Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Kapusta – co to jest? Podstawowe informacje

Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.

Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.

Jakie rodzaje kapusty wyróżniamy?

Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.

Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Jakie właściwości ma kapusta? Wartości odżywcze

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.

Potrawy z kapusty – gdzie będzie niezbędna?

Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.

Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.

Pokaż więcej

młoda kapusta
07.07.2024 08:10 Strzelczyk pokazał swój sposób na młodą kapustę. Ta zasmażana nie ma do niej startu

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na młodą kapustą. Z jego przepisu zachwyca smakiem oraz aromatem. Przebija nawet tę zasmażaną. Zrób i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. Podana do obiadu zachwyci każdego smakosza.

kapusta z kefirem
30.06.2024 08:00 Kroję kapustę i zalewam ją kefirem. To danie jest moim numerem 1

Nie masz pomysłu na młodą kapustę? Zainspiruj się tym przepisem i zrób danie z kapusty i kefiru. Sposób jest genialny w swojej prostocie, a w dodatku obłędnie smaczny. Domownicy pokochają je tak bardzo, że będziesz przyrządzała je kilka razy w tygodniu. Na szczęście przepis nie jest zbyt czasochłonny.

surówka z młodej kapusty
16.06.2024 20:10 Latem robię taką surówkę z młodej kapusty. Smakuje lepiej niż te z restauracji

Ta świetna surówka jest doskonałym dodatkiem do wszystkich letnich obiadów. W upały, kiedy głód nie doskwiera aż tak bardzo, jest idealnym składnikiem lekkich obiadów. Spieszmy się korzystać z sezonu na młodą kapustę.

młoda kapusta
07.06.2024 18:31 Uwielbiasz młodą kapustę? Ten 1 dodatek jeszcze bardziej ulepszy jej smak

Doskonały przepis na młodą kapustę zawiera jeden nieoczekiwany dodatek. Dodanie go pod koniec gotowania zmienia charakter tej cudownej, wiosennej potrawy. Staje się dzięki niemu pełniejsza w smaku.

pierogi
06.06.2024 13:12 Wachowicz zna taki farsz do pierogów, że głowa mała. Wszystkie ruskie i mięsne mogą się schować

Pierogi od Ewy Wachowicz smakują i jednocześnie zaskakują. Wszystko przez farsz, jaki do pierogów przyrządza znana restauratorka. Przygotuj go w swojej kuchni i przekonaj się sama. Po prostu rozpływa się w ustach.

bigos z młodej kapusty
02.06.2024 09:38 Zimowy bigos niech się schowa. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem

Bigos z młodej kapusty obala stereotypy na temat tego dania. To lekka, wiosenna potrawa, błyskawiczna w przygotowaniu i odświeżająca w smaku. Nie po prostu ,,danie z młodej kapusty", ale właśnie bigos na żeberkach zapewnia zupełnie niezwykłe doznania. W sezonie na pierwszą kapustę warto sięgać po ten przepis. 

bigos z młodej kapusty
28.05.2024 18:59 Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny

Oto niezwykle prosty przepis na bigos z młodej kapusty. Ma zupełnie inny charakter niż ten, który jadamy zimą. A przy tym jest lekkim, wiosennym daniem, doskonałym w słoneczne dni.

surówka
26.05.2024 17:28 Ta surówka z młodej kapusty jest hitem w miom domu. Rodzina mówi, że smakuje lepiej, niż w restauracji

Szukasz idealnego dodatku do obiadu? Ta surówka z młodej kapusty jest właśnie dla ciebie. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Po tym, jak szybko zniknie z ich talerzy, poznasz, że smakowała. 

zalewanie kapusty jajkiem
24.05.2024 18:57 Pokrój młodą kapustę i wymieszaj z jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

W tym prostym przepisie zmieniamy zapiekankę z młodej kapusty w… pizzę. Wystarczą do tego dosłownie trzy kroki, a całe przygotowania zajmują niewiele więcej, niż wymaga upieczenie takiego przysmaku w dobrze nagrzanym piekarniku.

gołąbki
23.05.2024 12:49 Jak dla mnie nie ma lepszych gołąbków. Cały sekret tkwi w kapuście, mało kto tak robi

Gołąbki są smacznym i lubianym daniem obiadowym. Robię je z wyjątkowej kapusty, która znakomicie do nich pasuje. Sekret smaku gołąbków zależy właśnie od tego warzywa. Poznajcie mój przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. 

szybki obiad
17.05.2024 10:55 Szatkuję kapustę i przykrywam ją mięsem mielonym. Wszystkie gołąbki mogą się przy tym schować

Jeśli chcesz przygotować szybki obiad, poznaj ten przepis. Wystarczy pokroić kapustę i pomysłowo połączyć ją z mięsem. Wyjdzie danie, że palce lizać. Jest przy tym prostsze w przygotowaniu, niż tradycyjne gołąbki. 

pierogi z gołąbków
14.05.2024 15:49 Nakładam farsz na liście kapusty i zawijam jak pierogi. Przy tym gołąbki mogą się schować

Ten sposób na przygotowanie mięsa mielonego w kapuście inspirowany jest nie tylko gołąbkami, lecz także jeszcze jednym, typowo wschodnim przepisem. Smażone lub pieczone, takie pseudogołąbki wprowadzają odrobinę świeżości do naszej tradycji. Warto skorzystać z tego przepisu w sezonie na młodą kapustę.

omlet z kapusty
14.05.2024 10:21 Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś

Omlet nie tylko na śniadanie, wiadomo! To także znakomity, lekki obiad lub kolacja. Wypróbuj przepis na omlet z kapusty. Sposób jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wypróbuj przepis i zaskocz tym daniem swoich najbliższych. 

danie z kapusty
13.05.2024 18:59 Strzelczyk posiekał młodą kapustę i wymieszał z mięsem mielonym. Ten obiad to prawdziwy hit

Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - zaprezentował swój sposób na obiad z młodej kapusty. Z nim danie wyjdzie przepyszne, a w dodatku zrobisz je szybko i łatwo. Poznaj przepis i zaskocz tym daniem domowników nawet dzisiaj. Będą na tyle zachwyceni, że z całą pewnością poproszą o dokładkę.

placek z liścia kapusty
12.05.2024 13:00 Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąć

Czy słyszałaś kiedyś o plackach z kapusty? I wcale nie chodzi o fuczki, które są robione z kapusty kiszonej. Te z przepisu zrobisz z młodej kapusty, na którą właśnie trwa sezon. Usmażone są chrupiące, a w dodatku pasują do wszystkiego. Wypróbuj ten prosty przepis i zaskocz domowników na obiad. 

pieczona kapusta
10.05.2024 19:31 Pokrój młodą kapustę i włóż ją do pieca. Tylko 2 dodatki i oszalejesz z zachwytu

Łapmy ją, póki jest. Kapusta nie musi być tylko źródłem liści na gołąbki. Jej małe, jędrne główki mogą być wręcz najważniejszą częścią posiłku. Dlatego niektórzy mówią na nie „stek z kapusty”. Oto, jak łatwo go przyrządzić.

kapusta zalana z masą
28.04.2024 18:18 Kroję główkę kapusty i zalewam tą masą. Znajomi błagają mnie o ten przepis na kolację

Zaskocz rodzinę i zrób kapustę na kolację z tego przepisu. Będą zachwyceni niespotykanym smakiem samego warzywa i na pewno poproszą o dokładkę. Danie robi się prosto, a jego wygląd i smak zaskakuje. Dzięki temu przepisowi kolacja będzie należała do udanych. 

ćwiartki kapusty
27.04.2024 10:24 Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.

surówka
25.04.2024 19:15 Ta surówka z młodej kapusty to hit. Nie zgadniesz, z czego robię do niej sos

Ta surówka z młodej kapusty nie ma sobie równych. Przygotuj ją z tego przepisu i przekonaj się sama. Cały sekret smaku tkwi w niebanalnym sosie. U mnie przepada za tym dosłownie każdy.

kapusta z mięsem
24.04.2024 17:06 Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę

To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.

gołąbki z młodej kapusty w panierce
22.04.2024 13:20 Strzelczyk zrobił gołąbki z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Co za obłędny patent

Wypróbuj doskonały patent Tomasza Strzelczyka na gołąbki z młodej kapusty, a nie zawiedziesz się. Smakują doskonale, a twoja rodzina będzie zachwycona. Zrób je na obiad i przekonaj się sama, jaki to obłędny patent. 

młoda kapusta
20.04.2024 17:05 Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę

Poznaj najprostszy patent na młodą kapustę. Nie potrzeba żadnych dodatków i co najlepsze – nie potrzeba smażenia. Wypróbuj kapustę z tego przepisu i zachwyć się jej smakiem. Tylko w tej wersji nic go nie przyćmi. Będzie pasowała do każdego obiadu i żaden smakosz nie wyjdzie głodny. 

kapusta w misce
19.04.2024 17:04 Zalewam nimi kapustę i wrzucam na patelnię. Taki obiad robię co najmniej raz na tydzień

To rewelacyjne danie pełne jest warzyw spojonych jajkiem. Jest więc niezwykle zdrowe i lekkie. Można serwować je na każdy posiłek. Jako podstawę do obiadu, w mniejszej porcji jako dodatek, albo jako świetne śniadanie na rozpęd przed długim dniem.

potrawka z kapusty
17.04.2024 08:45 Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej

Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.

siekanie kapusty
16.04.2024 18:03 Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu

Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.

surówka
13.04.2024 16:38 Strzelczyk zalał surówkę sosem z kiszonych ogórków. Po prostu poezja smaku

Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni. 

szatkowana kapusta
09.04.2024 18:18 Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Kapusta to świetny pomocnik w diecie odchudzającej. W tym przepisie łączymy ją zaledwie z kilkoma składnikami. Powstaje świetna, bogata w białko zapiekanka, którą można doskonale gasić apetyt, nie dostarczając organizmowi nadmiaru kalorii.

jajka z kapustą
06.04.2024 09:41 Siekam kapustę, podsmażam i dodaję jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie

Lubisz smaczne i pożywne śniadania? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że posiekasz kapustę, podsmażysz ją i wbijesz jajka. Wyjdzie danie, że palce lizać, dlatego koniecznie wypróbuj ten patent.