Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.
Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.
Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.
Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.
Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.
Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.
Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.
Pokaż więcej
Ta prosta surówka z dwóch podstawowych składników to jeden z najlepszych dodatków do każdego rodzaju obiadu. Jest bogata w witaminy, ledwo kaloryczna, a przy tym doskonale podkręca zarówno smak potraw, jak i nasze procesy trawienne.
Oto prosty przepis na obiad z kurczaka pieczonego z kapustą. Danie jest lekkie i przyjazne dla diety. Jest też niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Placki ziemniaczana to niesamowita potrawa, która niewątpliwie jest gwarancją dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Ponadto jest bardzo syta, co sprawia, że warto ją przygotować, szczególnie jak jesteśmy bardzo głodni. Istnieje wiele odmian tego dania, które dobrze się przyjęły. Na jedną warto zwrócić uwagę.
Kotlety na obiad zrobisz nie tylko z mięsa. Wypróbuj nietypowy przepis i przygotuj kotlety z… kapusty. Danie nietypowe, ale ze względu na smak warte uwagi.
Oto przepis na niezwykle prostą surówkę z kapusty pekińskiej. Z prostym sosem chrzanowym, jest ona wyrazista w smaku i świetnie komponuje się z naszymi tradycyjnymi obiadami.
Dania z warzyw mają swoich przeciwników, jak i zwolenników. To, przygotowane z poniższego przepisu zachwyci każdego na tyle, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Poznaj szczegóły na temat tego, jak je zrobić i podaj na obiad lub na kolację. Sprawdzi się doskonale na te dwa posiłki.
Ślimaczki są bohaterem wierszyków dla dzieci, ale utrapieniem domowych ogrodników. Jednak jeszcze jedna rzecz dzieli je z najmłodszymi, a odróżnia od starszych. Nie bardzo tolerują pewien przysmak.
Tego jeszcze nie grali. Przez proste nacięcie kapusty możesz wyczarować uwielbiane przez Polaków danie. Będzie nieco odmienne w formie, za to idealne w smaku. Domyślasz się już, o którą potrawę chodzi?
Sposób na obiad w Środę Popielcową? Zamienić zwykłe programowo „ubogie” danie w bezmięsne ubogie danie. Zróbmy to więc z gołąbkami.
Zupa z kapusty? Norma. Zupa ze słodkiej kapusty? Zdarza się. Zupa z kapusty pekińskiej? Kto to słyszał! A jeśli jeszcze nie słyszał – oto przepis.
W 2025 roku w Polsce nastąpił wzrost importu kapusty z Niemiec, co stanowi nietypową sytuację, jednocześnie zwracając na to uwagę lokalnych przedsiębiorców. Głównym powodem tego zjawiska jest to, że zbiory tego warzywa w Europie Środkowo-Wschodniej były niestety nieudane.
Oto przepis na pierogi z bardzo nietypowym nadzieniem. Składa się na nie kiszona kapusta, cebula i jeden zaskakujący składnik. Farsz wychodzi doskonały, pełny w smaku, a połączenie wydaje się zupełnie naturalne. Koniecznie wypróbuj.
Nie wiesz, z czym podać dzisiejszy obiad? Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i zrób ją do dania głównego. Nietypowy smak zachwyci całą rodzinę.
Surówki to fantastyczny pomysł na dodatek do obiadu. Jest ich mnóstwo, do tego są pyszne, soczyste i zdrowe. Oprócz gwarancji dobrego smaku dodają też całemu obiadowi uroku wizualnego. Warto je przyrządzać, ponieważ nie dość, że trwa to chwilę, to są świetnym uzupełnieniem obiadu. Przedstawiamy Wam zatem przepis na surówkę z czerwonej kapusty w sosie jogurtowym.
To danie z kapusty to zapiekanka inna niż wszystkie. Można nazwać je kapuścianym chlebem. Z kapusty i kilku prostych składników w krótkim czasie powstaje pełny, sycący obiad.
Na hasło „faszerowana kapusta” na myśl przychodzą nam od razu gołąbki. Są jednak inne rozwiązania. Oto jedno z nich.
Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zaryzykuj i zrób danie z nietypowego przepisu. Pomysł wydawać się może nieco szalony, ale po spróbowaniu okaże się, że to jedno ze smaczniejszych dań z kapusty. Schować się mogą nawet uwielbiane przez wszystkich gołąbki.
Ten banalny i błyskawiczny obiad z piekarnika to zdrowe danie na bazie kapusty kiszonej. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i równie łatwo odgrzewa. Dlatego sprawdzi się jako posiłek przygotowany z góry na więcej niż jeden dzień.
Szukasz pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj danie z kapusty a'la gołąbki. Gotowe danie smakuje 100 razy lepiej i każdy będzie prosił o dokładkę. Ten przepis jest hitem i po prostu musisz tego spróbować.
Gołąbki to potrawa, która uchodzi w Polsce za tradycyjną. Kto odwiedza nasz kraj, koniecznie musi spróbować pysznych gołąbków w sosie. Wyróżnia je połączenie kapusty i pysznego farszu, czego efektem jest niesamowity smak. Co gdyby zrobić gołąbki bez mięsa? Przedstawiamy Wam przepis na bieszczadzki zawyłec.
Polska kuchnia słynie z przepysznych zup. Między innymi w naszym kraju bardzo popularne są takie pierwsze dania jak rosół, barszcz czerwony czy żurek. Istnieje wiele zup, które ludzie darzą ogromną sympatię, lecz jest również sporo tych zapomnianych. Jedną z nich jest zarzucajka.
Różnego rodzaju smażone placki to uczta dla podniebienia. Niestety przy okazji także to rodzaj grzesznej przyjemności ze względu na zawartość węglowodanów i tłuszczu ze smażenia. Ale w tym wypadku jest inaczej.
Sałatkę coleslaw kojarzymy z siecią fast foodów, ale tak naprawdę to kultowa amerykańska potrawa. Dobrze przyrządzona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ale jeśli dobrze przyrządzona – to w domu, według dobrego przepisu, takiego jak ten.
Surówka to obowiązkowy dodatek do drugiego dania obiadowego. Razem z ziemniakami i np. kotletem schabowym pełnowartościowy posiłek, który dzięki tym składnikom jest kompletny. Surówek jest mnóstwo, dlatego nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby stworzyć przepis na kolejną, która idealnie wpasuje się w posiłek. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszną surówkę z czerwonej kapusty i marchewki.
Te bezmięsne gołąbki w sosie pieczarkowym to doskonała alternatywa dla tradycyjnych. Dzięki swojemu głównemu składnikowi są pełne smaku i doskonale radzą sobie bez wkładki zwierzęcego pochodzenia.
Surówka to oczywisty dodatek do wielu dań obiadowych. Jest świetnym uzupełnieniem np. dla ziemniaków i kotleta schabowego lub mielonego. Jednymi z najpopularniejszych surówek serwowanych w naszym kraju są mizeria czy też buraczki. Co powiecie jednak na przepyszną surówkę z kapusty kiszonej idealną do niedzielnego obiadu? Sposób przygotowania może Cię zaskoczyć.
Kiedy nadchodzą chłodne, zimowe dni, aby rozgrzać organizm, dobrze jest wypić gorącą herbatę. Natomiast jeszcze lepiej zjeść talerz pysznej, pożywnej zupy. Nie tylko rozpali nasz organizm, ale również nasyci. Ponadto niesie ona za sobą mnóstwo składników odżywczych, a także wzmacnia naszą odporność. Koniecznie wypróbuj ten przepis w domu.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Odpowiedź brzmi szybko i dobrze. Bez osuszania, bez ciągłego sprawdzania miękkości liści. Przestań więc gotować kapustę w garnku, ponieważ jest o wiele lepszy i znacznie mniej czasochłonny sposób. Liście będą miękkie, elastyczne i idealne do zawijania przygotowanego wcześniej farszu.