Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Kapusta – co to jest? Podstawowe informacje

Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.

Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.

Jakie rodzaje kapusty wyróżniamy?

Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.

Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Jakie właściwości ma kapusta? Wartości odżywcze

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.

Potrawy z kapusty – gdzie będzie niezbędna?

Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.

Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.

Pokaż więcej

surówka z kapusty w słoiku
27.02.2024 12:50 Kroję kapustę, wkładam do słoika i zalewam. Po 7 dniach mam najlepszą sałatkę na świecie

Tę sałatkę zrobisz w chwilę, ale żeby jej spróbować, będziesz musiała poczekać 7 dni. Jednak warto wykazać się cierpliwością, bo jej smak jest wyśmienity i pasuje do każdego dania. Z tym przepisem przygotujesz ją bez problemu i będziesz robić już zawsze

obiad z kapusty
23.02.2024 16:05 Strzelczyk wziął kapustę i podsmażył z kilkoma dodatkami. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść codziennie

Zrób obiad bez mięsa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zapach, jak i samo danie przekona nawet najbardziej mięsożernych smakoszy. Potrzebujesz tylko paru składników, aby stworzyć niezwykły obiad. Ja po pierwszej porcji wziąłem obowiązkowo dokładkę.

kiszona kapusta
22.02.2024 19:51 Ta surówka z kiszonej kapusty idealnie pasuje do ryby. W moim domu jest od pokoleń

Każdy ją zna, ale nią każdy wie jak ją zrobić dobrze. Sprawdź, jak zrobić surówką, która do obiadu z rybą będzie smakować wyśmienicie. Jest łatwa, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Zdrowa zupa z kapustą
22.02.2024 14:14 Dawno nie jadłem tak dobrej zupy. Jest bardzo zdrowa i syci na długie godziny

Zupy od dawna królują na polskich stołach. Niektórzy mogliby je jeść codziennie. Ostatnio spróbowałem zrobić zupę, która do złudzenia przypomina kapuśniak z kiszonej kapusty. Efekt przerósł moje oczekiwania.

krojenie kapusty
18.02.2024 19:05 Kroję drobniutko kapustę i mieszam ją z jajkami. Moja rodzina mogłaby jeść taką kolację codziennie

O takim zastosowaniu kapusty nigdy być może nie pomyślałaś. W tym przepisie robimy z niej coś w rodzaju omletu, który stanowi doskonałą, sycącą i dietetyczną kolację. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a danie wydobywa sto procent smaku i właściwości, jakie kapusta jest w stanie ofiarować.

kapusta
16.02.2024 09:12 Zamiast zwykłej kapusty czy sałaty postaw na to warzywo. Ma mnóstwo błonnika i żadnych kalorii, warto je znać

Zwykle kupujemy sałatę lub kapustę. Jednak warto wybrać warzywo, które w sklepie leży obok na półce. Jest smaczne, dietetyczne i warto poznać jego wyjątkowe właściwości. Czy domyślasz się już, o które chodzi?

kapusta na gołąbki
12.02.2024 11:22 Parzę kapustę na gołąbki bez wielkiego gara z wodą. Ten sposób jest prostszy i szybszy

Ta porada przychodzi z pomocą przy jednej z najbardziej niewdzięcznych czynności związanych z przygotowywaniem gołąbków: parzeniem kapusty. Dzięki niej można pozbyć się z kuchni jednego wielkiego gara i znacznie ułatwić sobie pracę.

siekanie kapusty
07.02.2024 08:42 Taką surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest ten szczegół

Zrób surówkę z tego przepisu, bo jest lepsza niż w restauracji. Pasuje do każdego dania. Jej smak jest tak obłędny, że będziesz ją robić na okrągło. Nie zapomnij o tym istotnym dodatku. 

Zapiekana kapusta pekińska
06.02.2024 17:11 Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę

Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku. 

placuszki
05.02.2024 10:21 Na brzuszek pusty placuszek z kapusty. Bajecznie tanie, pyszne danie

Jeśli doskwiera Ci głód, czas przyrządzić coś pysznego. Zrób placuszki z kapusty, które są nie tylko pyszne, tanie, ale też proste w przygotowaniu. Ten przepis wypróbuj w swojej kuchni, bo naprawdę warto. 

placki z kapusty
02.02.2024 14:15 Posiekaj kapustę i dodaj do niej 2 jajka. Nie ma lepszego pomysłu na obiad

Posiekaj kapustę i zrób pyszny obiad. Nikt ci nie uwierzy, z czego go zrobiłaś.  Sprawdź jak zrobić ten pyszny obiad z kapusty. 

krojenie czerwonej kapusty
01.02.2024 22:12 Biorę czerwoną kapustę i robię surówkę lepszą niż w restauracji. Rodzina nie może się nachwalić

Ta niezwykle szybka surówka pasuje do każdego dania. A co najważniejsze smakuje każdemu. Musisz zrobić ją z tego przepisu, a rodzina będzie zachwycona. 

zapiekanka
30.01.2024 08:40 Siekam kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i kładę na blachę. Ta zapiekanka to hit w moim domu

Zapiekanka z kapusty podbiła serca moich domowników. Zrób ją dla swojej rodziny według tego prostego przepisu. Nie pożałujesz. Prośby o dokładkę są pewne.

Kapusty kiszone z supermarketów
28.01.2024 14:33 Tu kupisz najlepszą kiszoną kapustę, eksperci nie mają wątpliwości. Wielki test Smakoszy

Kapusta kiszona to w Polsce jeden z podstawowych dodatków do obiadu. O tej porze roku jest szczególnie pożądana. Kupujemy ją na targach, bazarach i w lokalnych warzywniakach. Ale sprzedają ją także hiper - i supermarkety. Sprawdziliśmy kilkanaście rodzajów kapusty kiszonej z największych sieci handlowych w Polsce. Nie ma wątpliwości – zwycięzca jest jeden. 

surówka
28.01.2024 10:42 Zrobiłam surówkę na 2 tygodnie. Ten sprytny patent pokazała mi koleżanka

Codzienne robienie sałatki zabiera sporo czasu. Jednak, czy można ją przygotować na 2 tygodnie? Dzięki patentowi koleżanki robię teraz smaczną surówkę na kilkanaście dni. 

smażone gołąbki
26.01.2024 18:19 Gołąbki smażone w cieście podbijają kulinarny świat. Zachwyciłem się rewolucyjnym przepisem

To niezwykle proste w przygotowaniu danie ucieszy wszystkich miłośników gołąbków. Od polskiego oryginału różni je smażenie. Dzięki niemu wywołują przyjemne uczucie sytości. Panierowane i smażone kotlety-gołąbki są niesamowite.

obiad
24.01.2024 18:06 Kładę mięso na kapuście i przykrywam pierzynką z sera i dodatków. Znika chwilę po upieczeniu

Mięso i kapusta to dobre połączenie na obiad. Takie zapiekane danie pod smakowitą pierzynką będzie smakować całej rodzinie. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz posiłek, że palce lizać. 

zapiekanka
23.01.2024 11:20 Ostatnio zamiast gołąbków zrobiłam tę zapiekankę. Wyszła tak dobrze, że mąż prosi o nią co tydzień

Każdy smakosz gołąbków polubi tę zapiekankę. Jest pełna smaku i aromatu. W sam raz na zimowy obiad. Polecam przepis na zapiekankę, która z powodzeniem zastąpi gołąbki. W moim domu to prawdziwy hit.

bigos
22.01.2024 21:09 Babcia zawsze dodawała do bigosu nietypowy składnik. Dziś jest niemal zapomniany

Bigos jest dobry dosłownie na każdą okazję. Babcia przyrządza go najlepiej i do tego aromatycznego dania dokłada pewien nietypowy i zapomniany składnik. Dzięki niemu bigos zyskuje wyjątkowy smak. Polecam przepis na to znakomite danie. 

sałatka
19.01.2024 18:24 Tę sycącą sałatkę z 3 składników robię w kilka minut. Wracam do niej co i raz, nigdy się nie nudzi

Ta sałatka na bazie trzech składników jest świetnym samodzielnym daniem. Podana chociażby do pieczywa będzie doskonałą przekąską lub sycącą kolacją. Z powodzeniem zabierzesz ją także w ramach posiłku poza domem. Chcesz wiedzieć jak ją przyrządzić? Szczegóły znajdziesz poniżej.

surówka strzelczyka
18.01.2024 20:03 Strzelczyk połączył z nią ogórki kiszone i stworzył najlepszą surówkę. W sam raz do schabowego

Przepisów na surówkę jest nieskończona liczba. W tym przepisie Tomasz Strzelczyk tak zaczarował, że wyszła sałatka niezwykła. Jest lekka, pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu.

warzywa w rękawie
17.01.2024 08:24 Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Taki obiad podaję conajmniej raz na tydzień

Oto prosty przepis na zwykłą-niezwykłą potrawę z pieczonych warzyw. Te składniki sprawią, że będziemy się czuć przyjemnie nasyceni, ale nie przejedzeni, a danie jest niezwykle dietetyczne. Świetnie sprawdzi się jako wsparcie w odchudzaniu.

sałatka
11.01.2024 11:21 Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Z jednym dodatkiem smakuje lepiej niż z chińskiej restauracji

Wyobrażasz sobie danie główne bez surówki? No właśnie, ja też nie. Dlatego chętnie podzielę się z tobą przepisem na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Jeżeli dodasz ten jeden składnik, to będzie obłędna w smaku.

obiad
09.01.2024 10:41 Wrzucam mięso do garnka, przykrywam kapustą i zapiekam. Mój mąż ciągle prosi mnie o ten obiad

Co zrobić zimą na obiad? Ja przyrządzam znakomite danie z mięsa i kiszonej kapusty. Taki obiad jest pożywny, smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam przepis na danie, które zasmakuje niejednemu smakoszowi.

surówka
07.01.2024 19:21 Do swojej surówki z kapusty dodaję ten składnik. Goście najpierw się dziwią, potem zajadają ze smakiem

Moja surówka z kapusty kiszonej nie ma sobie równych. Dodaję do niej składnik, który nieźle podkręca smak. Budzi też zdziwienie gości, jednak zaskoczenie zmienia się w zachwyt już po pierwszym kęsie. 

Colesław sałatka
06.01.2024 18:57 Warzywa mieszam w genialnym sosie. Ta surówka colesław sprawia, że każdy obiad smakuje lepiej

Siekana biała kapusta, tarta marchew, krojona cebula i obłędny sos, czyli sałatka, którą każdy kojarzy, ale nie każdy wie, jak ją zrobić. Możesz kupić gotową, ale jeszcze lepiej zrób ją sama z tym przepisem.

szatkowana kapusta
30.12.2023 20:52 Ta sałatka z kapusty robi furorę w moim domu. Gości zaskakują 2 niecodzienne dodatki

Mało jest w polskiej kuchni bardziej tradycyjnych dań niż surówka na bazie kapusty. Ale są składniki, które potrafią podkręcić ich smak. Poniżej prezentujemy przepis wzbogacony pomysłowymi dodatkami. Ich nazwy zdradzamy poniżej.

Targ warzywny. Kiszona kapusta
28.12.2023 10:33 To niezawodny sposób na świąteczne przejedzenie. Efekt natychmiastowy. Wystarczy jedna szklanka

Nie możesz się wyleczyć ze skutków świątecznego przejedzenia? Ociężałość, niechęć do jedzenia, ból głowy i ogólnie nie najlepsze samopoczucie? Istnieje niezawodny sposób, by wszystkie te objawy ustąpiły. Jest naturalny, choć dość radykalny.