Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Kapusta – co to jest? Podstawowe informacje

Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.

Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.

Jakie rodzaje kapusty wyróżniamy?

Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.

Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Jakie właściwości ma kapusta? Wartości odżywcze

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.

Potrawy z kapusty – gdzie będzie niezbędna?

Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.

Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.

Pokaż więcej

kapusta kiszona w słoiku
21.10.2024 06:00 Zepsutą kapustę kiszoną rozpoznasz od razu. Wystarczy prosty trik

Kapusta kiszona jest najlepszym przysmakiem kuchni polskiej. Niestety również i ona, pomimo kiszenia, może się zepsuć. Dlatego dowiedz się, jak poznać, że kiszona kapusta jest zepsuta, a unikniesz przykrych konsekwencji żołądkowych. 

ciapkapusta
20.10.2024 19:11 Na Śląsku robią z nich prawdziwe mistrzostwo świata. Wystarczą kapusta i ziemniaki

Nie wiesz, co ugotować dzisiaj dla swoich najbliższych? Ma być smacznie i zaskakująco? W takim razie poznaj interesujący przepis i przygotuj z nim obiad ze Śląska. Danie zachwyci każdego, a ty zrobisz je bardzo łatwo. I nie będą to kluski śląskie, a coś o wiele lepszego. 

kiszona kapusta
20.10.2024 09:57 Zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty kiszonej. Ta surówka pasuje do każdego obiadu

Surówki do obiadu są smacznym i zdrowym dodatkiem. Teraz dzięki temu przepisowi przyrządzisz znakomitą surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem. Pasuje do każdego dania, jest pełna witamin i smaku. 

surówka z czerwonej kapusty
18.10.2024 16:03 Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. 1 dodatek to absolutny hit

Surówka z czerwonej kapusty pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Teraz zrobisz ją z niezwykle zdrowym dodatkiem. Podkręci smak surówki i sprawi, że surówkę z czerwonej kapusty odkryjesz na nowo. 

kapusta z grochem
17.10.2024 19:24 Kapustę z grochem robię bez namaczania, wystarczy 1 dodatek. Ten patent to mistrzostwo

Kapusta z grochem jest smacznym daniem, ale też czasochłonnym. Jego przygotowanie zwykle oznacza kilkugodzinne namaczanie grochu. Teraz jednak wystarczy jeden dodatek, który sprawi, że groch szybciej zmięknie. Poniżej znajdziesz mój sposób na błyskawiczną kapustę z grochem bez namaczania.

bigos
16.10.2024 22:00 Przepis na bigos mam z zeszytu babci. Aromatyczne dodatki to nie wszystko

Tradycyjny bigos nie ma sobie równych. Ugotuje go każdy kucharz, ale już nie każdy wie, jak sprawić, aby smakował jeszcze lepiej. Same aromatyczne dodatki nie wystarczą, za doskonałym smakiem, kryje się coś jeszcze. Dlatego koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi, a także poznasz przepis babci na bigos. 

gołąbki
15.10.2024 16:22 Hitowe gołąbki przepisu siostry Anastazji. Sekret tkwi w aromatycznym farszu

Oto przepis na naprawdę święte gołąbki. To znaczy świetne, nie święte! Chociaż z drugiej strony, może nie przypadkiem przepis na nie pochodzi od siostry zakonnej. Gołąbki smakują po prostu obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznym farszu.

gotowanie kapusty
12.10.2024 17:33 Z kiszonej kapusty i boczku robię obiad na 2 dni. To jednogarnkowe danie uwielbia cała rodzina

Łazanki to danie, które zasługuje na częstszą obecność na naszych stołach. Prosta makaronowa potrawa świetnie komponuje się ze składnikami bliskimi naszemu sercu. W tym wypadku chodzi o kapustę kiszoną i wkładkę mięsną.

kapusta we wrzątku
12.10.2024 15:06 Zawijam kapustę w gazę i zanurzam w maśle. Nie pamiętam, kiedy jadłem coś równie pysznego

W tym przepisie przygotowujemy danie podobne do klasycznego polskiego przysmaku. W takiej formie jednak go nie próbowaliście. Wszystko zaczyna się nietypowo, bo od owinięcia kapusty w czystą gazę. Wszystko stanie się jasne, po przeczytaniu poniższego tekstu.

kapusta kiszona
10.10.2024 06:00 Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz

Kapusta kiszona to nie lada rarytas. Chętnie stosujemy ja w kuchni i doceniamy wartości dla naszego zdrowia. Niestety, kapusta kiszona może się też zepsuć. Podpowiadamy, w jaki sposób można to sprawdzić. 

obiad
09.10.2024 11:03 Wymieszaj z mięsem mielonym i ułóż na kapuście. To danie powinno dostać medal

Jeśli lubisz kapustę i mięso mielone, to poznaj przepis na pyszny obiad. Danie zachwyca wyglądem i na każdym robi wrażenie. Co najważniejsze, jest też wyjątkowo smaczne. Będzie w sam raz na chłodne dni. 

bigos
07.10.2024 16:28 Już teraz robię bigos na Wszystkich Świętych. Mam go z głowy dzięki 1 zasadzie

Postanowiłam, że już teraz zrobię bigos na Wszystkich Świętych. Jednak nie będę go mrozić. Przechowam go zupełnie inaczej, a na 1 listopada będzie jak znalazł.

surówka z czerwonej kapusty
05.10.2024 11:05 Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach

Kapusta czerwona do słoików to najlepsze przetwory na zimę. Surówka doskonale sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań. Dlatego koniecznie poznaj ten łatwy przepis i przygotuj według niego kapustę, która smakiem zachwyci każdego. 

kiszona kapusta
04.10.2024 10:47 Jej wysokość kapusta kiszona

Planujesz rodzinny obiad, chcesz zaskoczyć gości, ale brakuje Ci pomysłów? Wypróbuj nasze propozycje na dania z ekologiczną kapustą kiszoną i ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty. Zachowaj przepisy na później – mogą posłużyć jako inspiracje na wigilijny stół!

wkładanie kapusty do słoika
03.10.2024 22:00 Kiszona kapusta wyjdzie przepyszna, trzymaj się 1 żelaznej zasady

Domowa kiszona kapusta jest nie do przebicia. Dodana do dań, swoją kwaśnością podkreśla i nadaje im smak. Jednak przygotowując przysmak, należy trzymać się jednej zasady, która dotyczy odpowiedniej ilości soli. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak właściwie ukisić kapustę i już nigdy nie będziesz się zastanawiać, ile dodać soli do kiszonej kapusty. 

kapusta w folii spożywczej
03.10.2024 13:55 Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury

Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie poznaj przepis na proste gołąbki, które zachwycą każdego. Ich przygotowanie jest jeszcze prostsze niż tych tradycyjnych, dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować te znakomite danie. 

ciapkapusta
02.10.2024 16:52 Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada

Wybitny śląski dodatek do dań, który powinien mieć (i miewa) swoje miejsce w kuchni polskiej. Ciapkapusta to dodatek skrobiowy i surówka w jednym, a przy tym po prostu pyszne danie.

Robert Makłowicz i gołąbki
02.10.2024 14:29 Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepie

Biała kapusta na gołąbki to przeszłość. Ceniony Robert Makłowicz zdradził swój sposób, a kapusta, w którą zawija gołąbki zaskoczy każdego. Z tym warzywem danie nabiera zupełnie innego smaku, dlatego poznaj przepis kucharza, a gołąbków już nigdy nie przygotujesz inaczej. 

kapusta kiszona
27.09.2024 15:03 Weź kapustę kiszoną i połóż ją na dywan. Kto raz tak zrobi, przestaje się śmiać

Kapusta kiszona na dywanie? Nie, nie dlatego, że wypadła ze słoika, ale położona została specjalnie w określonym celu. Jak wiadomo cel, uświęca środki, a ten jest wyjątkowo skuteczny. Wypróbuj w domu i poleć go dalej. 

surówka w słoikach
26.09.2024 17:45 To moja ulubiona surówka z kapusty. Zimą nie ma lepszych słoików

Surówka z kapusty do słoików to doskonały dodatek do obiadu. Jej smak zachwyci każdego domownika, a w do tego poproszą, abyś robiła ją znacznie częściej. Poznaj przepis, a przygotujesz fantastyczne uzupełnienie do wielu dań. 

placek z kapusty
26.09.2024 06:00 Spróbujesz kęs i zapomnisz o mięsie. Lepszego śniadania nie ma nigdzie na świecie

Ten superprosty przepis to pomysł na ekspresowe śniadanie pełne warzyw i sycące na cały dzień lub nawet na obiad. Jarska potrawa, zbliżona do omletu, jest bogata w białko dzięki kapuście – lekkiej, zdrowej i niskokalorycznej bazie wielu wspaniałych posiłków.

kapuśniak i jasiek kuroń
24.09.2024 10:29 Rozgrzewający kapuśniak Jaśka Kuronia to strzał w 10. W sam raz na jesienne chłody

Kapuśniak wraz z jego krewniaczką kwaśnicą należą do najbardziej popularnych polskich zup. Dlatego nigdy dość szperania w przepisach, co można zrobić, by przyrządzić je jeszcze lepiej. Z pomocą w tym zakresie przychodzi Jasiek Kuroń.

fuczki
22.09.2024 15:00 Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie

Podczas, gdy na Sądecczyźnie je się proziaki, Bieszczady mają swój sposób na placki. Fuczki to zdrowa i niezwykle ciekawa w smaku przekąska. Myli się, kto sądzi, że to po prostu kolejne placki.

jajka z kapustą
21.09.2024 06:00 Posiekaj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis smakuje jak marzenie

Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem? Zapomnij. Przygotowana na śniadanie jajecznica z kapustą zachwyci każdego. Poznaj tej niespotykany wcześniej przepis i wypróbuj podczas śniadania. Domownicy przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. 

kiszona kapusta w słoiku
20.09.2024 06:00 Zapomnij o beczce. Ten sposób kiszenia kapusty jest 100 razy lepszy

Kiszona kapusta jest ulubionym dodatkiem obiadowym wszystkich Polaków. Czas na kiszenie, ale zapomnij, aby robić to w beczce. Istnieje znacznie lepszy sposób. Poznaj go, a kapustę będziesz przygotowywać tylko tą metodą. Dokładną instrukcję znajdziesz w dalszej części tekstu. 

kiszona kapusta
18.09.2024 21:00 Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Wystarczy chwila i będzie do wyrzucenia

Wobec zbliżającej się jesieni chętnie eksperymentujemy z kiszonkami. Jednak kapusta, obok ogórków, należy do naszego stałego repertuaru. Doświadczeni raczej wiedzą, ale początkującym warto przypomnieć najczęstszy powód psucia się kapusty.

modra kapusta
17.09.2024 19:08 Przepis na te przetwory mam od cioci ze Śląska. Modra kapusta z tym dodatkiem nie ma sobie równych

Modra kapusta to danie z czerwonej odmiany tego warzywa, charakterystyczne dla kuchni śląskiej. Jak przystało na tradycyjną potrawę, ma ono wiele wydań. W tym prezentuje się niezwykle apetycznie.

kiszona czerwona kapusta
15.09.2024 15:31 Ta kapusta jest wypakowana witaminami. Na zimę jak znalazł

Kiszona kapusta jest ceniona przez wiele osób. Zdrowa i o charakterystycznym smaku, często przyrządzana jest na zimę. Jednak warto też ukisić kapustę, która zwykle podawana jest w formie surówek lub jako duszone warzywo. Czerwona kapusta na pewno przyda się na zimę.