składników nadaje im też niecodzienny smak.

główka kapusty
03.11.2024 15:38 Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

O tym sposobie na przygotowanie kapusty na gołąbki mówi się od czasu do czasu. Jednak co innego o nim słyszeć, a co innego – zobaczyć. Oto jak bez bałaganu zmiękczyć liście przed faszerowaniem.

gołąbki
30.10.2024 07:00 Co roku na Wszystkich Świętych robię tylko takie gołąbki. Goście je kochają przez 1 sztuczkę

To bardzo nietypowe gołąbki. Chociaż w składzie nie ma nic niezwykłego, zmiana metody przyrządzania radykalnie wpływa na efekt. Dzięki smażeniu zamiast pieczenia gołąbki mają zupełnie nowe oblicze.

gołąbki
25.10.2024 13:16 W tym roku na Wszystkich Świętych podam gołąbki w takiej wersji. Są szybsze niż tradycyjne

Jeśli lubisz gołąbki, to koniecznie poznaj przepis na to danie od Tomasza Strzelczyka. Jednak znany kucharz nie zawija mięsa w kapustę. Stosuje inny sposób, który warto wypróbować na Wszystkich Świętych. 

gołąbki
24.10.2024 18:08 Zrób zamiast tradycyjnych gołąbków. Smak ten sam, a zaoszczędzisz mnóstwo pracy

Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jest jednak rada.