Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Kapusta – co to jest? Podstawowe informacje

Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.

Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.

Jakie rodzaje kapusty wyróżniamy?

Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.

Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Jakie właściwości ma kapusta? Wartości odżywcze

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.

Potrawy z kapusty – gdzie będzie niezbędna?

Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.

Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.

Pokaż więcej

gołąbki
19.11.2024 15:17 Gołąbki robię według przepisu babci. Dzięki tym dwóm składnikom są jeszcze smaczniejsze

Oto przepis na doskonałe gołąbki. Są jeszcze zdrowsze i jeszcze bardziej sycące od tych, które jadamy na codzień. Wymiana niektórych składników nadaje im też niecodzienny smak.

kotlety
19.11.2024 13:41 Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu

Jest wiele przepisów na kotlety bez mięsa. Ale kiedy Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis, wiele z nich zbledło. Oto jego sposób na kotlety z kapusty kiszonej.

paszteciki
16.11.2024 20:16 Zetrzyj na tarce, ułóż na cieście i zawiń. To mój ulubiony przepis na paszteciki

Paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk to poezja smaku. Recepturę popularnej blogerki powinien poznać każdy smakosz. Danie przygotowuje się szybko i jeszcze prędzej paszteciki znikają z talerzy. 

łazanki na patelni
15.11.2024 08:30 Żadna kapusta kiszona. Łazanki podaję tylko z tym dodatkiem, w smaku rewelacja

Łazanki kojarzymy zazwyczaj jako podstawę dania, którego głównym składnikiem jest kapusta kiszona. I nic dziwnego – to popularne i uwielbiane, bo pyszne danie. Można jednak podać łazanki inaczej.

kapusta kiszona
14.11.2024 21:00 Kapusta kiszona wyjdzie przepyszna. Trzymaj się starego przepisu, jest niezawodny

Kapusta kiszona jest nieoceniona jesienią i zimą. Bogata w witaminy stanowi też bazę surówek, bigosu czy zup. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez tej kiszonki. Teraz kapustę ukisimy w najlepszy sposób dzięki tej recepturze. 

obiad
14.11.2024 09:58 Pakuję mięso do kapusty i kładę ją do gara. Ten obiad jest lepszy niż bigos i gołąbki

Jeśli lubisz połączenie kapusty i mięsa, to ten przepis jest wprost stworzony dla Ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz efektowny i smaczny obiad. Danie zachwyci każdego smakosza i szybko zniknie ze stołu.

kiszona kapusta
11.11.2024 10:38 Strzelczyk zdradził swój sposób na kiszenie kapusty w słojach. Nie można zapomnieć o jednej czynności

Autor znakomitych przepisów i porad kucharskich – Tomasz Strzelczyk – wskazał na, co należy zwracać uwagę podczas kiszenia kapusty. Od jednej banalnej czynności zależy, czy przysmak się uda i czy będzie odpowiednio smakował. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi. 

surówka
04.11.2024 19:21 Surówkę z kiszonej kapusty podaję tylko w ten sposób. Rodzina nie chce słyszeć o żadnej innej

Oto przepis na surówkę z kapusty, ale jaką surówkę! Kapusta kiszona łączy się w niej w nietypowe zestawienie smaków. To właściwie witaminy w czystej postaci.

główka kapusty
03.11.2024 15:38 Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

O tym sposobie na przygotowanie kapusty na gołąbki mówi się od czasu do czasu. Jednak co innego o nim słyszeć, a co innego – zobaczyć. Oto jak bez bałaganu zmiękczyć liście przed faszerowaniem.

surówka
03.11.2024 13:58 W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji

Surówka z chińskiej restauracji potrafi smakować, że palce lizać. Jak uzyskać tak apetyczny efekt? Teraz to proste dzięki temu przepisowi. Surówka z białej kapusty będzie idealna do obiadu. 

surówka z czerwonej kapusty
30.10.2024 15:41 Żadna oliwa i śmietana. Surówkę z czerwonej kapusty zalewam tym aromatycznym sosem

Surówka z czerwonej kapusty to jeden z lepszych dodatków na obiad. Przygotowując ją z poniższym przepisem, będzie smakowała jeszcze lepiej. A to za sprawą sosu, z którym będzie wymieszana czerwona kapusta. Koniecznie wypróbuj surówkę w tej wersji, a prawdopodobnie już nigdy nie powrócisz do tej w tradycyjnym wydaniu. 

kapusta
27.10.2024 09:57 Posiekaną kapustę wymieszaj z twarogiem i jajkiem. To połączenie wymyślił jakiś geniusz

Kapusta, twaróg i jajko mogą dać pyszne połączenie w kuchni. Tak smacznego dania aż trudno się spodziewać. Warto wypróbować prosty przepis, który gwarantuje doskonały efekt na talerzu. 

Kotlety z kapusty
25.10.2024 11:02 Takie kotlety robię co piątek. Nie ma w nich grama mięsa, a są lepsze niż mielone

Te proste i tanie kotlety doskonale sprawdzą się jako jarskie danie w zwyczajowo bezmięsne piątki. Przygotowujemy je podobnie jak mielone. Miejsce mięsa zajmuje jednak niezwykle dietetyczny produkt.

gołąbki
24.10.2024 18:08 Zrób zamiast tradycyjnych gołąbków. Smak ten sam, a zaoszczędzisz mnóstwo pracy

Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jest jednak rada.

gulasz
23.10.2024 14:58 Jednogarnkowe danie z mięsa i kapusty kiszonej. Gulasz szegedyński jest hitem

Legendarny, dosłownie i w przenośni, gulasz segedyński to niezwykłe połączenie mięsa i kapusty kiszonej. Niezwykłe, bo choć czasem przygotowujemy dania o podobnym zestawie składników, to rzadko kiedy w taki właśnie sposób. Oto przepis.

kapusta kiszona w słoiku
21.10.2024 06:00 Zepsutą kapustę kiszoną rozpoznasz od razu. Wystarczy prosty trik

Kapusta kiszona jest najlepszym przysmakiem kuchni polskiej. Niestety również i ona, pomimo kiszenia, może się zepsuć. Dlatego dowiedz się, jak poznać, że kiszona kapusta jest zepsuta, a unikniesz przykrych konsekwencji żołądkowych. 

ciapkapusta
20.10.2024 19:11 Na Śląsku robią z nich prawdziwe mistrzostwo świata. Wystarczą kapusta i ziemniaki

Nie wiesz, co ugotować dzisiaj dla swoich najbliższych? Ma być smacznie i zaskakująco? W takim razie poznaj interesujący przepis i przygotuj z nim obiad ze Śląska. Danie zachwyci każdego, a ty zrobisz je bardzo łatwo. I nie będą to kluski śląskie, a coś o wiele lepszego. 

kiszona kapusta
20.10.2024 09:57 Zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty kiszonej. Ta surówka pasuje do każdego obiadu

Surówki do obiadu są smacznym i zdrowym dodatkiem. Teraz dzięki temu przepisowi przyrządzisz znakomitą surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem. Pasuje do każdego dania, jest pełna witamin i smaku. 

surówka z czerwonej kapusty
18.10.2024 16:03 Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. 1 dodatek to absolutny hit

Surówka z czerwonej kapusty pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Teraz zrobisz ją z niezwykle zdrowym dodatkiem. Podkręci smak surówki i sprawi, że surówkę z czerwonej kapusty odkryjesz na nowo. 

kapusta z grochem
17.10.2024 19:24 Kapustę z grochem robię bez namaczania, wystarczy 1 dodatek. Ten patent to mistrzostwo

Kapusta z grochem jest smacznym daniem, ale też czasochłonnym. Jego przygotowanie zwykle oznacza kilkugodzinne namaczanie grochu. Teraz jednak wystarczy jeden dodatek, który sprawi, że groch szybciej zmięknie. Poniżej znajdziesz mój sposób na błyskawiczną kapustę z grochem bez namaczania.

bigos
16.10.2024 22:00 Przepis na bigos mam z zeszytu babci. Aromatyczne dodatki to nie wszystko

Tradycyjny bigos nie ma sobie równych. Ugotuje go każdy kucharz, ale już nie każdy wie, jak sprawić, aby smakował jeszcze lepiej. Same aromatyczne dodatki nie wystarczą, za doskonałym smakiem, kryje się coś jeszcze. Dlatego koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi, a także poznasz przepis babci na bigos. 

gołąbki
15.10.2024 16:22 Hitowe gołąbki przepisu siostry Anastazji. Sekret tkwi w aromatycznym farszu

Oto przepis na naprawdę święte gołąbki. To znaczy świetne, nie święte! Chociaż z drugiej strony, może nie przypadkiem przepis na nie pochodzi od siostry zakonnej. Gołąbki smakują po prostu obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznym farszu.

gotowanie kapusty
12.10.2024 17:33 Z kiszonej kapusty i boczku robię obiad na 2 dni. To jednogarnkowe danie uwielbia cała rodzina

Łazanki to danie, które zasługuje na częstszą obecność na naszych stołach. Prosta makaronowa potrawa świetnie komponuje się ze składnikami bliskimi naszemu sercu. W tym wypadku chodzi o kapustę kiszoną i wkładkę mięsną.

kapusta we wrzątku
12.10.2024 15:06 Zawijam kapustę w gazę i zanurzam w maśle. Nie pamiętam, kiedy jadłem coś równie pysznego

W tym przepisie przygotowujemy danie podobne do klasycznego polskiego przysmaku. W takiej formie jednak go nie próbowaliście. Wszystko zaczyna się nietypowo, bo od owinięcia kapusty w czystą gazę. Wszystko stanie się jasne, po przeczytaniu poniższego tekstu.

kapusta kiszona
10.10.2024 06:00 Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz

Kapusta kiszona to nie lada rarytas. Chętnie stosujemy ja w kuchni i doceniamy wartości dla naszego zdrowia. Niestety, kapusta kiszona może się też zepsuć. Podpowiadamy, w jaki sposób można to sprawdzić. 

obiad
09.10.2024 11:03 Wymieszaj z mięsem mielonym i ułóż na kapuście. To danie powinno dostać medal

Jeśli lubisz kapustę i mięso mielone, to poznaj przepis na pyszny obiad. Danie zachwyca wyglądem i na każdym robi wrażenie. Co najważniejsze, jest też wyjątkowo smaczne. Będzie w sam raz na chłodne dni. 

bigos
07.10.2024 16:28 Już teraz robię bigos na Wszystkich Świętych. Mam go z głowy dzięki 1 zasadzie

Postanowiłam, że już teraz zrobię bigos na Wszystkich Świętych. Jednak nie będę go mrozić. Przechowam go zupełnie inaczej, a na 1 listopada będzie jak znalazł.

surówka z czerwonej kapusty
05.10.2024 11:05 Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach

Kapusta czerwona do słoików to najlepsze przetwory na zimę. Surówka doskonale sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań. Dlatego koniecznie poznaj ten łatwy przepis i przygotuj według niego kapustę, która smakiem zachwyci każdego.