Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.
Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.
Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.
Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.
Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.
Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.
Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.
Pokaż więcej
Oto przepis na doskonałe gołąbki. Są jeszcze zdrowsze i jeszcze bardziej sycące od tych, które jadamy na codzień. Wymiana niektórych składników nadaje im też niecodzienny smak.
Jest wiele przepisów na kotlety bez mięsa. Ale kiedy Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis, wiele z nich zbledło. Oto jego sposób na kotlety z kapusty kiszonej.
Paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk to poezja smaku. Recepturę popularnej blogerki powinien poznać każdy smakosz. Danie przygotowuje się szybko i jeszcze prędzej paszteciki znikają z talerzy.
Łazanki kojarzymy zazwyczaj jako podstawę dania, którego głównym składnikiem jest kapusta kiszona. I nic dziwnego – to popularne i uwielbiane, bo pyszne danie. Można jednak podać łazanki inaczej.
Kapusta kiszona jest nieoceniona jesienią i zimą. Bogata w witaminy stanowi też bazę surówek, bigosu czy zup. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez tej kiszonki. Teraz kapustę ukisimy w najlepszy sposób dzięki tej recepturze.
Jeśli lubisz połączenie kapusty i mięsa, to ten przepis jest wprost stworzony dla Ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz efektowny i smaczny obiad. Danie zachwyci każdego smakosza i szybko zniknie ze stołu.
Autor znakomitych przepisów i porad kucharskich – Tomasz Strzelczyk – wskazał na, co należy zwracać uwagę podczas kiszenia kapusty. Od jednej banalnej czynności zależy, czy przysmak się uda i czy będzie odpowiednio smakował. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Oto przepis na surówkę z kapusty, ale jaką surówkę! Kapusta kiszona łączy się w niej w nietypowe zestawienie smaków. To właściwie witaminy w czystej postaci.
O tym sposobie na przygotowanie kapusty na gołąbki mówi się od czasu do czasu. Jednak co innego o nim słyszeć, a co innego – zobaczyć. Oto jak bez bałaganu zmiękczyć liście przed faszerowaniem.
Surówka z chińskiej restauracji potrafi smakować, że palce lizać. Jak uzyskać tak apetyczny efekt? Teraz to proste dzięki temu przepisowi. Surówka z białej kapusty będzie idealna do obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty to jeden z lepszych dodatków na obiad. Przygotowując ją z poniższym przepisem, będzie smakowała jeszcze lepiej. A to za sprawą sosu, z którym będzie wymieszana czerwona kapusta. Koniecznie wypróbuj surówkę w tej wersji, a prawdopodobnie już nigdy nie powrócisz do tej w tradycyjnym wydaniu.
Kapusta, twaróg i jajko mogą dać pyszne połączenie w kuchni. Tak smacznego dania aż trudno się spodziewać. Warto wypróbować prosty przepis, który gwarantuje doskonały efekt na talerzu.
Te proste i tanie kotlety doskonale sprawdzą się jako jarskie danie w zwyczajowo bezmięsne piątki. Przygotowujemy je podobnie jak mielone. Miejsce mięsa zajmuje jednak niezwykle dietetyczny produkt.
Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jest jednak rada.
Legendarny, dosłownie i w przenośni, gulasz segedyński to niezwykłe połączenie mięsa i kapusty kiszonej. Niezwykłe, bo choć czasem przygotowujemy dania o podobnym zestawie składników, to rzadko kiedy w taki właśnie sposób. Oto przepis.
Kapusta kiszona jest najlepszym przysmakiem kuchni polskiej. Niestety również i ona, pomimo kiszenia, może się zepsuć. Dlatego dowiedz się, jak poznać, że kiszona kapusta jest zepsuta, a unikniesz przykrych konsekwencji żołądkowych.
Nie wiesz, co ugotować dzisiaj dla swoich najbliższych? Ma być smacznie i zaskakująco? W takim razie poznaj interesujący przepis i przygotuj z nim obiad ze Śląska. Danie zachwyci każdego, a ty zrobisz je bardzo łatwo. I nie będą to kluski śląskie, a coś o wiele lepszego.
Surówki do obiadu są smacznym i zdrowym dodatkiem. Teraz dzięki temu przepisowi przyrządzisz znakomitą surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem. Pasuje do każdego dania, jest pełna witamin i smaku.
Surówka z czerwonej kapusty pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Teraz zrobisz ją z niezwykle zdrowym dodatkiem. Podkręci smak surówki i sprawi, że surówkę z czerwonej kapusty odkryjesz na nowo.
Kapusta z grochem jest smacznym daniem, ale też czasochłonnym. Jego przygotowanie zwykle oznacza kilkugodzinne namaczanie grochu. Teraz jednak wystarczy jeden dodatek, który sprawi, że groch szybciej zmięknie. Poniżej znajdziesz mój sposób na błyskawiczną kapustę z grochem bez namaczania.
Tradycyjny bigos nie ma sobie równych. Ugotuje go każdy kucharz, ale już nie każdy wie, jak sprawić, aby smakował jeszcze lepiej. Same aromatyczne dodatki nie wystarczą, za doskonałym smakiem, kryje się coś jeszcze. Dlatego koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi, a także poznasz przepis babci na bigos.
Oto przepis na naprawdę święte gołąbki. To znaczy świetne, nie święte! Chociaż z drugiej strony, może nie przypadkiem przepis na nie pochodzi od siostry zakonnej. Gołąbki smakują po prostu obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznym farszu.
Łazanki to danie, które zasługuje na częstszą obecność na naszych stołach. Prosta makaronowa potrawa świetnie komponuje się ze składnikami bliskimi naszemu sercu. W tym wypadku chodzi o kapustę kiszoną i wkładkę mięsną.
W tym przepisie przygotowujemy danie podobne do klasycznego polskiego przysmaku. W takiej formie jednak go nie próbowaliście. Wszystko zaczyna się nietypowo, bo od owinięcia kapusty w czystą gazę. Wszystko stanie się jasne, po przeczytaniu poniższego tekstu.
Kapusta kiszona to nie lada rarytas. Chętnie stosujemy ja w kuchni i doceniamy wartości dla naszego zdrowia. Niestety, kapusta kiszona może się też zepsuć. Podpowiadamy, w jaki sposób można to sprawdzić.
Jeśli lubisz kapustę i mięso mielone, to poznaj przepis na pyszny obiad. Danie zachwyca wyglądem i na każdym robi wrażenie. Co najważniejsze, jest też wyjątkowo smaczne. Będzie w sam raz na chłodne dni.
Postanowiłam, że już teraz zrobię bigos na Wszystkich Świętych. Jednak nie będę go mrozić. Przechowam go zupełnie inaczej, a na 1 listopada będzie jak znalazł.
Kapusta czerwona do słoików to najlepsze przetwory na zimę. Surówka doskonale sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań. Dlatego koniecznie poznaj ten łatwy przepis i przygotuj według niego kapustę, która smakiem zachwyci każdego.